Omakuva, 1918. Heräävä fauni, 1914. Kuva: Hannu Pakarinen & Jenni Nurminen / Kansallisgalleria
KUVATAIDE | Suomen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin kuuluvan Magnus Enckellin (1870–1925) suurnäyttely ehti olla Ateneumissa avoinna vain reilun kuukauden, kun se jouduttiin pandemian vuoksi sulkemaan viime vuoden lopulla. Nyt näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa sopivasti koronarajoitusten purkautumisen kanssa.
Arto Murtovaara
– Todella fantastisen suuri asia, että tämä ei jäänyt torsoksi, hehkutti Tampereen ylöspanoa kehunut Ateneumin taidemuseon johtaja Marja Sakari, joka on yksi näyttelyn kolmesta kuraattorista.
Tampereen taidemuseossa on esillä Ateneumin Magnus Enckell -näyttelyä hiukan suppeampi versio; museon kahteen ylimpään kerrokseen on ripustettu noin 120 teosta.
Marja Sakarin mukaan tavoitteena oli rakentaa Enckellin pitkää ja hyvin monipuolista uraa mahdollisimman laajasti esittelevä kokonaisuus, karsimatta siitä mitään pois.
Viime vuonna Enckellin syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta, tavallaan sattumalta. Koko ajan tutkimuksen kohteena olleen Enckellin taiteilijakuva on laajentunut huomattavasti, ja esimerkiksi 2000-luvun taitteessa nousivat esiin hänen miesmallien kuvauksensa, Sakarin sanoin hänet ”raastettiin ulos kaapista”.
Magnus Enckell tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana. Hänen 1890-luvun väriaskeettinen ilmaisunsa alkoi vuosisadan vaihteen jälkeen muuttua maalauksellisempaan suuntaan, kohti värin ja valon täyteistä uusimpressionismia.
– Hän siirtyi paletin äärilaitaan ja takaisin, tiivisti näyttelyn toinen kuraattori, intendentti Anna-Maija von Bonsdorff.
Taidemaalarin erittäin laajaan aihevalikoimaan kuuluivat muotokuvat, maisemat, fantasiat, uskonnolliset aiheet, asetelmat sekä henkilötutkielmat. Hän teki myös lukuisia monumentaalimaalauksia julkisiin tiloihin.
Yleisöystävällinen näyttely
Näyttely on rakennettu hyvin yleisöystävälliseksi, kehui Tampereen taidemuseon emeritus näyttelypäällikkö Tapani Pennanen. Se esittelee Enckellin tuotantoa eri näkökulmista, teemoittain: Porvoosta Pariisiin, Mielen maailmoissa, Valo, väri ja elämänvoima, Värin voitto ja Pariisi, Faunit ja bakkantit – aistilliset nautinnon kuvat, Julkiset uskonnolliset teokset sekä otsikolla Kirjallisuus, musiikki ja kansainväliset suhteet.
–Omien näyttelyidensä ohella Enckell oli myös kansainvälisessä roolissa, kuraattorina Pariisin 1908-näyttelyssä. Hän oli kulttuurilähettiläs, Marja Sakari tähdensi.
Anna-Maija von Bonsdorff muistutti, että esimerkiksi uskonnollisten ja mytologisten aiheiden käsittely on kiinnostanut Enckelliä paljon enemmän kuin tutkijat ovat tähän saakka olettaneet – tähänkin näyttely tuo valaistusta.
Enckell ja Tampere
Taidemaalari Magnus Enckell liittyy olennaisesti Tampereen taidehistoriaan. Tuomiokirkon alttaritaulu, Ylösnousemus-fresko sekä sen yläpuolella oleva suuri ja värikäs lasimaalaus ovat Enckellin tekemiä.
Näyttelyssä ovat esillä Ylösnousemus-freskon vasemman ja oikean puolen esityöt sekä Resurrection, alttarimaalausluonnos. Julkisia uskonnollisia töitä esittelevät myös Turun tuomiokirkon ja Porin kirkon lasimaalausten esityöt.
Mainiona ”sisäänheittona” Enckellin tuotantoon von Bonsdorff pitää sitä, että Tampereen taidemuseo sai vuosina 1983 ja 1986 taiteilijan pojalta, tohtori Jorgen Enckelliltä, noin 300 teosta. Lahjoituskokoelma käsittää maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa. Osa tästä kokonaisuudesta ja taidemuseon muista kokoelmista on mukana näyttelyssä, jonka on tuottanut Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria.
Ennen Ateneumin viime vuoden näyttelyä Magnus Enckellin tuotantoa oli viimeksi esillä tässä laajuudessa Tampereen taidemuseon kokoamassa näyttelyssä vuonna 1988. Tapani Pennanen pääsikin huomauttamaan, että Emmy Frosteruksen muotokuva vuodelta 1909 on täsmälleen samalla paikalla kuin 33 vuotta sitten.
Heli Ryhänen – Kylmä maa
Taidemuseon alakertaan on koottu kuvanveistäjä Heli Ryhäsen (s. 1971, Iisalmi) yksityisnäyttely Kylmä maa, joka esittelee taiteilijan viime vuosien tuotantoa. Ryhänen tunnetaan erityisesti tekonahasta ja erilaisista kankaista työstetyistä täytetyistä veistoksistaan.
Ryhäsen taiteen keskeisimmät aiheet ja teemaat ovat ihmishahmo ja inhimillinen kokemusmaailma. Elämän eri vaiheet ja sen rajallisuus kiinnostavat häntä. Näyttelyssä esillä olevat teokset yltävät kuoleman kohtaamista käsittelevästä teoksesta Jäähyväiset (2009) tuoreimpaan, tekonahasta työstettyyn Rukoukseen (2021), joka on eräänlainen ihmisen ja rukoilijasirkan hybridi.
Magnus Enckell ja Heli Ryhänen Tampereen taidemuseossa 2.10.2021–30.1.2022.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Sairaaloiden taideteokset Taidehallissa – Markku Valkosen kuratoimassa näyttelyssä yli 200 teosta
KUVATAIDE | Helsingin yliopistollisen sairaalalla HUSilla on lähes 6 000 taideteoksen kokoelma, joka karttuu koko ajan.
Larissa Sansour risteilee muistoissa ja menetyksessä mutta rakentaa myös tulevaisuutta – näyttely Amos Rexissä
KUVATAIDE | Amos Rexin näyttelytila on muuttunut Larissa Sansourin ja hänen tuotantotiiminsä käsittelyssä immersiiviseksi, katsojan sisäänsä sulkevaksi teokseksi.
FLASH4 pimentää Finlaysonin Vooningin ikkunat – ei ole valoa, jos ei ole vastavoimaa
VALOTAIDE | Kahden viikon ajan Finlaysonilla voi ottaa tuntumaa valotaiteeseen. Esillä on 22 taiteilijan teoksia, mikä tekee FLASH4-tapahtumasta suurimman koskaan Suomessa nähdyn valotaiteen näyttelyn.
Kissat kirmailevat minigolfradalla – Pontus Pettersonin Pancor Poetics Taidehallissa
KUVATAIDE | Ruotsalaiskoreografi Pontus Pettersson loi Helsingin Taidehalliin vuorovaikutteisin kissainstallaation.