Rafael Wardin keltainen hehkuu ja lämmittää Salmelassa – 30-vuotisnäyttely jatkaa perinteisellä linjalla

10.06.2019
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla täyttää 30 vuotta. Juhlanäyttely on eräänlainen läpileikkaus siitä, mitä Salmelassa on vuosien aikana ollut näytteillä.

Sirpa Pääkkönen, teksti ja kuvat

Taidekeskus Salmelan toimintaperiaate on alusta saakka ollut asettaa rinnakkain suomalaisen kuvataiteen kokeneet ja vahvat nimet sekä uransa alussa olevat nuoret taiteilijat.

Nyt kokeneita on tavallista enemmän, sillä 30-vuotisjuhlanäyttelyyn on haluttu muutama teos monilta Suomen taiteen uudistajilta, joista osa aloitti työskentelynsä jo 1960-luvulla.

Niinpä esillä on teoksia Kimmo Kaivannolta, Esko Tirroselta, Ulla Rantaselta, Reino Hietaselta ja Laila Pulliselta.

Upea valinta päärakennukseen paraatipaikalle on Rafael Wardi. Hänen värikkäät maalauksensa käyvät vuoropuhelua Laila Pullisen modernististen veistosten kanssa.

Wardin (s. 1928) taiteilijanura on kestänyt jo yli 60 vuotta. Taiteilija oli itse mukana Salmelan avajaisissa lauantaina ja vastaili näyttelyvieraiden kysymyksiin.

Rafael Wardin maalauksia ja Laila Pullisen veistos.

Wardi tunnetaan värikkäistä, keltasävyisistä maalauksistaan, joiden aiheina on ihmisiä, asetelmia ja maisemia.

Nyt vahvan keltaisen rinnalle pyrkii useissa teoksissa tummia sävyjä. Myös valkoista on mukana entistä enemmän. Värikerrokset ovat runsaita ja vahvoja, kuten Wardilta on totuttu näkemään.

Wardi kertoi, että lähes kaikki näyttelyn teokset ovat uusia, tänä vuonna maalattuja. On upeaa, että tuotteliaan taiteilijan ura jatkuu edelleen elinvoimaisena.

Rafael Wardi tunnetaan muun muassa presidentti Tarja Halosen muotokuvan tekijänä.

Salmela on useiden vuosien ajan valinnut vuoden nuoren taiteilijan, joka on saanut päärakennukseen oman huoneen teoksilleen.

Nyt Salmelassa on esillä useiden aikaisempien vuosien nuorten taiteilijoiden teoksia. Näin vakituiset Salmelan näyttelyvieraat voivat seurata, mihin suuntaan nuoret ovat menneet. Näyttelyssä ovat mukana Henna Pohjola, Pekka Parviainen, Tiina Suikkanen, Kia Taegen, Johanna Lumme ja Essi Peltonen.

Esillä on muutama hieno teos lahjakkaalta Ilkka Lammelta, joka kuoli traagisesti samana kesänä kuin hän oli vuoden nuori taiteilija vuonna 2000.

Salmelan näyttelytilat päärakennuksessa ja Domanderin näyttelyalueen vanhoissa historiallisissa rakennuksiksi ovat niin laajat, että näyttelyn kokonaisuudesta tulee väkisin kuin tavaratalo, josta katsoja voi poimia suosikkinsa.

Salmela on vuosien aikana laajentanut toimintaansa ja sitä kautta uudistunut lähes vuosittain. Näyttelykonsepti on kuitenkin pysynyt samana. Siksi mietityttää voisiko Salmelassa nähdä rohkeampia linjauksia. Esimerkiksi Mäntän kuvataideviikkojen kaltaisia linjanvetoja Salmelassa ei ole tehty.

Niinpä vakiovieraan näyttelyelämys koostuu taiteen tavaratalossa kiertelystä ja omien suosikkien valinnasta.

Erkki Saaraisen leikkivää valoa Salmelassa.

Yksi jännittävimmistä kokonaisuuksista tänä vuonna on Domanderin pihapiirin aittoihin rakennetut Erkki Saaraisen installaatiot. Saarainen käyttää teoksissaan kiinnostavalla tavalla vettä ja valoa, joiden taustalla pauhaa merellinen äänimaailma. Aitassa katsoja pääsee sukeltamaan sisälle taideteokseen, osaksi sitä.

Salmelan avajaiskonserissa esiintyi Philomela-kuoro Marjukka Riihimäen johdolla. Upea kuoro esitti omaa moniaäänistä, monipolvisesti sovitettua musiikkiaan. Ohjelmistossa oli myös Annamari Kähärän sävellyksiä Minna Canthin teksteihin ja maakuntalauluja.

Salmelan kesänäyttely on esillä Mäntyharjulla 11. elokuuta saakka.

Philomela-kuoro esitti muun muassa Annamari Kähärän sävellyksiä Minna Canthin testeihin ja maakuntalauluja.