Helsingin kansainvälinen balettikilpailu – viikko huimia hyppyjä ja säkenöiviä pyörähdyksiä

08.06.2022
Alexei Orohovsky USA Paquita

Alexei Orohovsky voitti juniorien 2. palkinnon ja tuomariston kannustuspalkinnon. Kuva: Roosa Oksaharju

BALETTI | 9. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kokosi yhteen 62 nuorta tanssijaa 16 maasta. Jane Erkko Grand Prix -pääpalkinnon voitti naisten seniorisarjan Yuka Masumoto, joka tanssii tällä hetkellä Suomen kansallisbaletissa.

Merja Koskiniemi, teksti
Roosa Oksaharju, kuvat

Yhdeksättä kertaa järjestetty Helsingin kansainvälinen balettikilpailu päättyi hienoon gaalaesitykseen ja palkintojen jakoon maanantaina (6.6.2022) Suomen kansallisoopperassa. Kilpailu kokosi yhteen 62 tanssijaa 16 maasta. 20 000 euron Jane Erkko Grand Prix -pääpalkinnon voitti naisten seniorisarjan Yuka Masumoto.

Japanilainen Yuka Masumoto tanssi yhdessä miesten juniorisarjan voittaneen yhdysvaltalaisen Clark Eselgrothin kanssa. Pari tanssi gaalassa varmaotteisesti ja erinomaisella yhteistyöllä vaativan Grand Pas Classique -pas de deux’n. Oli häkellyttävää seurata parin kiitoksia äärimmäisen raskaan suorituksen jälkeen. Molempien olemus ja hengitys olivat höyhenen kevyitä, aivan kuin tanssi ei olisi vaatinut heiltä mitään ponnisteluja.

Voitoista voidaan iloita myös Suomessa, sillä molemmat voittajat tanssivat tällä hetkellä Suomen kansallisbaletissa.

Yuka Masumoto Japan Clark Eselgroth USA

Yuka Masumoton ja Clark Eselgrothin yhteistyö toimi täydellisesti vaikeassa Grand Pas Classique -numerossa.

Ensimmäinen kilpailu vuonna 1984

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu sai alkunsa Suomen kansallisbaletissa useassa roolissa ja tehtävässä aina tanssijasta taiteelliseen johtajaan toimineen prima ballerina ja professori Doris Laine-Almin aloitteesta. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1984. Laine-Almin tavoitteena oli luoda kilpailu, jossa nuoret tanssijat kohtaavat ja luovat kestäviä siteitä yli rajojen ja edistävät näin omalta osaltaan kansojen välistä ymmärrystä.

Itse kilpailuun kuuluvat alku- ja välierät, finaali sekä gaala, jossa kaikki kilpailijat ja heidän mahdolliset ei-kilpailevat partnerinsa sitoutuvat esiintymään huolimatta kilpailun tuloksista. Kilpailusuoritusten lisäksi nuoret osallistuvat viikon ajan baletin mestarikursseille ja teematunneille.

Alkuerissä kilpailijat esittävät ennakkoon määritellystä ohjelmistosta kaksi klassisen baletin variaatiota. Välierissä tanssitaan joko soolo tai duetto nykytanssista, ja finaaliin edenneet kilpailijat esittävät kaksi baletin variaatiota tai pas de deux’n edelleen ennakkoon määritellystä ohjelmistosta sekä soolon tai dueton nykytanssiteoksesta, jonka koreografia on tehty vuoden 2010 jälkeen. Kilpailijat on jaettu naisten ja miesten juniorisarjaan (15–19-vuotiaat) sekä seniorisarjaan (20–25-vuotiaat).

Keita Fujishima Japan Zahir

Keita Fujishima (Japani) vakuutti osaamisellaan tuomariston ja katsojat, ja voitti miesten seniorisarjan 1. palkinnon.

Vanhoihin koreografioihin on lisätty vaikeuskerrointa

Kilpailun seuraaminen alkueristä finaaleihin on kiinnostavaa. Huolimatta siitä, että saa mahdollisesti katsoa samaa baletin variaatiota useamman kerran, saa hyvän käsityksen kilpailijoiden taidoista ja eroista sekä heidän suoriutumisestaan kilpailun edetessä. Itselleni tämän vuoden kilpailu oli neljäs, ja tällä kertaa ehdin katsomaan ainoastaan toisen finaali-illan sekä gaalaesityksen.

Vaikka kaikki esitettäväksi valittavat baletin variaatiot ovat kaukaa menneisyydestä ja suurin osa tuntuu olevan koreografi Marius Petipan (1818–1910) luomia, on nykyaika tuonut niihin hienoisia nyansseja ja lisää vaikeuskerrointa. Kilpailun kirkkaimpaan kärkeen ei perushyvällä ja -varmalla teknisellä suorituksella ole asiaa.

Maya Schonbrun USA CCoppelia

Junorityttöjen 1. palkinnon voittanut Maya Schonbrun loisti Marius Petipan koreografiassa baletista Coppélia.

Katsojan näkökulmasta lyhyet ja räjähtävän haastavat miesten variaatiot huikeine hyppy- ja piruettiyhdistelmineen helposti suosivat herrasarjaa, kun naisten herkemmissä variaatioissa vaaditaan myös katsojalta pitkäjännitteisyyttä arvostaa tanssijattaren tasapainoa ja varvastossutekniikkaa.

Baletin kaksintanssinumeroita (pas de deux) nähtiin tällä kertaa vain kaksi. Näiden kokonaisuuksien paritanssiosuudessa ballerina on helposti etualalla ja miehen tehtäväksi tuntuu jäävän nostaminen, pyörittäminen ja tukeminen. Onnistunut yhteistyö on kuitenkin haastavaa, ja vaatii paljon molemmilta osapuolilta.

Pinja Rissanen Finland La Esmeralda

Pinja Rissaselle myönnettiin Balettiyhdistys Attitydi ry:n tunnustuspalkinto.

Nykytanssikoreografiat usein pettymyksiä

Kilpailun nykytanssiosuus hämmentää joka kerran. Kilpailun säännöt määrittävät ainoastaan, että nykytanssiteosten koreografian on sisällettävä elementtejä, jotka eroavat selkeästi klassisen baletin tekniikasta, sekä vuoden, jonka jälkeen koreografia pitää olla tehty.

Joka kilpailussa on nähty useita kilpailijoiden itsensä tekemiä koreografioita. Näissä tapauksissa on usein toivonut, että joku nykytanssin ammattilainen olisi voinut olla edes hetken apuna ja tukena nuorelle. Tosin myös ulkopuolisten tekemissä kilpailukoreografioissa on välillä turhaan jumiuduttu baletille ominaiseen tilankäyttöön, tanssijan notkeutta esitteleviin voimistelua muistuttaviin liikesuorituksiin, tai muuten kohtuulliseen koreografiaan on yllättäen upotettu taitoa osoittavia balettiliikkeitä.

Tanssijan osaamista ja tulkintakykyä toisesta näkökulmasta korostavat numerot ovat näkemissäni kilpailuissa olleet vähemmistössä. Tänä vuonna en ollut erityisen yllättynyt, että kilpailun koreografiapalkintoa ei jaettu ollenkaan.

Viola Länsivuori Finland Whispers

Viola Länsivuori tanssi hienosti naisten seniorisarjan kolmanneksi. Hänen finaalisarjan nykytanssinumeronsa Whispers oli tehnyt Anna Sariola.

Kiina ei tänä vuonna mukana

Kilpailijoiden lisäksi gaalaesityksessä tanssivat aiemmin kilpailuun osallistuneet ja siinä vuonna 2009 menestyneet Brooklyn Mack ja Maria Baranova tanssipartnereidensa kanssa. Vierailuesitykset osoittivat nuorten kilpailijoiden tulevaisuuden mahdollista kehityskaarta. Molemmista esityksistä huokui vahva ja varma kokemus sekä aikuisten ammattilaisten tulkinta. Tosin kilpailun tuomaristossa toimineen Brooklyn Mackin iloinen ja valloittava hymy oli kuin yli kymmenen vuotta sitten.

38 vuoden aikana Helsingin kansainvälinen balettikilpailu on siis järjestetty yhdeksän kertaa. Kun kunniamaininnat ja osin vuosittain vaihtuneet erikoispalkinnot jättää pois, voittotilastoa johtaa ylivoimaisesti Kiina. Yhdysvaltain tanssijat saivat tänä vuonna viisi palkintoa, ja nostivat maan palkintotilastossa toiseksi, mutta vielä kauas kiinalaisista baletin taitureista.

Luciano Ghidoli Italy Separation Among Us

Miesten seniorisarjan 2. palkinnon voittaneen Luciano Ghidolin nykytanssinumero Separation among us uskaltautui irti baletin traditioista.

Kun mieltää baletin ja tanssin vahvasti taiteeksi, miettii, miten siinä voi ollenkaan kilpailla ja onko kilpailussa mitään mieltä? Helsingin kansainvälinen balettikilpailu -yhdistyksen puheenjohtaja, itsekin huikean uran balettitanssijana tehnyt Minna Tervamäki sekä kansainvälinen tuomaristo puheenjohtajaansa, Suomen kansallisbaletin taiteellisen johtajan Madeleine Onnen johdolla kannatteli kauniisti Doris Laine-Almin ajatusta kilpailusta osallistujia kehittävänä ja kannustavana tapahtumana.

Kiitospuheessaan Onne korosti erilaisten taitojen merkitystä ja sitä, että jokaiselle löytyy oma paikkansa tanssin maailmassa. Kilpailu on myös tärkeä verkostoitumistapahtuma. Ja eikö Laine-Almin toive tanssin yhdistävästä voimasta yli rajojen ja kielimuurien ole juuri tätä: japanilainen Yuka Masumoto tanssimassa yhdessä yhdysvaltalaisen Clark Eselgrothin kanssa, Suomessa.

Merja Koskiniemi

Balettikilpailun finaalit ja gaala ovat katsottavissa YLE Areenassa.

Yuka Masumoto Japan Clark Eselgroth Usa Embers 9

Grand prix’n voittanut Yuka Masumoto tanssii poikien juniorisarjan voittaneen Clark Eselgrothin kanssa Suomen kansallisbaletissa.

* *

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu

Pääpalkinnot

 • Jane Erkko Grand Prix (20 000 €): Yuka Masumoto, Japani
 • Doris Laine -palkinto (12 000 €): Giulio Diligente, Italia

Seniorinaiset

 • 1. palkinto (10 000 €): ei jaettu
 • 2. palkinto (7 000 €): Hui Wen Peng, Taiwan
 • 3. palkinto (5 000 €): Viola Länsivuori, Suomi

Seniorimiehet

 • 1. palkinto (10 000 €): Keita Fujishima, Japani
 • 2. palkinto (7 000 €): Luciano Ghidoli, Italia
 • 3. palkinto (5 000 €): Joshua Kiesel, Yhdysvallat

Junioritytöt

 • 1. palkinto (5 000 €): Maya Schonbrun, Yhdysvallat
 • 2. palkinto (3 500 €): Matoi Kawamoto, Japani
 • 3. palkinto (2 000 €): Alexis Workowski, Yhdysvallat

Junioripojat

 • 1. palkinto (5 000 €): Clark Eselgroth, Yhdysvallat
 • 2. palkinto (3 500 €): Alexei Orohovsky, Yhdysvallat
 • 3. palkinto (2 000 €): Vasco Yu Belo Prazeres Pereira, Portugali

Muut palkinnot

 • Koreografiapalkinto (5 000 €): ei jaettu
 • Balettiyhdistys Attitydi ry:n tunnustuspalkinto (1 000 €): Pinja Rissanen, Suomi
 • Tuomariston kannustuspalkinto (1 000 €): Alexei Orohovsky, Yhdysvallat
 • Pas de deux -palkinto (5 000 €): Yuka Masumoto, Japani, & Clark Eselgroth, Yhdysvallat

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua