Järnefelt ja Soldan-Brofeldt Viroon: Järvenpään taidemuseo vie Tallinnaan Suomen kultakauden klassikot

12.08.2019

Adamson-Ericin museossa Tallinnassa avataan torstaina 15.8. näyttely Kylässä – Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt. Näyttelyn tuottavat Järvenpään taidemuseo ja Adamson-Ericin museo, ja se on osa Viron taidemuseon 100-vuotisjuhlaohjelmaa.

Sirpa Pääkkönen

Suomen kultakauden klassikot Eero Järnefelt (18631937) ja Venny Soldan-Brofeldt (18631945) asuivat ja työskentelivät 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Tuusulanjärven taiteilijayhteisössä. Tuusulanjärven maalauksellisilla rannoilla syntyi 1890-luvulla kansallisromanttinen taiteilijayhteisö, jonka ytimeen kuuluivat heidän lisäkseen taiteilija Pekka Halonen, säveltäjä Jean Sibelius sekä kirjailija Juhani Aho. Heitä yhdistivät sekä ystävyys että perhesiteet. Tuusulanjärven rauhaisa ja hiljainen ympäristö oli ihanteellinen paikka taiteen tekemiseen. 

Adamson-Ericin museossa kahteen kerrokseen sijoittuvassa näyttelyssä on esillä yli 70 teosta – värikylläisiä maisemia, luonnonlyriikkaa, ystävien ja lasten muotokuvia sekä arkielämän sommitelmia. Kaikki teokset ovat osa Järvenpään taidemuseon Järnefeltin ja Soldan-Brofeldtin kokoelmaa, ja ne ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomen rajojen ulkopuolella. 

Järvenpäässä avautuu vastavuoroisesti lokakuussa näyttely Viron 1900-luvun keskeisen modernistin Adamson-Ericin taiteesta. 

Eero Järnefeltin äidinpuoleisen suvun juuret ulottuva myös Viroon. Taiteilijan äidin, Elisabeth Järnefeltin (s. Clodt von Jürgensburg, 18391929) yhden esi-isän, Vironmaan maaneuvoksen ja Liivinmaan maamarsalkan Gustav Adolf Clodtin, vuonna 1673 rakentama kappeli sijaitsee Nigulisten kirkossa Tallinnan vanhassakaupungissa.

Näyttelyn avajaiset torstaina ovat osa 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän Helsingin taiteiden yön Tallinnan satelliittiohjelmaa. Niguliste-kadun viheralueella järjestetään näyttelyn innoittamana 15. 8. klo 1619 taidetyöpaja lapsille ja nuorille yhteistyössä Suomen Viron-instituutin, Viron lastensuojeluliiton sekä Lastensuojelun keskusliiton kanssa. 

Viron taidemuseo juhlii koko tämän vuoden satavuotista historiaansa.  Juhlavuoden päänäyttely Creating the Self:  Emancipating Women in Estonian and Finnish Art avataan Kumussa 6. joulukuuta. Se esittelee virolaisia ja suomalaisia naistaiteilijoita. Viron taidemuseo tuottaa näyttelyn yhdessä Ateneumin kanssa. 

Näyttelyssä Suomea edustavat muiden muassa Ellen Thesleff, Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Greta Hällfors-Sipilä, Fanny Churberg, Ester Helenius, Venny Soldan-Brofeldt ja Tove Jansson.

Naistaiteilijoiden näyttely kattaa vuodet 1850–1950. 1920-luvulla alkanut modernismi näkyy hyvin näyttelyssä.  Taide, sisustus ja muoti muuttuivat nopeasti, ja ne heijastuivat taiteeseen.