Suomalais-bulgarialaisen muusikon yhtyeen Dantchev:Domainin laulujen takaa löytyy tarinaa, tunnelmaa, tyylejä ja bulgarialaisen musiikin perinnetietoisuutta.
Maarit Kytöharju, kuvat
Suomalais-bulgarialaisen laulaja-lauluntekijän, ”maailmanmusiikin tutkimusmatkailijan” Anna Dantchevin yhtyeen Dantchev:Domainin albumi Say It julkaistaan Suomessa 30.4.2020 ja kansainvälisesti seuraavana päivänä eli vappuna. Koronavirus sekoitti julkaisukuviot pahemman kerran.
– Onhan tää aikamoista myllerrystä musiikille, musiikintekijöille ja levynjulkaisijoille, Anna Dantchev, 44, huokaa.
– Pakko pohtia tapoja, miten saa levynsä julkisuuteen.
Olosuhteet pakottavat tekemään haastattelunkin etänä, tietokoneen avulla kotoaan Helsingistä. Taiteilija muistuttaa, että kaikki joutuvat toki kärsimään tästä tilanteesta ja sanoo, että muuten elämässä kaikki on hyvin ja hänen perheensä voi hyvin.
– Kyllä voisi sanoa, että ainakin vuosi on mennyt, kun tietoisesti lähti sitä työstämään, Anna Dantchev kertoo tuoreesta levystään.
Yksi biiseistä juontaa tosin vuoteen 2014, kun hän asui perheensä kanssa Kyproksella, itse asiassa retkeen Larnacan ranta-alueelle, mutta senkin hän on säveltänyt ja arrannut loppuun jälkeen päin.
– Suuri osa biiseistä on sävelletty viime keväänä ja kesänä.
Materiaali on työstetty syksyn 2019 aikana bändin kanssa, ja samalla ovat syntyneet biisien lopulliset sovitukset. Sävellykset ja sanoitukset kokonaan sekä osa sovituksista ovat Anna Dantchevin käsialaa. Levy äänitettiin tammikuussa Helsingissä (Studio Kekkonen) ja Järvenpäässä (Kallio-Kuninkala) ja lopputyöt sen jälkeen.
Dantchev ei tuntenut etukäteen kaikkia levyllä soittavia muusikoita; kokoonpano syntyi sattumien ja verkostojen kautta. Levyä oltiin lyömässä kasaan jo pari vuotta sitten, mutta silloin hanke tyssäsi ja siitä mukaan jäi vain rumpali Antti-Pekka Rissanen. Hän puolestaan suositteli perkussionisti João Luisia, joka soittaa levyllä myös vibrafonia. Tiettyjen musiikillisten vaatimusten vuoksi Kenneth Ojutkangas päätyi soittamaan tuubaa ja kitaraa. Erno Haukkalaan, joka soittaa levyllä pasuunaa ja sousafonia, Anna törmäsi vuosia sitten Helsingin musiikkikuvioissa.
– Erno oli silleen aika ykkösvaihtoehto, kun kävi ilmi, että hän soittaa myös sousafonia, Anna Dantchev myhäilee ja summaa yhtyettä.
– Huippumuusikoita, heittäytyjiä. Heillä on kyky kertoa omalla soittimellaan tarinoita.
Anna Dantchev laulaa ja soittaa bulgarialaisessa kansanmusiikissa yleisesti käytettyä tupan-rumpua. Hän korostaa olevansa tarinankertoja ja hänen biisinsä lähtevät liikkeelle tarinasta, tunnelmasta – ei intervalleista tai puhtaasti musiikillisista lähtökohdista.
Vaikka Anna Dantchev ei koekaan omaa musiikkiaan minään perinnemusiikkina, niin kaikkien sävellysten taustalla on syvällä perinnetietoisuus ja nimenomaan bulgarialaisen musiikin perinnetietoisuus.
Sitä löytyy elementteinä esimerkiksi kappaleiden melodiarakenteissa, harmonioissa, rytmeissä.
– Aika vahvana linjana on elokuvallisuus. Olen ollut kiinnostunut elokuvamusiikista opiskeluajoista lähtien, hän kertoo.
Anna Dantchev on laulanut pitkään soul-bändissä, ja siksi afroamerikkalainen musiikki kulkee mukana, samoin vähän populaarimpi meininki. Levyn kappaleilla on draaman kaari ja ne kertovat hänen omasta elämästään, hänen kokemuksistaan – jotkut sanoitukset ovat hänen mukaansa hyvinkin henkilökohtaisia.
Levy alkaa kehtolaululla ja päättyy kuolemanlauluun, Dantchev kertoo. Viimeinen kappale kerii auki hänen bulgarialaisten isovanhempiensa rakkaustarinaa. Joka kappaleessa on yksittäinen tarina, sovitukset ja musiikilliset ratkaisut on tehty tukemaan sitä.
Tekijä itse sanoo, että levy ei edusta mitään tiettyä genreä.
– Musiikki on musiikkia, tarkoitus on tavoittaa ihmisiä, vahvistaa tunnetiloja.
Viitteeksi levyiltä löytyvistä ”mausteista” voi heittää termit jazz, blues, proge ja bulgarialaiset rytmit.
Anna Dantchevin lapsuudenkoti on Haapavedellä, missä hän asui 18-vuotiaaksi. Hän muutti sieltä Jyväskylään opiskelemaan musiikkitiedettä – ensimmäistä maisterin tutkintoaan.
Sieltä hän muutti Helsinkiin. Hän on pitkällä urallaan laulanut sambaa, big band -musiikkia, jopa elektronista musiikkia. Kotikylän oman festivaalin, Haapavesi Folkin kautta syntyi vahva kosketus paitsi kotimaiseen kansanmusiikkiin, myös irkku- ja bluegrass-musiikkiin. Myöhemmin löytyivät soul ja gospel. Onpa hän ehtinyt esiintyä näyttämötaiteilijanakin.
Hän on myös aloittanut aika vasta opettamaan bulgarialaista laulua ja hänellä on sen tiimoilta ”oma pieni lauluryhmä” Tampereella – joka sekin on tietysti jäissä koronan takia.
Sittemmin hänen tiensä vei Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan globaalin musiikin maisterin tutkintoa. Hän on suorittanut siellä niin sanotun lyhytmaisterin tutkinnon. Siihen sisältyi puolen vuoden opiskelu Tanskassa. Jyväskylän opiskeluun sisältyi vuoden opiskelujakso Dublinissa.
Anna Dantchevilla on kaksoiskansalaisuus – sekä Suomen että Bulgarian. Hän puhuukin ”kahden välissä olemisesta” ja ”siinä välissä oman tien kulkemisesta” ja sanoo, että hänessä on koko ajan vähintäänkin kaksi puolta.
Tämä kaksinapaisuus on kuitenkin hänelle tärkeää. Musiikin tekeminen on lähtenyt liikkeelle omasta perheestä ja aivan lapsuudesta saakka; hänen isänsä on opettanut hänelle bulgarialaista musiikkia.
– Omaan tahtiin, omalla tavalla, hän puntaroi.
– Ei aina helppoa itsellekään selvittää – tätä identiteettiasiaa.
Anna Dantchev puhuu tietynlaisesta ristiriidasta ja harmonian hakemisesta. Harmoniassa hän sanoo olevansa, mutta hänelle musiikkiammattilaisena se saattaa tarkoittaa dissonanssia.
Anna Dantchev
Syntynyt vuonna 1976 Haapavedellä, asuu Helsingissä.
Suomalais-bulgarialainen laulaja-lauluntekijä, ”Bulgarian Voice from Finland”.
Bulgarialaisen laulun opettaja, musiikkikoulu Uulu. Entinen Etnosoi-festivaalin tiedottaja.
Valmistui maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2000 pääaineenaan musiikkitiede. Opiskeli musiikkia Trinity Collegessa Dublinissa.
Globaalin musiikin maisteri Sibelius-Akatemiasta vuonna 2018. Opiskeli siihen liittyen Royal Academy of Musicissa Aarhuissa/Aalborgissa.
Anna Dantchev on esiintynyt Suomen lisäksi Irlannissa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Bulgariassa ja Kosovossa.