Tampereen Levyt -kollektiivi käynnistää G Livelabin kesäkauden kolmen yhtyeen voimin

01.06.2020
Kuva 1 Kielo Kärkkäinen ja Janne Tuomi

Laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäinen ja rumpali Janne Tuomi ovat osa Tampereen Levyt -kollektiivia. Kuva: Pete Riikonen

MUSIIKKI | Tamperelaisten muusikoiden keskinäiset yhteistyökuviot ja uuden materiaalin kova syntytahti herättivät idean Tampereen Levyt -kollektiivista. Yhdistyksen päämääränä on konserttitoiminnan ja musiikin julkaisemisen edistäminen sekä jazzin ja laulelmamusiikin profiilin nostaminen Tampereella.

Kikka Holmberg, teksti
Pete Riikonen, kuvat

Tampereen Levyt -kollektiivi avaa keskiviikkona 3.6.2020 Tampereen G Livelabin kesän. Kollektiivin illassa esiintyvät jazztrio Hot Heros, laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäinen sekä Matti Salo Quartet.

Vuoden 2019 lopulla perustetun Tampereen Levyt ry:n muodostavat kitaristit Tommi Laine ja Matti Salo, laulajat Kielo Kärkkäinen ja Ilaria Tucci, kosketinsoittaja Anna Pesonen, saksofonisti Sami Sippola, basisti Ville Rauhala, rumpalit Janne Tuomi, Sebastian Krühn sekä muusikko, soitinrakentaja Inari Ruonamaa.

– Emme ole mitenkään koonneet tätä jengiä Tampereen Levyjä varten, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Kielo Kärkkäinen.

– Olemme huomanneet, että meillä on tällainen ryhmä ihmisiä, jotka tekevät tiiviisti töitä yhdessä. Tämä kymmenen hengen porukka pitää sisällään monta bändiä ja monta projektia sekä tuottaa uutta musiikkia paljon ja hyvällä tahdilla. Monet ovat aikaisemmin julkaisseet levyjä yksin. Vaikka meillä on tosi paljon hyviä yhteistyölevy-yhtiöitä, jotka julkaisevat musiikkiamme, niin välillä on sellaisia tilanteita, ettei löydy mitään kiinnostunutta tahoa. Ajattelimme, että sen sijaan, että jokainen julkaisee yksin, meillä voisi olla jokin yhteinen nimittäjä, jonka kautta asiaan voisi tulla selkeyttä.

– Epävirallisia keskusteluja yhdistyksen perustamiseksi on ollut ehkä 20 vuotta, muistelee Janne Tuomi.

– Viime kesänä Tommi Laineella, joka nykyisin on yhdistyksen puheenjohtaja, oli tarve saada julkaisija uudelle levylleen. Se oli viimeinen sysäys yhdistyksen perustamiselle.

Kuva 2 Kielo Kärkkäinen

– Lähtökohtana on mahdollistaminen: omien tiettyjen juttujen maailmalle saaminen sillä tavalla, etteivät ne jää johonkin pöytälaatikkoon, määrittelee Kielo Kärkkäinen. Kuva: Pete Riikonen

Monien pienten levy-yhtiöiden tapaan Tampereen Levyt julkaisee sellaista musiikkia, jossa sen jäsenten mielestä on substanssia ja henkilökohtaista kiinnostavuutta. Haastattelun pyörteissä yhtiön linjan luonnehdinnaksi kehkeytyykin ”ammattitaidon läpi siivilöity henkilökohtaisten kiinnostusten soppa”. Yksi päämääristä on jazzin ja laulelmamusiikin profiilin nostaminen Tampereella.

Kärkkäinen ja Tuomi korostavat, että tarkoitus ei ole luoda kuppikuntaa, vaan yhteistyötä tehdään koko ajan muidenkin ammattilaisten kanssa.

– Lähtökohtana on mahdollistaminen: omien tiettyjen juttujen maailmalle saaminen sillä tavalla, etteivät ne jää johonkin pöytälaatikkoon, määrittelee Kärkkäinen.

– Vaikka ollaan vasta aloittelemassa, meille on tullut yhteydenottoja myös tekijöiltä, jotka eivät varsinaisesti kuulu tähän meidän porukkaan. On hauskaa, että toiminnastamme voi olla hyötyä myös muille.

Kaikki yhdistyksen jäsenet tekevät levyjä myös muille levy-yhtiöille. Esimerkiksi Hot Herosin seuraava levy tulee ulos Karkia Mistikalta ja Kielo Kärkkäinen puolestaan tekee yhteistyötä Texicalli Recordsin kanssa.

Kuva 3 Janne Tuomi

– Tampereen Levyt ry julkaisee sellaista musiikkia, jossa sen jäsenten mielestä on substanssia ja henkilökohtaista kiinnostavuutta, luonnehtii Janne Tuomi. Kuva: Pete Riikonen

Tampereen Levyt on jo ollut mukana julkaisemassa Pelle & Romantiksin runolevyä Äiti, kuva alkaa juosta yhdessä Sanasato ry:n kanssa alkuvuodesta 2020. Seuraavat julkaisut ovat sanataidetta ja elektronista musiikkia yhdistävän Absolute Keyn kokopitkä Puut kantavat valoa sekä Tommi Laineen & The Graveyard Shiftin Adventures in Minor.

Tampereen levyt -kollektiivin luonnetta kuvastaa se, että keskiviikkona 3.6. kuultavalla keikalla on mukana viisi esiintyjää, joista saadaan kolme bändiä. Hot Herosin ohjelmassa on musiikkia Iro Haarlan kanssa tekeillä olevalta uudelta levyltä sekä aiemmin ilmestyneiltä Folkjazz from Finland ja Days After the Rodeo -levyiltä. Niinikään uutta levyä työstävältä Kielo Kärkkäiseltä kuullaan muun muassa viime syksynä ilmestyneen Keitä me olemme -levyn kappaleita. Matti Salo Quartet soittaa vuosi sitten ilmestyneen Tetraktys-levyn biisejä sekä uutta materiaalia.

Ohjelma alkaa klo 19. Salin kapasiteetti on 70, joten keikalle halajavien kannattaa hankkia lippunsa hyvissä ajoin.

Hot Heros

Sami Sippola, saksofoni
Ville Rauhala, kontrabasso
Janne Tuomi, rummut

Kielo Kärkkäinen

laulu ja kitara
+ vieraita ja ystäviä

Matti Salo Quartet

Matti Salo, sähkökitara
Sami Sippola, saksofoni
Ville Rauhala, basso
Janne Tuomi, rummut

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua