Ryhmäkuva läpimenoharjoituksissa. Kuva: Arto Jalonen
TEATTERI | Vuonna 1891 kirjoitettu Spring Awakening on edelleen ajankohtainen, koska sen aiheet ovat ikiaikaisia. Broadwaylle tehty musikaaliversio vie musiikin kohti rock-konserttia.
”Ihminen on peto, kun hän pääsee maailman vallankahvaan.”
Päivi Vasara, teksti
Arto Jalonen, kuvat
Kulttuuritoimitus kävi seuraamassa huhtikuun alussa Tampereen yhteiskoulun lukion (TYK) voimistelusalissa tämän vuoden musikaalin läpimenoharjoituksia.
Spring Awakeningin valinta on rohkea, koska sen aiheet ovat rankkoja. Samaan pakettiin mahtuvat vanhempien, koulun ja kirkon ehdoton määräysvalta nuoriin ihmisiin, perheväkivalta, teiniraskaus, puoskarin tekemä abortti, insesti ja itsemurha.
Tämä on vaatinut sitä, että harjoituksissa asiat on keskusteltu lukiolaisten kanssa läpi ja he ovat saaneet vaikuttaa siihen, miten kohtaukset esitetään. Rankoilla aiheilla ei mässäillä, vaan jotkut kohtaukset esitetään tyylitellysti.
Toiveikkuutta löytyy
Spring Awakening on yhdysvaltalainen musikaali, joka perustuu saksalaisen Frank Wedekindin vuonna 1891 kirjoittamaan näytelmään Frühlings Erwachen. Musikaalin on säveltänyt Duncan Sheik ja käsikirjoittanut ja sanoittanut Steven Sater vuonna 2006.
Tässä kohtaa voi pelottaa, että luvassa on silkkaa synkkyyttä. Ei ole, paikoitellen esitys on jopa hauska. Laulujen aikana esiintyjät käyttäytyvät kuten nykyteinit. Laulut ovat hyvin tarttuvia ja tyyliltään pop-rockia. Tanssit ovat liikekieleltään nykyaikaisia ja ammentavat inspiraatiota eri tanssityyleistä.
Vaikka esityksessä on tiivis nippu karmeuksia, on perussävel toivoa antava ja optimistinen.

Vanhemmat, kirkko ja koulu käyttävät ehdotonta määräysvaltaansa nuoriin. Simo Riihelä (Melchior Gabor). Melchior ei hyväksy koulun ankaraa hallintoa, vaan kapinoi sitä vastaan. Kuva: Arto Jalonen
Sopiva, vaikka rankka
– Aiheet ovat raffeja, mutta ajankohtaisia, sanoo teatteri-ilmaisun opettaja Simo Järvinen, joka ohjaa esityksen.
Parhaillaan esimerkiksi Yhdysvalloissa aborttilaki on kuuma kysymys.
– Ihminen on peto, kun hän pääsee maailman vallankahvaan. Vallalla kahlitseminen ei kuitenkaan ole lopullinen totuus, Järvinen puntaroi.
Tanssi-ilmaisun opettaja Lotta Kaarla kävi koekatsomassa Kallion lukion version musikaalista ja ajatteli sen nähtyään, että se sopii TYKiin.
– Mietimme pedagogiselta kannalta, voiko Spring Awakeningin ottaa meille. Miksei voisi, Simo Järvinen sanoo.
Toki oli vaihtoehtoja, mutta valinnassa painoi se, että tämä esitys tarjoaa rooleja mahdollisimman monelle. Lavalla on 70 lukiolaista, orkesterissa 12 nuorta, joista joillain on myös rooleja. Tuotannossa, markkinoinnissa, viestinnässä, maskeerauksessa ynnä muissa tuotannon tehtävissä on yli 30 lukiolaista. He ovat pääosin lukion kakkosia.
Näytelmä oli skandaali vuonna 1891. Broadwaylla se kohahdutti, mutta siitä tuli vuosien mittaan menestysmusikaali. Muun muassa Helsingin kaupunginteatteri ja TAMKin musiikkiteatterilinja ovat tehneet Spring Awakeningista omat versionsa.

Lotta Sannamo (Wendlan äiti) ja Kerttu Ojutkangas (Wendla Bergmann). Wendla on naiivi nuori tyttö, joka yrittää saada äidiltään vastausta siihen, miten lapsia tehdään. Tytär ei saa vastausta. Kuva: Arto Jalonen
Läheisyyden tematiikka
– Koska aiheet ovat rankkoja, tilanne on haastava. Mennään ihmismielen intiimeimpiin tuokioihin. On ajateltava sitä, että esiintyjät ovat lukiolaisia eivätkä ammattiteatterilaisia. Keskustelevaisuus on tässä ratkaisu, Simo Järvinen sanoo.
Lotta Kaarla opiskelee tällä hetkellä Teatterikorkeakoulun tanssinopettajan maisteriohjelmassa. Hän on opinnoissaan tutustunut muun muassa läheisyyden koreografiaan ja siinä käytettäviin harjoituksiin ja menetelmiin. Näitä menetelmiä hän on hyödyntänyt nuorten kanssa työskennellessään.
Hän on auttanut tekijöitä luomaan näitä kohtauksia turvallisesti ja yhdessä sovittujen rajojen sisällä.
– Kosketus ja kontakti ovat ihmiselle tärkeitä. Oli korona-aika, jolloin kartettiin kosketusta, ja MeToo-ilmiö, joka herätti tietoisuutta. Nuorten maailmassa kosketus on iso juttu, Lotta Kaarla sanoo.
Kaarla on auttanut nuoria löytämään työkaluja asian käsittelemiseen. Kosketus ja kontakti liittyvät vahvasti tanssiin ja teatteriin. Yhdessä on neuvoteltu, miten kohtaukset toteutetaan.
– On helpompaa, kun kosketus ei ole vaiettu asia ja se tehdään yhdessä sovittujen rajojen sisällä, hän sanoo.
Lotta Kaarlan mielestä keskustelu ei voi mennä niin, että hän ylhäältä määrää, vaan nuoria on kuunneltava ja ratkaisut on löydettävä yhdessä. Lukiolaisilla onkin ollut hyviä ajatuksia ja he ovat tuoneet niitä rohkeasti esiin.
Kaarla myös toivoo, että nuoret oppisivat hyödyntämään näitä työkaluja tulevaisuudessakin.
Tekijät eivät suosittele esitystä alle 14-vuotiaille. Yksi täyteen varattu esitys on suunnattu kasiluokkalaisille.
Esitykset ovat Tampereen yliopiston Teatterimontussa 24.–27.5.2025.

Lavalla on 70 lukiolaista ja lisäksi on 12 nuoren bändi. Musikaalissa on kaksoisroolitus. Kuva: Arto Jalonen
TYK arvostaa
TYK esittää ison produktion joka vuosi. Se voi olla valmis musikaali, näytelmä tai alusta asti itse tehty juttu. Siihen harva koulu pystyy.
– Tämä on koululta ja Tampereen yhteiskoulun säätiöltä iso juttu, joka maksaa myös rahaa. Saamme olla kiitollisia tästä luottamuksesta. Opettajana olen ylpeä siitä, kuinka paljon lukiolaiset antavat tähän itseään ja aikaansa, Lotta Kaarla sanoo.
Esityksessä on kaksoisroolitus. Näin useampi saa tilaisuuden nimirooliin, mikä on opetuksellisestikin tärkeää, ja toisaalta on saatavissa paikkaaja, jos huonolla hetkellä johonkuhun iskee kevätflunssa.
– Olemme pyöristelleet esityksessä joitain kulmia, mutta idea kyllä välittyy. Tällä kertaa ei ole syytä lisätä raisuuskerrointa. Emme kuitenkaan ole umpisterilisoineetkaan esitystä. Ajattelemisen aihetta tämä antaa, Simo Järvinen kertoo.
Spring Awakening eli ”Kevään herääminen” on nuoren kokemus. Kun sitä esittävät oikeanikäiset ihmiset, joille aihe on oman elämän kanssa läheinen, ei tule tunkkaista tunnetta.
Yhteistyö
TYK tekee yhteistyötä Mieli ry:n kanssa. Neljään esitykseen on varattu ilmaispaikkoja, jotka jakaa Mieli ry.
Mental Health Art Week (MHAW) on Mieli ry:n koordinoima valtakunnallinen mielen hyvinvoinnin tapahtumaviikko, joka järjestetään 19.–25.5.2025, nyt yhdettätoista kertaa. Teatterimontun esitysviikko osuu tähän.
Esityspaikassa Teatterimontussa on joidenkin esitysten yhteydessä mahdollisuus Mieli ry:n tarjoamiin huolituolikeskusteluihin. Ne on tarkoitettu sekä lukiolaisille että katsojille, kenelle vain. Suunnitteilla on myös paneelikeskustelu. Paikallisina yhteistyökumppaneina toimivat Terveyttä kulttuurista ry ja Pirkanmaan mielenterveys ry.
Mieli ry:n viikon teema on tällä kertaa ”Askel kerrallaan”. Se korostaa sitä, kuinka suuri vaikutus taiteella ja kulttuurilla on mielenterveyteen. Joillekin taide voi olla keino, jonka kautta käsitellä vaikeita asioita.
TYK:ssä on ollut mahdollisuus osallistua walk in -terapiaan, joka on matalan kynnyksen toimintaa.

Viima Lindman (Moritz Stiefel) ja Halla Summala (Ilse Neumann). Moritz on suunnattoman stressaantunut koulusta. Ilse pakeni väkivaltaisesta kodista ja muutti asumaan taiteilijoiden yhteisöön. Kuva: Arto Jalonen
Monia hyötyjä
Musikaaliproggikset hitsaavat yhteen sosiaalisia verkkoja, edistävät ryhmätyötaitoja ja ovat tekijöilleen ikimuistoisia.
Niillä on uskomaton pitovoima, sillä tämänkin kevään esityksessä on mukana monia innostuneita alumneja. Esimerkiksi ohjaaja Simo Järvisellä on assistenttina alumni. Teatterimontun valoista ja äänistä vastaavat ammattilaiset, joista heistäkin toinen on entinen tykkiläinen.
– Koreografina on Mirka Hietanen, joka on hänkin alumni, Lotta Kaarla mainitsee.
Spring Awakening Tampereen yliopiston Teatterimontussa 24.–27.5.2025. Liput ja lisätiedot täältä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kansallisoopperan Ratsumies oli yhtä ehjä kokonaisuus kuin kantaesitys Savonlinnassa 50 vuotta sitten
OOPPERA | Aulis Sallisen Ratsumies kertoo haavikkomaisen symbolisesti vallasta, rakkaudesta, petoksesta, kohtaloista ja kansan toteutumattomasta unelmasta.
”Iloisuus edellä” – Viikinsaaren kesä tarjoaa tapahtumia moneen makuun
TAPAHTUMAT | Tampereen Viikinsaaren kesäohjelmassa on mukana jotakin vanhaa ja jotakin uutta. Yksi keän uutuuksista on toukokuinen SaariJazz.
Teatterikesä 2025 kulkee nautinnon ja tyhjyyden, lain ja moraalin tai elämän ja kuoleman rajalla
TEATTERI | Elokuussa järjestettävän Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa tarjotaan 19 uniikkia produktiota erilaisilla näyttämöillä.
”Sanattomuus on mahdollisuuksien kaivo”
KOLUMNI | Maarit Saarelainen kävi katsomassa Teatteri Telakan tanssiesityksen Ombra, joka herätti hänessä kolme ajatusharhailua.