Osuma Ensemble: Janne Tuomi, Mikael Heikkilä, Harri Lehtinen, Jyri Kurri ja Toni Hietala. Kuva: Tommi Kolunen
MUSIIKKI | Tampere Biennalea varten vuonna 2006 perustettu lyömäsoitinyhtye Osuma Ensemble kunnioittaa viisitoistavuotisjuhlakonserteissaan Steve Reichia soittamalla monipuolisen ohjelman, jossa on musiikkia säveltäjän eri aikakausilta.
Osuma Ensemble juhlistaa säveltäjä Steve Reichin 85-vuotissyntymäpäivää, Reichin Drumming-teoksen 50-vuotispäivää ja omaa 15-vuotista taivaltaan Tampereen ja Helsingin G Livelabeissa soitettavilla kahdella konsertilla. Osuma-yhtyettä täydentävät konserteissa pianistit Karla Suvanto ja Tuomas Turriago.
– Konserttiajatus lähti siitä, että Drumming täyttää 50 vuotta, Janne Tuomi kertoo.
– Ajattelimme, että se pitäisi täälläkin huomioida.
– Konsertti on myös Steve Reichin 85-vuotisjuhlakonsertti, joten yritimme löytää ohjelmaan musiikkia Reichin eri aikakausilta, Harri Lehtinen täydentää.
Ohjelmassa kuullaan Drumming-teoksen ensimmäinen osa, minimalistisen musiikin klassikko Music for Pieces of Wood vuodelta 1973 sekä Piano Phase.
– Ne ovat perusohjelmaamme ja olemme esittäneet niitä monta kertaa. Ne ovat lyömäsoitinyhtyeiden beethovenia tai mozartia, tosi peruskamaa, Lehtinen luonnehtii.
Reichin uudemmasta tuotannosta kuullaan vuonna 2013 sävelletty Kvartetto kahdelle vibrafonille ja pianolle. Luvassa on myös Osuman oma improvisoitu kappale, joka ponnistaa Reichille tärkeästä afrikkalaisesta musiikista.
– On kunnia soittaa Reichin musiikkia, Lehtinen sanoo.
– Reich on hyvin merkittävä säveltäjä varsinkin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, ja tärkeä genre-rajojen rikkoja. Reich on omalta osaltaan ollut nostamassa lyömäsoitinten roolia kamarimusiikissa. The Guardianin taannoisessa kritiikissä Andrew Clements kirjoitti, että Reich on yksi suurimmista tällä hetkellä elossa olevista säveltäjistä.
* *
Osuma Ensemblen historia alkoi vuonna 2006. Silloin Tampere Biennalen taiteellisena johtajana toiminut Tampereen konservatorion rehtori Ilari Laakso kaipasi Biennaleen suomalaista lyömäsoitinyhtyettä ja pyysi Harri Lehtistä kokoamaan yhtyeen yhtä konserttia varten.
Osuman ensimmäisessä kokoonpanossa olivat mukana yhtyeessä edelleen soittavat Harri Lehtinen, Janne Tuomi, Jyri Kurri, Toni Hietala ja Mikael Heikkilä. Edgar Varèsen Ionisation-teoksen lisäksi ohjelmassa oli tilausteokset muun muassa Arttu Takalolta ja Oliver Kohlenbergiltä.
Pian Biennalen jälkeen Osuma suuntasi keikalle Torontoon, jossa yhtyeen jäsenistä Heikkilä, Hietala, Lehtinen ja Kurri ovat opiskelleet Russell Hartenbergerin oppilaina. Hartenberger on soittajiston suora yhteys Reichiin, sillä hän on soittanut Reichin tärkeimmät teokset kantaesittäneessä Steve Reich and Musicians -yhtyeessä. Samassa ensemblessä on soittanut myös Osuman soittajien mentori ja opettaja Timothy Ferchen.
– Alkuaikoina teimme yhteistyötä myös säveltäjä Jouni Kaipaisen sävellysopiskelijoiden kanssa, Harri Lehtinen kertoo.
– Sävellysluokalla opiskelivat silloin muun muassa Minna Leinonen, Paavo Korpijaakko, Jonne Valtonen, Maria Kallionpää ja Roger Wanamo. Meillä oli tiistai-iltaisin pajoja, joissa opetin heille lyömäsoitinsäveltämistä.
Sittemmin vuosittaisia konsertteja on ollut kymmenkunta ja Osuman esiintymisten pitkään listaan mahtuvat muun muassa Tampere Biennale, Viitasaaren Musiikin aika ja Musica Nova. Esiintymisiä on ollut myös esimerkiksi Kuhmon kamarimusiikissa ja Uudenkaupungin Crusell-viikolla sekä Tallinnassa ja Torontossa.
– Tampere Filharmonian solistina soitimme myös Reichin teoksessa Music for 18 Musicians. Se biisi on klassikkojen klassikko ja spektaakkeli, Tuomi hehkuttaa.
Osuman ohjelmisto on vaihdellut modernista kansantajuiseen, Cagesta Piazzollaan. Tampere Filharmonian kanssa yhtye on järjestänyt myös lastenkonsertteja, joissa Harry Potter ja Star Wars -sovitukset ovat soineet sulassa sovussa Reichin ja Cagen teosten kanssa.
– Lasten suosikiksi nousi Cagen Third Construction, muistelevat Lehtinen ja Tuomi tyytyväisinä.
John Cagen Third Construction kuullaan myös Osuman vuonna 2019 ilmestyneellä Hits-levyllä (Alba), jossa yhtyeen kanssa soittaa She-e Wu.
Osuma Ensemble: Steve Reich 85 vuotta ja Drumming 50 vuotta -juhlakonsertti Tampereen G Livelabissa 10.11.2021 klo 19 ja Helsingin G Livelabissa 11.11. klo 19.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Älä korva pieni kuule mitä vain – puhutaanpa taas barokkimusiikista
KOLUMNI | Kun pitkin syksyä mediassa, kouluissa ja kodeissa melskattiin ”barokkimusiikin kieltämisestä”, kuinkahan moni tarkkaan ottaen edes tiesi, mistä puhui?
Uu MAMA – Kulttuuritoimitus eksyi K-pop-palkintogaalaan
MUSIIKKI | Korealaisen popin tärkein palkintogaala MAMA Awards levittäytyi tänä vuonna Japaniin ja Kaliforniaan. Paikalla oli Kulttuuritoimituksen Eija Niskanen.
Sami Hintsanen laulaa Senni Raappanan kanssa Finlandian Ilveksen itsenäisyysjuhlassa
TAPAHTUMA | Sami Hintsanen on Sokos Hotel Ilveksen perinteisten Ilveksen iloinen itsenäisyys -juhlien seremoniamestari. On hänellä laulutehtäväkin.
Livelevy odotti kahdeksan vuotta miksausta – Wentus Blues Band lupaa olla oma itsensä Tampereen keikalla
MUSIIKKI | Lähes 40 vuotta sitten perustettu bluesbändi syntyi aikana, jolloin nuoret miehet halusivat soittaa hevirokkia. Miten blueskapulan saisi nuoremmille?