Finlayson Art Area 2024: Charles Sandison ja odysseia halki ajan ja tilan

02.07.2024
sandison 20240530 180707

Charles Sandison: Zodiac. Kuvat: Charles Sandison

KUVATAIDE | Charles Sandisonin digitaalisten teosten mittakaavoja ovat maailma, maailmankaikkeus, universumi. Hän koodaa pikselit liikkeeseen tai virtaukseen, jonka tärkein aine on valo.

”Zodiac kartoittaa ihmisen mielikuvituksen kulkua.”

Juttu on julkaistu alun perin Finlayson Art Arean tapahtumalehdessä. Finlaysonin alue on Kulttuuritoimituksen yhteistyökumppani. Lue lisää täältä.

* *

Katri Kovasiipi, teksti

Charles Sandison (s. 1969) on sanonut maalaavansa tietokonekoodeilla ja algoritmeilla. Paikoilleen kuivuneen siveltimenjäljen sijaan hänen digitaaliset ”maalausjälkensä” elävät ja muuntuvat loputtomasti hänen itse luomansa tekoälyohjelmiston avulla.

Ainoa pysyvä tila on muutos, tulevat teokset sanoneeksi. Sandisonin tuotantoa on luonnehdittu myös ”valon runoudeksi”.

Syntyjään skotlantilainen, 1990-luvulta lähtien Suomessa asunut Sandison on käsitellyt tuotannossaan toistuvasti kieltä – aiemmin kertomansa mukaan ehkä siksi, että hänellä itsellään on lukihäiriö.

Kevätkaudella 2024 Tampereen taidemuseon alakerrassa koettu näyttely Rhizome (Rihmasto) edelsi tämän kesän Finlayson Art Areassa nähtävää näyttelyä. Rhizomen materiaaliksi Sandison oli syöttänyt Charles Darwinin teoksen Lajien synty (On the Origin of the Species) ja Vanhan testamentin I Mooseksen kirjan (The Book of Genesis). Lisäksi hän oli syöttänyt teokseen Kalifornian yliopistossa kootun 27 tunneluokan luettelon kaikista ihmisen tunteista.

sandison 20240530 183755

Installaatio on esillä Finlaysonin Kutomosalissa 2.

Interaktiivinen yhteys aikaan ja kosmokseen

Finlayson Art Arean näyttelyynsä Sandison tuo 12 pystyyn kalibroitua 65-tuumaista, kahteentoista tietokoneeseen yhdistettyä näyttöä, jotka on järjestetty laajaan ympyrämuotoon keskelle salia. Niitä puolestaan ympäröi suurten peilien muodostama ulkokehä, jolta katsoja kohtaa jälleen omat heijastuksena.

Uusi teos on nimeltään Zodiac (suom. Eläinrata), ja sen toistama luku 12 viittaa vuodenkiertoon ja astrologiaan. Sandisonin oma tekoälyohjelmisto luo vuoden kustakin kuukaudesta sitä edustavan horoskooppimerkin mukaisen esityksen.

sandison 20240530 180736

Zodiac kartoittaa taiteilijan mukaan ”ihmisen mielikuvituksen kulkua”.

Astrologiaa ja symbolismia

Tietokoneiden, näyttöjen ja peilien verkosto luo näyttelytilaan länsimaisen astrologian mukaisten horoskooppimerkkien kuvastoon pohjautuvia, esoteerisen symbolismin täyttämiä visuaalisia maisemia, joita tekoäly työstää ja muuntaa taukoamatta.

Zodiac ylittää perinteisen taiteen rajat tarjoten katsojille interaktiivisen yhteyden ajan kulumiseen ja kosmokseen. Ympäröivien peilien heijastavien pintojen kautta katsojat eivät ole vain tarkkailijoita, vaan aktiivisia osallistujia, joiden omat heijastukset sulautuvat valaiseviin näyttöihin. Tässä symbioottisessa tanssissa taiteen ja sen yleisön väliset rajat hajoavat ja kutsuvat pohtimaan ihmiskunnan ja maailmankaikkeuden keskinäistä yhteyttä, taiteilija kuvailee tuoretta teostaan.

– Jokaisesta katseesta kasvaa vuoropuhelu vaihtuvien vuodenaikojen ja avaruudellisten voimien kanssa. Kuten horoskooppi kartoittaa taivaankappaleiden kulkua, Zodiac kartoittaa ihmisen mielikuvituksen kulkua kutsuen katsojia muuttuvaan odysseiaan halki ajan ja tilan.

Finlayson Art Area 25.8.2024 asti. Charles Sandison, videoinstallaatio. Kutomosali 2 (Finlaysoninkuja 9, 3B kerros).

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua