Kulttuuritoimituksen päätoimittaja Marita Salonen sai Pirkanmaan Kulttuurirahaston palkinnon

10.05.2024
KT5Marita 1

Kuva: Mikko Vares

PALKINTOPalkinto luovutettiin perjantai-iltana Tampere-talossa järjestetyssä Pirkanmaan rahaston 62. vuosijuhlassa. Lisäksi rahasto myönsi 100 apurahaa taiteelliseen ja tieteelliseen työskentelyyn.

Kuvassa juhlatoimikuntaa Tampereen Telakan terassilla hetki ennen tänään perjantaina 10.5.2024 järjestettyjen Kulttuuritoimituksen 5-vuotisjuhlien alkua. Kuvassa vasemmalta Marja Aaltio, Marita Salonen, Kirsi Haapamatti, Kari Pitkänen, Eli Harju, Antti Lähde, Tuija Saarimäki ja Päivi Vasara.

* *

Pirkanmaan Kulttuurirahaston 10.5.2024 kello 19 julkaistun tiedotteen mukaan:

Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto on myöntänyt vuoden 2024 palkinnon Kulttuuritoimituksen päätoimittajalle Marita Saloselle.

Palkintoperusteluissa Salosta kiitetään ”kulttuurijournalismin lipunkantajaksi sekä taiteen ja yleisön yhdistäjäksi”.

Palkinnon arvo on 15 000 euroa, ja se myönnettiin yleisrahastosta, Maija-Liisa Heinin lahjoitusvaroista.

”Suuri merkitys taiteelle”

Keskustelu kulttuurista ja kulttuurijournalismin asemasta on tällä hetkellä laajaa, ja sitä on käynyt myös Pirkanmaan rahaston hoitokunta. Ammattitaitoisesti toteutettuja kulttuurijuttuja ja -kritiikkejä ovat kaivanneet niin taiteen tekijät ja tutkijat kuin arvostajat ja arvostelijat sekä tietysti lukijat. Tarve saada enemmän ja paneutuvampaa kulttuurijournalismia on tunnustettu.

Näillä perusteilla Pirkanmaan rahasto osoitti palkintonsa Marita Saloselle (s. 1965), joka on tarttunut toimeen ja ryhtynyt korjaamaan tilannetta.

”Kulttuuritoimituksen päätoimittajana Marita Salonen toimii tehtävässä, jolla on suuri merkitys taiteelle ja taidekeskustelulle. Häntä voi kuvata pitkän linjan journalistiksi ja itsestään numeroa tekemättömäksi kulttuurihenkilöksi, joka tekee sitä, mistä muut puhuvat – ja saa muita huippuluokan ammattijournalisteja mukaansa, tekemään juttuja kulttuurista. Salonen upeine journalistijoukkoineen varmistaa, että Tampereella on kulttuuritoimitus”, sanoo Pirkanmaan rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Helena Hiilivirta.

Kulttuuritoimitus on valtakunnallisestikin huomattu, mutta juuriltaan nimenomaan pirkanmaalainen mediaprojekti, Kulttuurirahasto mainitsee perusteluissa.

Sivuston avaamisesta on tässä kuussa kulunut viisi vuotta. Yleisö löysi sivuston nopeasti, ja sillä on joka kuukausi yli 60 000 lukijaa.

Apurahaa 1,5 miljoonaa

Palkinnon lisäksi Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto jakoi vuosijuhlassaan 100 apurahaa, yhteensä 1 497 500 euroa.

Pirkanmaan rahasto myönsi tänä vuonna neljä Kärkihanke-apurahaa. 40 000 euron suuruisen apurahan saivat dosentti Iiris Ruoho ja työryhmä Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen historiaa käsittelevään tutkimukseen, Elävä kaupunki ELKA ry Muutos.art -taidehankkeen toteuttamiseen purkutaloon Tampereen Ratinanniemessä ja Tampereen Pianoseura ry Tampereen pianokilpailun 2025 järjestämiseen.

Neljäs Kärkihanke-apuraha meni Tampereen Tarinatalo ry:lle Tampereen Tarinatalo -konseptin luomiseen ja toteuttamiseen. Viime vuonna Pirkanmaan rahasto tuki hankkeen suunnittelua uudella apurahamuodolla, valmisteluapurahalla.

Pirkanmaan rahasto tukee muun muassa Voipaalan taidekeskuksen 50-vuotishistoriikin ja Sata-Häme Soi -festivaalin historiikin kirjoittamista sekä Jalmari Finnen 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämistä Kangasalan Lepokodilla.

Apuraha myönnettiin myös kahteen tietokirjaan, joista toinen käsittelee runoilija Einari Vuorelan elämää ja teoksia.

Perjantaina 10.5.2024 Tampere-talossa järjestetty juhla oli Pirkanmaan rahaston 62. vuosijuhla. Juhlapuheen piti taiteen akateemikko Sirkku Peltola otsikolla Taiteesta ja toivosta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua