10 alkuvuoden kotimaista yllättäjää: ”Näistä bändeistä ja artisteista en tiennyt mitään ennen vuodenvaihdetta”

07.07.2021
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Rosa Coste ja Pambikallio. Kuvat: Jesse Kulpakko / Helmi-Levyt

MUSIIKKI | Antti Lähteen musiikkikevään suomalaisia yllättäjiä ovat olleet Ludalloy, Rosa Coste, Palor, PIIKU, Satu Lii, Knife Girl, Teini-Pää, Pambikallio, Vince Vigo ja Idän Voima.

Antti Lähde

Lahjakkaat ja näkemykselliset muusikot tekevät yleensä hyvää musiikkia; se on heille suhteellisen helppoa.

Siksi en ryhdy tässä erikseen korostamaan, että kotimaisista tekijöistä muun muassa Timo Kaukolampi, Eevil Stöö, Joose Keskitalo, RULES, Itä-Hollola Installaatio, Burning Hearts, Yona, Nelma U, Iisa, Yeboah, New Ro, Malla, Tampo, Sin Cos Tan, Aili Järvelä, Sumuposauttaja, Louie Blue, Black Twig, NEØV, Jukka Nousiainen, Lyyti, Pykäri, Jani Matti Juhani, Vladislav Delay, Kynnet, Hellä Hermanni, Ripatti, Pekko Käppi, Litku Klemetti, Kube, Pekka Laine, Markus Perttula, Throat, Cledos, Ocelot ja Hulda Huima ovat julkaisseet tämän vuoden aikana ilahduttavaa musiikkia. Siinä kun ei ole kerrassaan mitään yllättävää.

Samasta syystä en myöskään aio mainita erikseen, että hienoja kappaleita ovat julkaisseet sellaisetkin oudolta kalskahtavat artistit kuin The Handshaking, Job, Hannnu, Pekka Nisu ja Babel, sillä ovathan he kaikki jo aiemmin todistaneet kykynsä väsätä laadukasta musiikki – kuka Töölön Ketterän, Shine 2009:n, Noitalinna Huraan, Pimeyden, Reginan tai Karinan osasina.

Sen sijaan haluaisin nostaa esille nämä kymmenen tekijää: Ludalloyn, Rosa Costen, Palorin, PIIKUn, Satu Liin, Knife Girlin, Teini-Pään, Pambikallion, Vince Vigon ja Idän Voiman.

Heidän kyvystään tehdä erinomaista musiikkia en nimittäin tiennyt mitään ennen kuin siihen jossain vaiheessa kuluvaa vuotta havahduin.

Voit kuunnella kappaleet alla olevista Youtube-linkeistä tai tästä kymmenen kappaleen soittolistasta.

* *

1. Ludalloy

Huhtikuussa esikoisalbuminsa julkaissut seinäjokelaisyhtye luokittelee tyylilajeikseen shoegazen ja space rockin ja mainitsee tiedotteessaan ”eteeriset ja kolossaaliset kitaramassat”. Kymmenen vuoden puuhastelun tuloksena julkaissut Sine on hämmästyttävän valmis, herkkien stemmalaulujen kruunaama kokonaisuus, joka nousee kansainvälisessäkin vertailussa helposti ”hyvä suomalaiseksi” -määritelmien yläpuolelle. Lämmin suositus jokaiselle, jonka sydämen sellaiset nimet kuin Lush, Cranes, Low ja Slowdive saavat läikähtämään.

Kuuntele Sine-albumi: Spotify

VIDEO: Ludalloy – Shimmering Shady

* *

2. Rosa Coste

Rovaniemeläiseltä Rosa Costelta on julkaistu vasta pari singleä. Niistä toinen, helmikuussa ilmestynyt musta, on yksi viime aikojen kirkkaimpia helmiä melodisessa suomiräpissä – ja sanoituksensa puolesta ihan missä tahansa musiikkityylissä. Artisti mainitsee vaikuttajikseen muun muassa, runoilijaräppäri Nonamen ja neo-soul-tähti SZA:n.

”Mietin millasta on ollu kasvaa Rollossa ja Suomessa tän värisenä, tai miten oon händlänny sen ettei minun isä asunu samassa kodissa kuin minä – asia, johon en voinut itse vaikuttaa.”

(Rose Coste Rumban haastattelussa)

VIDEO: Rosa Coste – musta

* *

3. PIIKU

Parikymppisestä PIIKUsta en tiedä oikeastaan mitään muuta kuin että hänen toinen singlensä Jurmo on pieni ja vähäeleinen laulu, jonka banjolla koristellussa folkissa on jotain tavattoman kaihoisaa ja pakahduttavaa. Suositellaan ainakin Antti Aution ystäville.

VIDEO: PIIKU – Jurmo

* *

4. Palor

Neljääkymmentä lähestyvän salolaisen ”harrastemuusikon” Jere Lundströmin ja hänen ystävänsä Lauri Kivelän muodostama Palor-yhtye syntyi melko tarkalleen vuosi sitten. Lähenee nyt -esikoisalbumi kuulostaa hauraalta ja rikkinäiseltä. Se metelöi hiljaisesti ja humisee harsomaisesti. Polarin impressionistinen ja täydellisen epäkaupallinen avant rock ei varmasti avaudu kaikille, mutta varomaton voi siihen hurahtaa.

Kuuntele Lähenee nyt -albumi: Spotify

VIDEO: Palor – Tyhjiö

* *

5. Satu Lii

Vihtiläislähtöinen folkpopartisti Satu Lii julkaisi esikoisalbuminsa Maailman laidalla jo vuonna 2019, Syystä tai toisesta se jäi itseltäni väliin, mutta ei se mitään; artistin kakkoslevy Tähän jään ilmestyi sopivasti heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Singlejulkaisuista Kuu on suorastaan lumoava yhdistelmä 1970-lukulaista soft rock -pehmoilua ja eteerisesti toisiinsa kietoutuvia lauluharmonioita.

Kuuntele Tähän jään -albumi: Spotify

VIDEO: Satu Lii – Kuu

* *

6. Knife Girl

Knife Girl -artistinimen takaa paljastuu 20-vuotias Lili Aslo, joka on nuoresta iästään huolimatta jo vuosien ajan julkaissut rahisevaa ja puksuttavaa makuuhuonepoppia nimellä olli. Tyylinmuutos vaikuttaa uunituoreen esikois-EP:n Metron perusteella totaaliselta: introvertti kuiskuttelu ja kopsuttelu on vaihtunut säpäkkään, tanssittavaan ja mukavalla tavalla kotikutoiseen 1980-luvun puolivälin synafunkiin, jonka raikas kuplinta tuo mieleen niin Madonnan varhaiset singlet kuin La Roux’n kaltaiset nykypopparit.

Kuuntele Metro EP: Spotify

VIDEO: Knife Girl – Metro

* *

7. Teini-Pää

Mukavan kömpelösti nimensä kirjoittava helsinkiläisyhtye soittaa aurinkoista ja ihastuttavan konstailematonta kitararockia, jossa melodinen power pop ja suoraviivainen punkrock kohtaavat tyydyttävimmällä mahdollisella, hiukan Särkyneet-yhtyeestä muistuttavalla tavalla. Keväällä ilmestynyt single Näin sen unessa / Kissat ja koirat on täyden kympin suoritus.

VIDEO: Teini-Pää – Näin sen unessa / Kissat ja koirat

* *

8. Pambikallio

Pauliina Nymanin ja Lauri Kallion muodostama Pambikallio on julkaissut alkuvuoden aikana kaksi ensimmäistä singleään. Näistä etenkin Häntä on sellainen, että maltillisemmankin musiikinystävän on vaikea peitellä innostustaan; juuri tällaista musiikkia kun ei Suomessa ole liiemmälti tehty. Pambikallio kurkistaa sofistikoituneella ja kevyesti psykedeelisellä popillaan samaan värikkäitä timantteja synnyttävään kaleidoskooppiin kuin ranskalainen Melody’s Echo Chamber tai australialainen Tame Impala.

VIDEO: Pambikallio – Häntä

* *

9. Vince Vigo

Kuten Booa Music -tallikaverinsa Louie Blue, Vince Vigo tekee läpeensä globaalia musiikkia. Mitään erityisen suomalaista nuoren naislaulajan tummasävyisestä elektronisesta popista on vaikea löytää. Keväällä ilmestyneen EP-levyn whatever the truth may be parhaat kappaleet (canyouhear, miyazaki on tv) eivät kalpene millään tavalla kansainvälisessäkään vertailussa.

Kuuntele whatever the truth may be: Spotify

VIDEO: Vince Vigo – canyouhear

* *

10. Idän Voima

Huhtikuussa esikoisalbuminsa Lännen Venus julkaissut Idän voima henkilöityy laulaja-kitaristiinsa Ville Niemiseen – joka ei ole kokonimikaimastaan poiketen pelannut ensimmäistäkään NHL-ottelua. Idän Voima ammentaa lukemattomien nykypäivän suomalaisten indietekijöiden tavoin iskelmän ja rautalankamusiikin kaihosta ja lisää soppaan 1970-luvun psykedeelisen rockin höyryjä. ”Tämmöistä” tekee nykyään aika moni, mutta harva näin kiinnostavasti.

Kuuntele Lännen Venus -albumi: Spotify

VIDEO: Idän Voima – Yhden kerran

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua