Tunnelmaa viime vuoden Museoiden yöstä. Kuva: Saarni Säilynoja / Vapriikki
TAPAHTUMA | Museoiden yötä vietetään Tampereella lauantaina 17.5.2025. Mukana on 30 kohdetta ja yli sata ohjelmanumeroa.
Päivi Vasara, teksti
Wilhelmiina Saikkonen tuottaa Tampereen Museoiden yötä (17.5.2025) kahdeksatta kertaa. Tuona aikana kävijämäärä on kasvanut vuosi vuodelta ja ohjelmaa on entistä enemmän.
Museoiden yön pääsymaksuna on 17 euron tapahtumaranneke, Museokortilla ranneke maksaa 15 euroa, kimppalipun saa 50 eurolla (maksimi viisi henkilöä) ja alle 7-vuotiaat pääsevät mukaan maksutta. Tapahtumarannekkeella pääsee kaikkiin Museoiden yön kohteisiin sekä kulkemaan Museoiden yö -busseilla.
Tapahtumarannekkeen voi ostaa ennakkoon Museoiden yön nettisivuilla ilmoitetuista kohteista.
Yhteisvoimin
Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä kaikkien 30 kohteen kanssa, jotka kaikki ovat suunnittelleet oman ohjelmansa. Museoiden yössä nähdään useita musiikkiesityksiä, ulkokierroksia ja erikoisopastuksia. Illan aikana voi osallistua työpajoihin ja käydä keskustelemassa museoalan ammattilaisten kanssa esimerkiksi luonnosta ja arkeologiasta.
Museoiden yötä ovat toteuttamassa Museokeskus Vapriikki, Mediamuseo Rupriikki, Suomen pelimuseo, Pirkanmaan maakuntamuseo, Postimuseo, Suomen jääkiekkomuseo, Luonnontieteellinen museo, Vapriikin kuva-arkisto, Juicen kirjasto, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Kulttuuritalo Laikku, Keskustorin Vanha kirkko, Työväenmuseo Werstas, Grafiikanpaja Himmelblau, Tallipiha, Taidekeskus Mältinranta, Olgan kellari, Museo Milavida, Sara Hildénin taidemuseo, Nootti, Suomen Nyrkkeilymuseo, Emil Aaltosen museo, Tampereen taidemuseo, Amurin museokortteli, Galleria Saskia, Hiekan taidemuseo, Muumimuseo, Kalevankankaan iso kappeli ja Pispalan kirkko.
Viime vuosina Museoiden yössä on ollut noin 10 000 museokäyntiä yhden illan aikana. Koska joukko jakaantuu moniin kohteisiin, ei suurempia ruuhkia ole ollut.
Kuudestoista kerta
Jo kuudettatoista kertaa järjestettävä Museoiden yö on vakiinnuttanut paikkansa Tampereella suosittuna keväisenä tapahtumana. Ohjelma starttaa lauantaina 17. toukokuuta kello 18 ja useimmat kohteet ovat avoinna aina keskiyöhön saakka. Museoiden yön kävijöitä palvelevat myös museokahvilat, ruokapaikat ja museokaupat.
Museoiden yö kuuluu suosittuihin La Nuit des Musées / Lange Nacht der Museen -museotapahtumiin, joita järjestetään Keski-Euroopassa ympäri vuoden.
Tampereen joukkoliikenteen Museoiden yö -linjalla ja reitillä liikennöi kaksi bussia kello 18–22.30. Ensimmäinen bussi starttaa Vapriikin pihasta klo 18, lähdöt noin 25 minuutin välein. Bussin kyytiin pääsee tapahtumaranneketta näyttämällä maksutta. Tampereen matkailuoppaat ry:n auktorisoidut oppaat pitävät nonstop-opastuksia Museoiden yö -busseissa. Oppaat kertovat nysseissä parhaita paloja Tampereen historiasta, nähtävyyksistä ja tietenkin museoista. Bussit pysähtyvät Museoiden yö -pysäkeillä, jotka löytyvät Museoiden yön kartasta tapahtuman nettisivuilta sekä ohjelmasta.
Museoiden yö Tampereella 17.5.2025. Tutustu ohjelmaan täällä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Vapriikin Seitsemän sisarta kuljettaa meidät yhteisille juurillemme näyttäen, kuinka taide on jo aikojen alusta ollut erottamaton osa ihmisyyttä
KUVATAIDE | Aboriginaaliryhmän kuratoima ja valvoma Songlines-näyttely seitsemästä sisaresta on nähty ennen Vapriikkia Pariisisissa, Berliinissä ja Plymouthissa – sekä tietysti Canberrassa.
EMMAn Verholla-näyttely vie värikkäälle aikamatkalle painokankaiden myötä
MUSEO | EMMAn näyttely muistuttaa miten keskeinen rooli painokankaalla on suomalaisessa muotoiluhistoriassa, sen nykypäivässä ja tulevaisuudessa.
Taitavat mutta tuntemattomat 1800-luvun eurooppalaiset naistaiteilijat esille Ateneumiin
KUVATAIDE | Perjantaina Helsingin Ateneumissa avautuva Rajojen rikkojat -näyttely on esillä elokuun loppupuolelle asti.
Milavidan Muodin huipulla -näyttely herättää ajatuksia niin Erika Vikmanista, toppatakeista kuin käsityöläisyydestä
MUSEO | Muodin huipulla -näyttely Milavidassa on auki vielä maaliskuun puoliväliin asti. Sen 30 puvussa näkyvät niin tutut kuin historiaan hautautuneet taiturit.