UMK-artistit on julkistettu – 7 kilpailijan joukossa muun muassa Robin Packalen ja Lxandra

11.01.2023
UMK23 Yhteiskuva Nelli Kentta Miska Voinoff Original

UMK-finalistit. Kuva: Neli Kenttä & Miska Noivoff / YLE

MUSIIKKI | Suomen Euroviisu-ehdokkaan valintaan tähtäävä Uuden musiikin kilpailu eli UMK alkaa torstaina kilpailun nuorimman osanottajan, 17-vuotiaan Keiran kappaleella.

”Meillä oli takavuosikymmeninä tv-ohjelmia, Syksyn Säveltä ja muuta, joissa esiteltiin uusia esiintyjiä ja biisejä. Sellaisia ei enää ole.”

Eija Niskanen, teksti

Euroviisujen suomalaisjuontajana toimii tuttuun tapaan Mikko Silvennoinen. Hänellä on positiiviset odotukset torstaina 12.1.2023 alkavalla Uuden Musiikin Kilpailulle.

– Tänä vuonna mukana ei ole niin selvää tähtiartistia kuin The Rasmus viime vuonna. Kaikki osallistujat ovat ammattilaisia. Tietysti joukosta Robin Packalen on kotimaassa tähti, vaikka on vielä englanninkielisen uransa alkuvaiheessa. Kaikki osallistujat ovat kuitenkin muusikkopiireissä tunnettuja, vankkoja lavaesiintyjiä. Lxandra on esimerkiksi tehnyt kansainvälistä uraa Berliinissä, hän kertoo.

Silvennoisen mukaan nyt on ehdolla niin tasaväkinen ja ammattitaitoinen kaarti, että voittajaa on tässä vaiheessa vaikea veikata.

Robin Packalenin (eli Robin-nimellä tunnetun entisen lapsitähden) ja Lxandran lisäksi Uuden Musiikin Kilpailussa uomen edustuspaikkaa Liverpoolissa toukokuussa järjestettäviin Eurovision laulukilpailuihin tavoittelevat Keira, Benjamin, Käärijä, Kuumaa ja Portion Boys.

lxandra 2 umk nelli kentta

Lxandra eli Alexandra Lehti on suurelle yleisölle uusi mielenkiintoinen artisti. Kuva: Juhani Lassila / YLE

Silvennoisen mielestä UMK:lla on tärkeä rooli uuden kotimaisen musiikin lanseerausalustana.

– Meillä oli takavuosikymmeninä tv-ohjelmia, Syksyn Säveltä ja muuta, joissa esiteltiin uusia esiintyjiä ja biisejä. Sellaisia ei enää ole, vaan Elämäni biisissä ja vastaavissa televisio-ohjelmissa esitetään kaikille tuttuja takavuosien kappaleita. Siksi YLEn UMK:sta on tullut tärkeä uuden kotimaisen musiikin esitysalusta.

Silvennoinen on seurannut miten parina viime vuonna UMK:sta on noussut paitsi euroviisuedustajia, myös muita hittibiisejä, kuten BESSin viimevuotinen Ram pam pam.

* *

Eurovision laulukilpailujen saaminen musiikin historiassa merkittävään Liverpoolin kaupunkiin on Silvennoisen mielestä hieno asia. Samaa mieltä on ehdokasbändi Kuumaa, jonka jäsenet kertova olevansa innoissaan mahdollisuudesta päästä esiintymään The Beatlesin kotikaupunkiin.

Kuumaa-yhtyeen solisti on näyttelijänä muun muassa Pirjo Honkasalon Betoniyö-elokuvassa uraa luonut Johannes Brotherus. Hänen mukaansa Kuumaa-yhtye, on ennen kaikkea kaveriporukka, joka pitää yhtä. Bändin muut jäsenet ovat rumpali Jonttu Luhtavaara ja basisti Aarni Soivio,

Mukana ovat myös jo pitkään musiikkia esittänyt Benjamin, joka muistetaan viime kesän Pride-biisistä GAY, sekä Portion Boys, joka tulee epäilemättä saamaan fania Kyläbaari- ja Karjala takas -biisien ystäviltä ja joka euroviisuihin päästessään jatkaisi Måneskinin ja The Rasmuksen tyylisten visuaalisten bändien linjaa.

Monipuolisesti musiikkigenrejä yhdistelevä Käärijä taas lupaa saattaa yhteen biisissään suomalaisten rakastaman raskaan rockin ja popin.

keira 1 nelli kentta umk23

Keira yrittää Liverpooliin euroviisujen hengessä vahvasti tanssia ja laulua yhdistävällä esityksellä. Kuva: Nelli Kenttä / YLE

Kisan nuorin esiintyjä on Voice of Finlandin kautta musiikkiuransa lanseeerannut 17-vuotias Keira, jonka biisi No Business on the Dancefloor tullee tanssittamaan yleisöä.

– Musiikkini on R&B-vaikutteista ja esikuvani ovat yhtä aikaa tanssivia ja laulavia, vahvaan lavaesiintymiskoreografiaan nojaavia artisteja, kuten Ariana Grande, Doja Cat ja Dua Lipa, sekä K-pop-bändit, kuten BTS ja Stray Kids, Kiera kertoo.

Entä tuleeko Ukraina näkymään jotenkin Liverpoolissa?

– Ukrainan yleisradioyhtiö on mukana kisajärjestelyissä, ja veikkaan, että joku juontajista tulee olemaan ukrainalainen, Mikko Silvennoinen arvelee.

Uuden Musiikin Kilpailun finaali Yle TV1:llä 25.2.2023 klo 21. Eurovision laulukilpailut Liverpoolissa 9.–13.5.2023.

* *

UMK 2023

  • To 12.1. Keira: No Business on the Dancefloor
  • Pe 13.1. Benjamin: Hoida mut
  • Ma 16.1. Robin Packalen: Girls Like You
  • Ti 17.1. Lxandra: Something to Lose
  • Ke 18.1. Käärijä: Cha cha cha
  • To 19.1. Kuumaa: Ylivoimainen
  • Pe 20.1. Portion Boys: Samaa taivasta katsotaan

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua