Riston Valinta on tarjonnut musiikillisia makupaloja jo 15 vuoden ajan

16.11.2022
Nordell
Nordell

Risto Nordell Kuva: Yle

RADIO | Musiikkitoimittaja Risto Nordellia juhlistetaan viikonloppuna Helsingin Kallion kirkossa, kun Ylen suosikkiohjelma Riston Valinta täyttää viisitoista vuotta.

”Kuuntelijat ovat jämähtäneet kuuntelemaan ohjelmaa niin kuin minä olen jämähtänyt sitä tekemään.”

Marjatta Honkasalo, teksti

Musiikkitoimittaja Risto Nordell valmistautuu parhaillaan juhlakonserttiin. Lauantaina 19.11.2022 kello 18 kaikuu Kallion kirkossa Helsingissä urkumusiikkia, rakastettua Bachia ja Händeliä sekä uudempaakin suosikkiohjelmistoa, kun Riston Valinta täyttää 15 vuotta.

Kokkosta ja Rautavaaraa kuullaan sekä minulle itselleni tärkeää ortodoksista kirkkomusiikkia, Nordell lupaa.

Riston Valinta on yksi Radio 1:n suosikkiohjelmista. Ohjelma tavoittaa viikoittain uskollisen kuulijakunnan. Pääosin kuuntelijat taitavat olla varttuneempia, Nordell arvioi keski-iäksi 60 vuotta.

He ovat jämähtäneet kuuntelemaan ohjelmaa niin kuin minä olen jämähtänyt sitä tekemään, hän naurahtaa.

Kuulijoiden uskollisuus näkyy erityisesti loppuvuodesta, kun joulu lähestyy. Villasukkapaketit ja suklaakonvehdit ovat osoitus siitä, kuinka tärkeänä ja läheisenä kuuntelijat musiikista, muista taiteista ja luonnosta tarinoivaa toimittajaa pitävät. Muulloinkin viestejä satelee sekä sähköpostiin että ohjelman Facebook-sivuille.

* *

Nordell toimitti ennen nykyistä ohjelmaansa Luostarin puutarhaa, jossa soi enimmäkseen vanha musiikki, keskiajalta renessanssiin ja barokkiin.

Halusin hieman happea ympärilleni ja soittaa myös uudempaa musiikkia. Siitä syntyi Riston Valinta, jossa saatan musiikin lisäksi jutustella paljosta muustakin, vaikkapa kirjallisuudesta ja kalastuksesta.

Nimen keksi Nordellin veli.

Vanhassa kotikaupungissani Salossa oli aikoinaan elintarvikeliike nimeltä Riston Valinta. Ota se, se on hauska nimi, veljeni kehotti.

Ei Nordell ole vanhaa musiikkia tai barokkia tietenkään hylännyt, sillä onhan esimerkiksi Johann Sebastian Bach yksi hänen ikiaikaisista suosikeistaan. Sibelius-Akatemiasta laulu pääaineenaan valmistunut Nordell arvostaa myös erityisesti oopperaa ja 1800-luvun liedejä, Schubertia etunenässä.

* *

Klassinen musiikki ei ollut aikoinaan nuorelle Risto Nordellille itsestään selvä valinta. Hän jopa soitti rockbändissä.

Voi sanoa, että sain herätyksen klassiseen musiikkiin. Bändikaverini osti Sibeliuksen ensimmäisen sinfonian, ja kun hän kehui sitä, ostin samaisen levyn perässä. Huomasin, että klassisessa musiikissa on paljon enemmän hienouksia kuin rockissa.

Salon musiikkiopiston kautta tie kulki Sibelius-Akatemiaan. Toimittajaksi Nordell kertoo päätyneensä havaittuaan, etteivät taidot sittenkään taitaisi riittää solistisiin tehtäviin eikä laulupedagoginkaan työ tuntunut aivan omimmalta. Kirjoittamisesta hän piti ja teki levyarvosteluja useaan lehteen. Muuan tuttu toimittaja kertoi, että Yleisradiossa kaivattaisiin klassista musiikkia tuntevaa toimittajaa, ja siitä alkoi radion musiikkitoimittajan ura.

34 vuotta on Ylessä vierähtänyt. Se oli lottovoitto, että radioon pääsin, Nordell myhäilee.

Nyt siis on juhlakonsertin vuoro. Kallion kirkossa Risto Nordell kertoo musiikista ja Ville Urponen soittaa urkuja, Tommi Niskala laulaa ja johtaa Kallion kantaattikuoroa. Ohjelmassa on monipuolisesti musiikkia Riston Valinnan suosikeista.

Yleisradio myös taltioi konsertin ja se esitetään Yle Radio 1:ssä perjantaina 25.11. kello 19:n uutisten jälkeen.

Kuuntele Riston Valintaa Yle Areenasta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua