Kuva: Ari Karttunen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo
MUSEO | EMMAn näyttely muistuttaa miten keskeinen rooli painokankaalla on suomalaisessa muotoiluhistoriassa, sen nykypäivässä ja tulevaisuudessa.
Verholla – Painokankaiden taide. Espoon modernin taiteen museo EMMA 14.3.2027 asti.
Oletko koskaan ajatellut, miten huikeaa väriloistoa suomalaiset tekstiilitaiteilijat ovat rakentaneet suomalaisiin painokankaisiin ja sen myötä suomalaisiin koteihin vuosikymmenien ajan? Oivalsin tämän kirkkaasti, kuin astelin sisään Espoon EMMAssa avautuneeseen Verholla – Painokankaiden taide -näyttelyyn.
Museon ylimpään kerrokseen on rakennettu oivaltava, värikäs kokonaisuus, joka muistuttaa siitä, miten keskeinen rooli painokankaalla on suomalaisessa muotoiluhistoriassa, sen nykypäivässä ja tulevaisuudessa. Mutta se muistutti myös siitä, miten iso osa painokankaat ovat meidän suomalaisten arkea ja identiteettiä.
Oli riemastuttavaa huomata, miten suomalainen elämänmuoto vuosikymmenien ajalta nivoutuu tiiviisti painokankaiden kuvioihin kodin tekstiileinä ja vaatteiden kuoseina.

Maija Lavosen kankaita 1970-luvulta. Kuva: Ari Karttunen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo
Näyttelyssä ovat esillä monille kotoa tutut kuosit, mutta nyt niitä on lähestytty taiteen näkökulmasta. Klassikoiden lisäksi näyttelyssä on myös vähemmälle huomiolle jääneiden, mutta hienojen suunnittelijoiden tekstiilejä. Esillä on sekä käsinpainettuja että teollisesti tuotettuja kankaita, joissa taiteellinen ilmaisu kulkee käsi kädessä teknisten keksintöjen kautta.
Näyttelyn vanhimmat kuosit ovat 1930-luvulta. Aikajanan toisessa päässä on kankaita Aalto-yliopiston Tekstiilisuunnittelun uudet maisemat -hankkeesta. Yhteensä on esillä 31 suunnittelijan painokankaita, joista suurin osa on 1950–1980-luvuilta. Silloin painokangassuunnittelu eli vahvaa aikaa Suomessa ja alkoi saavuttaa myös kansainvälistä mainetta.
Näyttely rakentaa monin tavoin siltaa menneisyyden ja nykyisyyden välille. Sen toisessa päässä on esillä muotoilija Rut Brykin 1940-luvulla luoman linopainetun, herkän vaalean kukkakuosin toisinto, jonka on suunnitellut ja toteuttanut näyttelyyn Ella Fabritius Aalto-yliopistosta. Näyttelyn toisessa päässä puolestaan voi puolestaan ihailla neljän nykytaiteilijan projektia Tekstiilisuunnittelun uudet maisemat, jossa he tutkivat painokangasta ekologisesti kestävänä tuotteena. Taiteilijat ovat Maarit Salolainen, Maija Fagerlund, Emilia Kuurila ja Anna Semi.

Kuva: Ari Karttunen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo
Verholla-näyttelyyn nivoutuu olennaisesti muotoilijapari Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan elämäntyötä pysyvästi esittelevä Bryk & Wirkkala -katseluvarasto, joka ympäröi Verholla-näyttelyä – ehdottomasti kiertämisen arvoinen. Verholla-näyttelyssä on esillä myös Brykin ja Wirkkalan harvinaisempia tekstiilejä.
Painotekstiilit ovat tiivis osa suomalaisten elettyä elämää vuosikymmenien aikana. Upea sellainen. Kun henkilökohtainen kohtaa taiteen, tulee kokemuksesta syvempi ja koskettavampi. Tässä EMMAn näyttely onnistuu hienosti.

Lapsuudenkodin keittiön ikkunasta tuttu Finlaysonin kangaskuosi vei omat ajatukset ja tunnelmat vuosikymmenien taakse. Kuva: Marja Heinonen
* *
Verholla
Näyttelyn taiteilijat:
- Jalmari Aarnio
- Rut Bryk
- Maija Fagerlund
- Viola Gråsten
- Pirkko Hammarberg
- Saara Hirvisalo
- Fujiwo Ishimoto
- Maija Isola
- Kaarina Kellomäki
- Juhani Konttinen
- Raili Konttinen
- Emilia Kuurila
- Maija Lavonen
- Aino Marsio-Aalto
- Marjatta Metsovaara
- Vuokko Nurmesniemi
- Matti Pikkujämsä
- Markku Piri
- Lena Rewell
- Eero Rislakki
- Jenni Rope
- Maarit Salolainen
- Pi (Ann-Mari) Sarpaneva
- Timo Sarpaneva
- Anna Semi
- Howard Smith
- Nana (Anneli) Suni
- Eva Taimi
- Anja Terho
- Edward Terzibasiyan
- Tapio Wirkkala
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Vapriikin Seitsemän sisarta kuljettaa meidät yhteisille juurillemme näyttäen, kuinka taide on jo aikojen alusta ollut erottamaton osa ihmisyyttä
KUVATAIDE | Aboriginaaliryhmän kuratoima ja valvoma Songlines-näyttely seitsemästä sisaresta on nähty ennen Vapriikkia Pariisisissa, Berliinissä ja Plymouthissa – sekä tietysti Canberrassa.
Milavidan Muodin huipulla -näyttely herättää ajatuksia niin Erika Vikmanista, toppatakeista kuin käsityöläisyydestä
MUSEO | Muodin huipulla -näyttely Milavidassa on auki vielä maaliskuun puoliväliin asti. Sen 30 puvussa näkyvät niin tutut kuin historiaan hautautuneet taiturit.
Taitavat mutta tuntemattomat 1800-luvun eurooppalaiset naistaiteilijat esille Ateneumiin
KUVATAIDE | Perjantaina Helsingin Ateneumissa avautuva Rajojen rikkojat -näyttely on esillä elokuun loppupuolelle asti.
Törkeää vai tärkeää? Nootti-museo aukesi, mutta neukkunostalgia ei kadonnut Tampereelta minnekään
MUSEO | Tamperelaisille tuttu ”Vilen” katsoo edelleen museon kulmahuoneen ikkunasta kohti Keskustoria, itää ja omia hirmutekojaan.