Kuva: Maarit Kytöharju
MUSIIKKI | Kirjailija Rosa Liksom on tehnyt uuden aluevaltauksen laululyyrikkona. Torstaina TelttaLabissa esiintyy Liksom Lux, joka tähtää nykypäivän pätkätyöläisten laululiikkeeksi.
Janica Brander
Kirjailijana ja kuvataiteilijana tunnettu Rosa Liksom nähdään Tampereen Teatterikesässä uudessa roolissa laululyyrikkona. Liksom Lux -nimeä kantava kokoonpano esiintyy G Livelabin TelttaLabissa torstaina 10.8.2023.
Liksom Lux -yhtyeen musiikin ovat säveltäneet Se-yhtyeestä tuttu Eeva Koivusalo ja Taideyliopiston professori Anita Seppä, alias Liisa Lux. Liisa Lux on yhtyeen laulaja ja Liksom on sanoittanut kappaleet. Bassoa soittavan Koivusalon lisäksi bändissä musisoivat kitaristi Jarmo Nikku ja pianisti Matti Paatelma.
Ylpeästi yhteiskunnallinen
Liksom Luxin tavoite ei ole enempää eikä vähempää kuin kasvaa mahdollisesti yhteiskunnalliseksi laululiikkeeksi. TelttaLabissa tullaan kuulemaan kappaleita ilmastokriisistä, fasismista ja kapitalismin ylivallasta. Yhteiskunnallisella laululiikkeellä yhtye ei kuitenkaan tarkoita mahdollisimman suuria joukkoja tavoittavaa, vaan poliittisesti kantaaottavaa musiikkia.
Kyseessä ei ole myöskään pastissi 1960- ja 1970-lukujen poliittisesta laululiikkeestä. Yhtye kertoo Riffin haastattelussa pohtivansa, mitä laululiike voisi olla 2020-luvulla ja pyrkivänsä kohti uudenlaista, tässä ajassa puhuttelevaa ilmaisua. Tiedossa lienee siis jotain aivan muuta kuin agitproppailua.
Työväenlauluja pätkäduunareille
Liksom Luxin siemenet kylvettiin jo vuonna 2017. Eeva Koivusalo lähestyi tuolloin Anita Seppää ja kyseli, olisiko tällä pöytälaatikossa laululyriikoiksi sopivia tekstejä. Seppä kiinnostui bändi-ideasta ja keksi, että olisi hienoa saada sanoituksia Rosa Liksomilta.
Liksom ei kuitenkaan suostunut heti, vaan harkitsi asiaa puolisen vuotta. Hän innostui sanoittamisesta tajuttuaan, että laululyriikka on parhaimmillaan romaani pienoiskoossa. Liksom on tunnetusti tiiviin ilmaisun mestari, joten lopulta sanoitusten kirjoittaminen ei ollut vieras laji. Tekstit syntyivät, kun Liksom teki kirjailijavierailuja ympäri Eurooppaa ja istui junissa.
Liksom kuvailee laululyriikoitaan Rumbassa moderneiksi työväenlauluiksi pätkätyöläisille. Eriarvoistuva maailma ja sen ongelmat eivät kuitenkaan ole tekstien ainoita aiheita. Ihmisillä on ikuinen yhteyden ja hyväksynnän kaipuu, ja Liksom Lux laulaa myös siitä. 2020-luvun työläinen kaipaa leivän lisäksi rakkautta.
Liksom Lux keikkailee G Livelabin TelttaLabissa torstaina 10.8. kello 18. Lisätietoa keikasta ja liput täältä. Rosa Liksom on mahdollista nähdä torstaina myös ennen keikkaa, kun hän vierailee pääkirjasto Metsossa kello 16.30. Metson tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Älä korva pieni kuule mitä vain – puhutaanpa taas barokkimusiikista
KOLUMNI | Kun pitkin syksyä mediassa, kouluissa ja kodeissa melskattiin ”barokkimusiikin kieltämisestä”, kuinkahan moni tarkkaan ottaen edes tiesi, mistä puhui?
Uu MAMA – Kulttuuritoimitus eksyi K-pop-palkintogaalaan
MUSIIKKI | Korealaisen popin tärkein palkintogaala MAMA Awards levittäytyi tänä vuonna Japaniin ja Kaliforniaan. Paikalla oli Kulttuuritoimituksen Eija Niskanen.
Sami Hintsanen laulaa Senni Raappanan kanssa Finlandian Ilveksen itsenäisyysjuhlassa
TAPAHTUMA | Sami Hintsanen on Sokos Hotel Ilveksen perinteisten Ilveksen iloinen itsenäisyys -juhlien seremoniamestari. On hänellä laulutehtäväkin.
Livelevy odotti kahdeksan vuotta miksausta – Wentus Blues Band lupaa olla oma itsensä Tampereen keikalla
MUSIIKKI | Lähes 40 vuotta sitten perustettu bluesbändi syntyi aikana, jolloin nuoret miehet halusivat soittaa hevirokkia. Miten blueskapulan saisi nuoremmille?