Kansanmusiikki on maailman tasa-arvoisin laji – katso nyt vaikka Samuelin Poloneesia! (TAPAHTUMA PERUTTU)

12.03.2020

TAPAHTUMA ON PERUTTU | Suomen Kansanmusiikkiliiton suurtapahtuma Samuelin Poloneesi vaeltaa tänä viikonloppuna Tampereelle 25 vuoden tauon jälkeen. Mukana on paljon huippunimiä.

TAPAHTUMA ON PERUTTU.

Suomen Kansanmusiikkiliiton suurin tapahtuma Samuelin Poloneesi vaeltaa Tampereelle 25 vuoden tauon jälkeen 13.–15.2020 mukanaan suomalaisia huippunimiä, kuten Frigg, Arto Järvelä, Esko Järvelä, Maria Kalaniemi, Anne-Mari Kivimäki ja Tallari.

Siinä vain muutamia nimiä – aakkosjärjestyksessä – Samuelin Poloneesin esiintyjälistalta. Tässä ammattimuusikoiden sakissa on musiikin maisteria, tohtoria, kouluttajaa, tutkijaa – Kalaniemi jopa Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsen.

Osa keikkailee suurimmaksi osaksi ulkomailla ja saattaa olla Pohjoismaissa tunnetumpi kuin Suomessa. Tallari on ollut vuosikymmeniä Suomen ainoa kansanmusiikin ammattiyhtye, joka toimii Kansanmusiikki-instituutin yhteydessä julkisin varoin ja edustaa meitä jatkuvasti ulkomailla.

Tallari on uudessa iskussa. Esko Järvelä (vas.) ja Arto Järvelä (oik.) ovat tällä hetkellä Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kansanmuusikoita Suomen Kansanmusiikkiliiton mukaan. He saivat kutsun Tallariin viime vuonna Sampo Korvan ja Katri Haukilahden rinnalle.

* *

Harmonikan, viulun ja lukemattomien muiden soittimien virtuoosien lisäksi Samuelin Poloneesissa (kuten Folklandialla, Kaustisella tai Pispalan Sottiisissa) lavalle nousee aina suuri joukko ihan tavallisia pelimanneja. Yhdessä ja yksitellen, harjoitelluissa kokoonpanoissa tai uusia porukoita, jotka ovat muodostuneet hetken kohtaamisesta ruokatauolla tai parkkipaikalla – jopa hetkeä ennen keikkaa.

Tiedetään vuosia esiintyneitä kokoonpanoja, jotka ovat syntyneet vaikkapa lentokentällä, kun kone on ollut myöhässä ja kaikilla on ollut soitin mukana.

Samuelin Poloneesissa sadat pelimannit kohtaavat joka vuosi mutta aina eri paikkakunnilla. Säännöllisin välein poiketaan Helsingissä, mutta muuten kierretään ympäri Suomea. Nyt 13.–15.3.2020 vuorossa on vasta kolmannen kerran Tampere. Viimeksi tapahtuma oli kaupungissa vuosina 1985 ja 1995.

Suurimmat konsertit ovat Sampolan juhlasalissa, hyvin lähellä Tampereen keskustaa. Keikkoja nähdään pitkin viikonloppua myös G Livelabissa, Kulttuuritalo Laikussa ja Kulttuuriravintola Telakalla sekä kaduilla, pääkirjasto Metson musiikkiosastolla, Kauppahallissa ja Tuomiokirkossa. Jo perjantain avajaisissa saadaan maistiaisia suomalais-venäläisestä Kukushka-tapahtumasta Viipurissa ensi kesänä.

* *

Sunnuntaina Sampolassa on luvassa pääjuhlan aluksi pelimannien valtakunnallinen yhteissoitto. Miten on käytännössä mahdollista, että valtava joukko toisilleen vieraita soittajia esiintyy yhdessä?

No. Soitettavat kappaleet tiedetään tietysti etukäteen, ja nuotit ovat verkossa sovituissa paikoissa ladattavissa. Ainakin kerran – tai vain yhden kerran – harjoitellaan koko porukka yhdessä ja sitten jo soitetaan konsertti. Näin tapahtuu useimmissa kansanmusiikkitapahtumissa. Ja taitava johtaja saa ison kattauksen soimaan vaikuttavalla tavalla, kunhan vain kaikki soittajat saadaan mahtumaan lavalle!

Soittokeikalla pelimanni on aina pelimanni, oli hän sitten kymmenvuotias aloitteleva viulisti tai satavuotias itseoppinut kyläsoittaja. Viereen saattaa ilmestyä maailmaa kiertävä pääesiintyjä, joka hienovaraisesti ja kunnioittaen liittyy mukaan ääneen.

Marita Salonen

Samuelin Poloneesin ohjelma Tampereella 13.–15.3.2020.

Katso video

Pientä esimakua Samuelin Poloneesista: Tältä kuulostaa Frigg tuoreella levyllään. Tampereen-konsertti on osa yhtyeen 20-vuotisjuhlavuoden kiertuetta.

Samuelin Poloneesi

Sävelmä on antanut nimensä valtakunnalliselle kansanmusiikkitapahtumalle, jota on vietetty vuodesta 1972 alkaen.

Kappale löytyy vanhimmasta suomalaisesta kansanmusiikkia sisältävästä nuottikirjasta vuodelta 1809. Se soitetaan aina tapahtuman yhteissoitossa satojen pelimannien voimalla.

Kymmenen ensimmäistä vuotta paikkana oli Finlandia-talo Helsingissä.

20 viime vuotta: Helsinki (2000), Seinäjoki (2001), Helsinki (2002), Kuopio (2003), Salo (2004), Helsinki (2005), Joensuu (2006), Rovaniemi (2007), Pori (2008), Helsinki (2009), Kaustinen (2010), Savonlinna (2011), Helsinki (2012), Hamina (2013), Rauma (2014), Helsinki (2015), Kokkola (2016), Kuopio (2017), Helsinki (2018), Oulu (2019).

Pin It on Pinterest

Share This