Kesälehti kuunteli kummitustarinoita ja vieraili Pelimuseossa tunteita herättävien japanilaisten pelien parissa

18.07.2024
26 stefan Smirnov by mikko vattulainen kesälehti 20240715 kopio (kopio)

Stefan Smirnov. Kuva: Mikko Vattulainen

KESÄLEHTI | Kesälehti Tampereen tämän viikon numerossa käsitellään sitä, mikä saa tamperelaiset kummittelemaan. Joka paikkakunnan kummitustarinoilla on jokin aihe suosittu yli muiden, sanoo kummituskävelyiden vetäjä Stefan Smirnov.

Kummitusjutuissa on kautta aikain käsitelty aiheita, jotka ovat jotenkin sopimattomia tai traumaattisia, kertoo Stefan Smirnov, joka vetää Tampereen kummituskävelyitä. Tamperelaisilla ei pitkään aikaan ollut mahdollisuutta puhua esimerkiksi sisällissodasta, ja moni paikallinen aavetarina liittyykin siihen.

Smirnov on kerännyt kummitustarinoita muun muassa lehdistä ja kirjoista. Itsellään hänellä ei ole yliluonnollisia kokemuksia. Smirnovin mukaan tarinoilla on kuitenkin merkitys, vaikka ne olisivatkin sepitettyjä.

– Vaikka tarinat itsessään olisivat keksittyjä, ne kokemukset, joista tarinat kumpuavat, eivät ole fiktiota. Ne ovat totta. Ja vaikka tarinat olisivat sepitettä, se ei tee niistä arvottomia tai huuhaata, koska tavallaan se kokemus taustalla on aito.

Smirnovin lisäksi Kesälehti haastatteli tällä viikolla tutkija Joleen Blomia, joka on kuratoinut Vapriikissa esillä olevan Japanilaiset romanssipelit -näyttelyn. Blom halusi näyttelyssä näyttää ihmisille jotain sellaista, mikä ei yleensä tule mieleen, kun ajatellaan pelejä. Vierailimme lisäksi Finlaysonin kirkolla, missä on elävää musiikkia kuutena päivänä viikossa.

Kaksi viikkoa sitten Kesälehti kysyi lukijoiltaan, mikä paikka Tampereella on kuin fantasiasta tai sadusta. Vastauksista erottui yksi selvä voittaja – osaatko arvata mikä?

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua