Tampereen Teatterikesän visuaalinen pitopöytä on katettu – esillä luonnon, ihmisten ja yhteiskunnan monimuotoisuus

12.05.2023
52883567528 cd92b975e4 k

Cle Still Life: Flesh. Kuva: Hubert Amiel

TEATTERI | Teatterikesä ravistelee katsojia liikkeelle pandemian jälkeen. Elokuun esitysten teemoissa kietoutuvat toisiinsa luonnon, ihmisten ja yhteiskunnan monimuotoisuus.

Maarit Saarelainen

Pohjoismaiden suurin teatteritapahtuma, Tampereen Teatterikesä järjestetään 54. kertaa 7.-13.8.2023. Festivaalin ohjelmakattauksessa nähdään laaja kirjo kiinnostavia kansainvälisiä ja kotimaista teatteriesityksiä.

Teatterikesän pääohjelmiston esitykset on valinnut taiteellinen johtoryhmä Taija HelminenHilkka-Liisa Iivanainen ja Tanjalotta Räikkä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin kanssa.

”Pääohjelmiston esityksillä on paitsi yhteiskunnallisia juuria myös fantastisia supervoimia; ne käyvät nerokasta neuvottelua viihteellisyyden ja eettisyyden rajoista, kamppailevat elintilasta poteroitumatta yhden aatteen pamfletiksi ja pitävät väsymättä yllä teatterin keskeisintä liekkiä: esityksen tekijän ja katsojan välistä vuorovaikutusta.”

52264370993 1a1039048b k

Taiteellinen johtoryhmä: Tanjalotta Räikkä, Taija Helminen ja Hilkka- Liisa Iivanainen. Kuva: Carolin Büttner

Teatterikesän pääohjelmiston laajassa ja monipuolisessa kattauksessa käsitellään useita teemoja, jotka kietoutuvat toisiinsa. Esityksissä pohditaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta, sen nykytilaa ja tulevaisuutta. Teosten kautta tarkastellaan myös ihmisyyttä sekä yksinäisyyden ja toiseuden kokemuksia.

VIDEO: Taiteellisen johtoryhmän jäsen Hilkka-Liisa Iivanainen kertoo Teatterikesän teemasta.

Teatterikesän pääohjelmistossa nähdään elokuussa kaikkiaan 19 produktiota, joista viisi on kansainvälisiä ja neljätoista kotimaista. Esityksiä saapuu Virosta, Belgiasta, Kanadasta ja Guineasta. Lisäksi kansainväliseen ohjelmistoon kuuluu australialaisen Back to Back -teatterin elokuva Shadow.

* *

Guinealaista sirkusta, yksinäisyyttä, unelmia ja sanatonta teatteria

52883254549 2738e44c60 h

Circus Baobab: Yé! Kuva: Raphaël Caputo / Metlili.net

Guineasta saadaan sirkustaiteilijoinen kokoonpano Circus Baobab, joka vierailee esityksellä Yé! (Vesi). Se tuo katsojan virtaavan veden äärelle ja monet ympäristöhaasteet kattavalle kiertomatkalle. Fyysinen esitys kutsuu rakentamaan huomista maailmaa, jossa pidetään huolta luonnosta ja sen tulevaisuudesta. Yé! yhdistää nykysirkusta perinteiseen afrikkalaiseen sirkukseen ja rituaalisiin tansseihin. Esitys on yhteistuotanto Tampere-talon kanssa.

Kanadalainen nykyteatteriohjaaja James Long kaipaa ja inhoaa yksinäisyyttä. Hän toteuttaa Teatterikesässä sympaattisesti vinksahtaneen ja luentomuodolla leikittelevän esityksen Lonely Lonely Oh So Lonely, jota varten hän viettää viikon Tampereella, vaeltaa halki kaupungin ja haastattelee paikallisia yksinäisyydestä. Kantaesitys toteutetaan Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman Nätyn kanssa. Longin kurssille osallistuneet opiskelijat valmistavat aiheesta omat sooloesityksensä festivaaliviikolle ympäri kaupunkia.

Belgialaisen Cie Still Life -teatteriryhmän Flesh (konsepti ja ohjaus Sophie Linsmaux ja Aurelio Mergola) kartoittaa kehoa ja ruumiillisuutta, kurkistaa ihon alle. Esitys koostuu neljästä sanattomasta tarinasta neljälle näyttelijälle. Kohtauksista muotoutuu fyysisyyden ja tragikoomisten tunteiden visuaalinen pitopöytä.

Virosta saadaan kolmikko, joka Tanjalotta Räikän mielestä on enemmän kuin ansioluetteloidensa summa: näyttelijä ja ohjaaja Juhan Ulfsak, näytelmäkirjailija ja taidehistorioitsija Eero Epner sekä koreografi, ohjaaja ja tanssija Mart Kangro. Esitys It Stays As It Is kertoo unelmien muovautumisesta henkilökohtaiseksi totuudeksi. Esitys lupaa terävää ja kuivakkaa huumoria. Kolmikon edellinen yhteistyö Workshop palkittiin Viron teatteripalkinnolla 2019.

Pääohjelmiston erikoisuus on palkitun australialaisen Back to Back -teatterin ensimmäinen pitkä elokuva, Shadow. Se on mustan huumorin värittämä kuvaus ja kannanotto yksilön ja yhteisön vastuista. Pääosissa nähdään kehitysvammaisia esiintyjiä. Back to Back kyseenalaistaa oletukset siitä, mikä teatterissa on mahdollista – ja oletukset, joita ylläpidämme itsestämme ja toisistamme.

52883616428 dc8d623a8b k

Back to Back: Shadow. Kuva: Jeff Busby

* *

Metsän, luonnon ja ihmisen puolella

Teatterikesän kotimaisesta ohjelmistosta löytyy klassikkoja uudella twistillä, kantaesityksiä ja uusia näkökulmia luontoon. Esityksiä tulee ympäri Suomen Kouvolan, Lappeenrannan, Kajaanin, Kuopion ja Turun kaupunginteattereilta, Porin Teatterilta, Kansallisteatterilta, Q-teatterilta sekä Teatteri Jurkalta. Vapaan kentän ryhmistä mukana ovat Porttiteatteri ja Kallo Collective.

Kouvolasta Teatterikesään saadaan Iira Halttusen käsikirjoittama ja Seppo Honkosen ohjaama Ihan metsässä, jossa nuori nainen saa perinnöksi palan metsää. Mutta mitä ihmettä hän sillä tekee?

52882864512 6ea9d8486d h

Kouvolan Teatteri: Ihan metsässä. Kuva: Seppo Honkonen

Myös intiimissä esityksessä KEMI – II muistio puista mennään luonnon puolelle. Esityskonsepti ja ohjaus on Tuija Kokkosen ja työryhmän. Esitykseen otetaan sisään vain neljä ihmistä kerrallaan.

Kotimaisessa pääohjelmistossa nähdään myös vuonna 2015 perustetun, vapautumisvaiheessa olevien ja vapautuneiden vankien sekä ammattitaiteilijoiden yhteisöteatterin Porttiteatterin dokumentaarinen esitys, Tuija Minkkisen ohjaama Ruukun sirpaleita, joka kertoo ulossulkemisesta.

Q-Teatterista saadaan Lauri Maijalan kirjoittama ja ohjaama The Pimpsons, keltamusta ja räävitön pop-tragedia perheestä, jonka kaikki tuntevat nahoissaan.

52886572479 33f9192bc4 k

Lauri Maijala: The Pimpsons. Kuva: Pate Pesonius / Q-Teatteri

* *

Poimintoja uudesta kotimaisesta tarjonnasta

  • SARA. Kuopion Kaupunginteatterin Virpi Rautsialan ja Kari Seniuksen käsikirjoittama ja Virpi Rautsialan esittämä Sara nähdään itseoikeutetusti Sara Hildenin taidemuseossa.
  • PUDOTA. Heini Junkkaalan ohjaama Suomen Kansallisteatterin esitys lapsettomuudesta. Miten surra sellaista, jota ei ole koskaan ollut
  • NOKIA. Turun kaupunginteatterista tulee Sami Keski-Vähälän käsikirjoittama ja Mikko Koukin ohjaama Suomen mullistaneen yrityksen kasvutarina, jossa saadaan ja menetetään lähes kaikki.

52883413506 bd73e8ee86 k

Teatteri Vanha Juko & Turun Kaupunginteatteri: Tuntematon sotilas. Kuva: Mikko Kelloniemi

Klassikoita

  • TUNTEMATON SOTILAS. Teatteri Vanha Juko ja Turun kaupunginteatteri tuovat Juho Mantereen sovittaman ja ohjaaman Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan, joka toteutetaan neljällä näyttelijällä.
  • KIRSIKKAPUISTO. Kajaanin kaupunginteatteri tuo uudella twistillä toteutetun Anton Tšehovin Kirsikkapuiston Helka-Maria Kinnusen ohjaamana.
  • TULITIKKUTEHTAAN TYTTÖ. Porin teatterista tulee Aki Kaurismäen käsikirjoituksen pohjalta tehty ja Jarmo Kuosan ohjaama klassikko

Telttalab

  • Tarjolla on musiikkia, stand upia ja muuta ohjelmaa Gösta Sundqvistin parhaista Seela Sellan Kauan kukkineet omenapuut -esitykseen ja Ykspihlajan Kino-Orkesterin ja Satu Silvon 60-vuotisjuhlaesitykseen Näkymätön nainen.

Tampereen Teatterikesä 7.–13.8.2023. Pääohjelmisto täällä. Telttalabin ohjelmisto täällä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua