Elektronisen musiikin juhlaa, norjalaisia tähtiä, ja vihreitä arvoja – Kesärauha Turun Linnanpuistossa

14.06.2023
Kuva 1 Jussi Virkkumaa

Kesärauhan väkeä Linnanpuistossa vuonna 2022. Kuva: Jussi Virkkumaa / Kesärauha

MUSIIKKI | Historia ja nykyaika kohtaavat taas, kun Kesärauha valtaa Turun Linnanpuiston neljännen kerran. Elsa Lindström poimi festivaalin tärpit.

Elsa Lindström

Historia ja nykyaika kohtaavat taas, kun Kesärauha valtaa Turun Linnanpuiston neljännen kerran (16.–18.6.2023). Keskiaikainen linna tarjoaa festivaalille ensinnäkin uniikin historiallisen miljöön, mutta myös mahdollisuuden viime vuonna debytoineeseen Elektrolinna-lavaan: päälinnan sisäpihalla sijaitseva lava on kapasiteetiltaan rajattu ja keskittyy nimensä mukaan elektroniseen musiikkiin. Perjantaina lavalla nähdään muun muassa herkän kaunis Ada Aik, Karina- ja Babel-yhtyeistä tunnetun Karin Mäkirannan multitaiteellinen sooloprojekti, jossa yhdistyvät fantasia ja realismi, ilo ja suru.

Herkänkaunista on myös Turun iki-oman Ruissalo Ampingin musiikki. Alun perin Samuli Virtasen sooloprojektina aloittanut Ruissalo Amping on kasvanut yhtyeeksi, ja laadukasta shoegazea voi kuulla Radio Helsinki Stagella sunnuntaina. Tosin samaan aikaan päälavalla esiintyy Paperi T, joten edessä on vaikeita valintoja.

Valintoja on edessä myös lauantai-iltana, kun päälavalla esiintyy Auroa. Norjalainen laulaja on suurin syy siihen, että Kesärauha nousi tänä vuonna oman festarilistani kärkeen – kyllähän tätä reilut viisi vuotta fanittamaani upeaäänistä ja ihanan luovaa tähteä pitää päästä hehkuttamaan livenä!

Mutta samaan aikaan esiintyy uusi tuttavuus Glass Beams, jonka musiikissa itämaisista juurista inspiroitunet melodiat kohtaavat 1970-luvun diskovaikutteet. Hurmaavaa, vähän häiritsevää ja ehdottomasti kiehtovaa – eli lavahyppäilyä on luvassa.

Kuva 2 Venla Shalin

Vihreys näkyy sekä Kesärauhan arvoissa että itse festivaalialuulta. Kuva: Venla Shalin/ Kesärauha

Vaikka Kesärauha onkin profiloitunut etenkin indien ja elektronisen musiikin festivaalina, löytyy ohjelmistosta myös muun muassa ehtaa punkkia, Rovaniemeltä kotoisin olevan Puhelinseksin ansiosta. Linnanpuistossa esiintyy myös viime vuonna odotetun paluulevynsä julkaissut 22-Pistepirkko, joka on 43-vuotiaan uransa myötä yksi Kesärauhan kokeneimmista esiintyjistä.

Muita huomionarvoisia esiintyjiä Kesärauhassa ovat ainakin pohjoismaisesta melankoliastaan ja kahden rumpalin kokoonpanostaan tunnettu vaihtoehtorockyhtye The Holy, pehmeän rytmikästä elektroa tekevä iranilaistaustainen Sevdaliza, jazzvaikutteita post punkiin yhdistävä norjalainen Pom Poko sekä tietysti perjantain pääesiintyjä, samoin Norjasta tuleva Röyksopp, jonka lämmin elektrosoundi lumoaa.

Kesärauhan yhteydessä pitää mainita myös arvot, joita festivaali korostaa brändäyksessään erottuakseen joukosta. Näitä ovat muun muassa kestävä kehitys ja Itämeren suojelu.

Festarialueelta löytyy esimerkiksi Turun AMK:n rakentaman Pohjakosketus, audiovisuaalinen tila, jossa pääsee kokemaan itse Itämeren ainoan valaslajin eli pyöriäisen elinympäristön, sekä Greenpeacen maisemaseinä ja siirtotatuointi-piste, jossa voi allekirjoittaa vetoomuksen metsien suojelun puolesta. Mielenkiintoinen lisä on myös festarialueella oleva design street, josta voi löytää muun muassa turkulaiset kirpputorit Best From the Past ja Dirty Hippies.

Kesärauha Turun Linnanpuistossa 16.–18.6.2023. Lisätietoa festivaalin sivuilta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua