Teatteri Siperian sirkusvankkurin perässä on viihdyttävää ja sivistävää kävellä Tammerkosken rantamilla

30.09.2022
si15

Kuva: Mikko Vattulainen

TEATTERI | Teatteri Siperia halusi tehdä täksi syksyksi jotain erilaista. Yksi kokeileva ja uudenlainen esitys on draamallinen kävelykierros, joka suuntautuu Tampereen sydämeen.

”Mikä kaiku Tampereen nimellä on? Tähän saadaan monta vastausta ennen kuin kierros päättyy.”

Päivi Vasara, teksti
Mikko Vattulainen, kuvat

Draamallisen kävelykierroksen käsikirjoittaja sotakamreeri Timo Malmi on poiminut mukaan nimiä Tampereen historiasta. Osa on kaikille tuttuja, osa haastavampia. Se ei tahtia haittaa, vaikka ei ole paikallishistorian supertuntija. Kierros on hauska ilman taustatietojakin.

Erityisen mielenkiintoista on se, että tunnin ja vartin aikana koiranulkoiluttajat, pyöräilijät ja Laikun lavan ”nuorisotilan” käyttäjät sulautuvat esitykseen. Vähintäänkin he seuraavat uteliaina, mitä nyt tapahtuu. Ehkä joku voisi liittyä katsojiinkin.

si1

Timo Malmi. Kuva: Mikko Vattulainen

Esityksiä on vain muutama, syys–lokakuun vaihteessa, joten kannattaa olla ripeä: perjantaina 30.9 kello 14 ja sunnuntaina 2.10. kello 14. Kierroksille on vapaa pääsy.

Lähtöpaikka on Tampereen Teatterin edessä Keskustorilla ja päätepiste on Aleksandra Siltasen puistossa Vapriikin vieressä.

Me olimme seuraamassa harjoituksia keskiviikkona 28.9., ja kuten näyttelijät lopuksi pyysivät, loppuratkaisua ei kerrota, eikä juonesta kyllä muutenkaan kerrota kuin pikkupalasia.

Kävelymatka on kohtuullinen ja tahti on sopiva. Aina välillä pysähdytään esittämään uutta kohtausta, joten välillä saa huokaista.

si29

Vankkurit kulkevat edellä ja yleisö seuraa perässä. Kuva: Mikko Vattulainen

si25

Tuukka Huttunen imitoi herkullisesti. Kuva: Mikko Vattulainen

Kolme muuntautuu moneksi

Näyttelijöitä on kolme: Tuukka Huttunen, Karoliina Vanne ja Konsta Laakso. He saavat muuntautua rooliin jos toiseenkin. Koko tekniikka ja tarpeisto kulkee puukärryllä mukana.

Teatteri Siperia halusi tänä syksynä tehdä jotakin kokeilevaa ja uudistaa teatterintekemistä. Draamakierroksella lausutaankin: ”Hylätkää plyyshiverhoteatterit ja tulkaa kansan pariin!”

si28

Konsta Laakso on tässä Yrjö Jylhä. Kuva: Mikko Vattulainen

– Saimme Operaatio Pirkanmaalta tähän osarahoituksen, joka varmisti toteutuksen. Osin Teatteri Siperia kustansi tämän omista rahoistaan. Päätös rahoituksesta kulttuuritempaukselle tuli kesäkuussa, Siperian toiminnanjohtaja Marika Heiskanen kertoo.

Draamallinen kävelykierros Tampere – mikä kaiku tuolla nimellä onkaan – on ilmaisesitys ja ajankohta on luontevasti kaupungin syntymäpäiväviikko. Harjoitusaika oli lyhyt ja intensiivinen, sillä teksti valmistui Timo Malmin päässä vasta hiljattain.

Keskiviikon harjoitusten jälkeen oli palauteseminaari Aleksandra Siltasen puistossa. Kiitosta tuli ja oikeastaan se, mitä kaivattiin, oli isompi teatterin kyltti.

Siperia haluaa muutenkin tehdä tänä syksynä hyvää. Sen vuoksi on esityksiä lapsille. Karoliina Blackburn ja Costello Hautamäki kiertävät vanhainkodeissa viemässä teatteria niille, jotka eivät teatteriin muuten pääse.

si6

Karoliina Vanne esittää ”kulttuuritätiä” muhevasti. Patsaan takaa kurkistelevat Konsta Laakso ja Tuukka Huttunen. Kuva: Mikko Vattulainen

si10

Laikun lavaa kokoontumispaikkana käyttävät nuoret eivät esityksestä hätkähtäneet ja sama päti toisinpäin. Kuva: Mikko Vattulainen

Tuttuja tyyppejä mukana

Timo Malmin käsikirjoituksessa vilahtelee tyyppejä urheilusta, etenkin jääkiekosta, liike-elämästä (Linkosuo, Nils Idman), kirjallisuudesta (esim. Tuntemattoman sotilaan Lahtinen, runoilija Augusta Lundahl ja Yrjö Jylhä) sekä vuoden 1918 tapahtumiin liittyen Jenny Kaatra, haavoittuneiden hoitaja.

Historiasta nykypäivään siirrytään notkeasti. Venäjän hyökkäys Ukrainaan saa osansa.

Sirkusvankkureita vetää teatteritirehtöörinä Tuukka Huttunen, joka ohjaa samalla yleisöä varomaan takaapäin suhahtavia pyöräilijöitä. Selviämme kunnialla.

Yhdessä kohtauksessa Aleksis Kiven maisemassa Väinö Aaltonen ja Lastenkeskus Rullan virkailija puhuvat.

si5

Draamakävely esitetään syys–lokakuun vaihteessa vain muutaman kerran.

Laikun lavalla laulaa Laila Halme ja kuullaan 8-kulmaisen savupiipun viesti. Harjoitusiltana nuoret viettivät aikaansa Laikun lavalla. Se ei haitannut draamaa, eivätkä nuoret myöskään hätkähtäneet millään lailla esityksestä, vaan jatkoivat elämäänsä niin kuin sitä ei olisi ollutkaan.

Välillä lauletaan tuttuja lauluja yhdessä ja runojakin kuullaan. Yleisöä ei kuitenkaan osallisteta esitykseen haittaavassa määrin.

Esitys vilisee herkullisia roolihahmoja. Tuukka Huttunen imitoimassa presidentti Sauli Niinistöä on mainio.

si31

Kolme näyttelijää ovat esityksen aikana monena. Edessä vasemmalta Tuukka Huttunen, Karoliina Vanne ja Konsta Laakso, takaa kurkkii käsikirjoittaja Timo Malmi. Kuva: Mikko Vattulainen

si21

Teatteri Siperia halusi kokeilla uutta ja niin mentiin tekemään teatteria kosken rantaan kävellen. Kuva: Mikko Vattulainen

Miksi Velaattaan on kallis lippu

Timo Malmi on uittanut mukaan myös moitteita joukkoliikenteestä: Velaattaan on kohtuuttoman kallis kertalippu, yhdeksän euroa, nyt kun veloitus menee vyöhykkeittäin, eikä tasasummalla.

Malmi on tamperelainen kirjailija, runoilija, kääntäjä, historiantutkija, tietokirjailija, kotiseutumies ja sotakamreeri. Hänen töitään yhdistäviä teemoja ovat rakkaus, kaipaus ja sota. Draamalliseen kävelykierrokseenkin on ujutettu mukaan rakkauskertomus.

Malmi on julkaissut romaaneja, tietokirjoja, runoja, näytelmiä ja tehnyt lyhytelokuvan Tuntemattomat Raatihuoneen puolustajat. Hänet on palkittu muun muassa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla.

si30

Kävelymatka on kohtuullinen. Päätepiste on Aleksandra Siltasen puisto Palatsinraitinsillan kupeessa. Kuva: Mikko Vattulainen

Käsikirjoittaja on mukana draamakävelyillä ja on hänellä tehtäväkin: Malmi kantaa lipputankoa.

Esityksen otsikon kysymykseen, mikä kaiku Tampereella onkaan, saadaan vastauksia menneestä, kuten siitä mistä tamperelaiset tulivat, ja nykyhetkestä. Maininnan saavat teatteripääkaupunki, saunomisen ydinkoti, asiallisten ihmisten asevelikylä, naisten pääkaupunki ja monta muuta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua