Joulupelastettu.fi: Kulttuuritoimituksen verkkokurssilla kuka tahansa oppii järjestämään kaikkien aikojen etäjoulun

17.12.2020
zoom 3

Etäjuhliin voi osallistua näppärästi puhelimen, tabletin tai tietokoneen välityksellä mistä tahansa – vaikkapa vaahtokylvystä.

KAUPPA | Joulunviettoa suositellaan tänä vuonna tiiviisti perhepiirissä, mutta läheisten kanssa voi kokoontua myös virtuaalisesti. Kulttuuritoimitus halusi tehdä etäjoulun viettämisestä helppoa ja laati kurssin, jonka avulla tarvittavat taidot ehtii ottaa haltuun vaikka vielä aattoaamuna

Oletko tullut ajatelleeksi, että joulua voisi juhlia tänä vuonna suvun tai ystäväpiirin kesken etänä Zoomin välityksellä?

Moni kulttuuritoimituslainen osallistui viime vappuna virtuaalisiin vappubileisiin ja havahtui siihen, että mahtavat juhlat onnistuvat todella myös etäyhteyksin.

Zoomin välityksellä etäjuhlien järjestäminen käy niin helposti, että taidot saa otettua haltuun alle tunnissa, kunhan tarjolla on hyvät ohjeet. Päätimmekin laatia suomalaisille selkeän ja kiinnostavan verkkokurssin, jossa opetetaan kymmenen täsmävideon avulla kaikki, mitä etäjuhlan järjestäjän tarvitsee Zoomin käytöstä tietää.

Kurssin pääset ostamaan suoraan kurssisivustolta joulupelastettu.fi. Kurssin hinta on 29 euroa. Kaikki kurssimateriaalit ovat käytössäsi joulun pyhien yli 27.12.2020 asti. Kurssin pääsee ostamaan myös Kulttuuritoimituksen kaupan kautta osoitteesta kauppa.kulttuuritoimitus.fi. Kaupan muita tuotteita ovat esimerkiksi sitaattipaita, logokassi ja Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyn teoksista koottu vuoden 2021 taidekalenteri.

Saimme videoille asiantuntijaksi kulttuurialan moniottelijan ja Kulttuuritoimitus.fi-sivuston tekijäjoukkoon kuuluvan Lari Aaltosen, joka on kuluneen vuoden aikana järjestänyt töissänsä paljon erilaisia tapahtumia ja kokouksia Zoomin välityksellä.

Yhdellä kurssin kymmenestä videosta Lari Aaltonen ja Kaisa Järvelä näyttävät, miten Zoomiin luodaan huoneita, joiden välillä juhlaväki voi vapaasti liikkua ja kokoontua kokemaan juuri ne ohjelmanumerot, jotka heitä itseään kiinnostavat.

Yhteistä kokkailua ja etäpukki

Juhla ei ole juhla ilman ohjelmaa, joten Zoom-opastuksen lisäksi kokosimme kurssillemme joukon ainutlaatuisia ohjelmanumeroita ja 11 helppoa ideaa, jotka kenen tahansa on näppärää toteuttaa etäyhteyksien välityksellä.

Aaton tärkein vieras on ainakin lasten mielestä pukki, joten pyysimme kokenutta virtuaalipukkia, näyttelijä Tero Auteroa laatimaan kurssin ostajille 15 minuuttia kestävän videotervehdyksen Korvatunturilta.

Myös jouluevankeliumi kuuluu monen jouluun, ja päätimmekin tehdä tekstin kuulemisesta tänä vuonna astetta elämyksellisemmän hetken. Näyttelijä Mikko Nousiainen luki joulun perinteisimmän tekstin videolle Tampereen Teatterin kabinetissa – sekä tuttuna versiona että Stadin slangilla.

Ohjelmavideot voi etäjuhlassa katsoa näppärästi koko juhlaväen kesken esimerkiksi jaetun ruudun kautta. Ruudun jakamiseen on kurssin Zoom-opetusvideolla selkeät ohjeet.

Videoiden lisäksi kurssin materiaaleista löytyy artikkeli, jolla ohjeistetaan järjestämään juhlien keittiövastaavien kesken yhteinen kokkaushetki ennen jouluateriaa – joka sekin toki jaetaan yhdessä ruutujen välityksellä.

Kymmenen muun ohjelmaidean joukosta löytyy varmasti jokaisen etäjuhlijan makuun sopivaa tekemistä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi pienten juhlijoiden yhteinen iltasatuhetki tai koko porukan yhteen kokoava konvehtivertailu?

2 Joulupukki saapuu virtuaalisesti

Näyttelijä Tero Auterolla on monen vuoden kokemus joulupukin roolista. Kurssilaistemme joulujuhlissa hän vierailee videon välityksellä.

Selkeä aikataulu on onnistumisen avain

Etäjuhlissa selkeän aikataulun merkitys korostuu, koska juhlavieraiden huuteleminen paikalle ei välttämättä käy yhtä näppärästi kuin perinteisissä juhlissa.

Kun vieraat saavat itselleen jo etukäteen aikataulun, johon on merkitty, koska juhlien tärkeimmät ohjelmanumerot tapahtuvat, ruudun ääreltä voi hyvällä mielin poistua välillä vaikka pulkkamäkeen tai aaton perinteiselle hautausmaakävelylle.

Halusimme varmistaa, että juhlien järjestäminen sujuu kurssimme ostajilta mahdollisimman vaivattomasti, joten laadimme materiaalipakettiin valmiit pohjat myös vieraille lähetettävien aikataulujen ja kutsujen tekemiseen.

Koska etäjuhlien järjestämiseen liittyy tiettyjä asioita, joita perinteisten juhlien järjestämiseen tottunut ei ehkä tule ajatelleeksi, laadimme järjestäjän avuksi myös muistilistan, josta on helppo tarkistaa, mitä kaikkea ennen juhlien alkua on hyvä hoitaa.

Juhlat pystyyn vaikka parissa tunnissa

Perusteellinen juhlien järjestelijä aloittaa etäjouluun liittyvät valmistelut jo nyt, mutta halutessaan juhlan voi järjestää spontaanistikin.

Nopeimmillaan riittää, että juhlan järjestäjä luo Zoomissa tapahtuman ja jakaa siihen linkit innokkaille osallistujille. Monet kurssimateriaalistamme löytyvistä ohjelmanumeroista kaipaavat pieniä esivalmisteluja, mutta osan saa järjestettyä helposti myös lennosta.

Ja jos koko juhlapäivää ei halua viettää ruudun äärellä, voi suvun kutsua etäyhteyksien päähän vaikka vain lahjojen jakamisen ajaksi. Jokaista lahjan antajaa varmasti kiinnostaa nähdä läheisen reaktio, kun tämä avaa hänelle huolella valitun paketin.

Ja mikä parasta, kurssin kaikkia oppeja voi soveltaa näppärästi myös tuleviin etäjuhliin. Aivan kohtahan on jo aika järjestää etänä uudenvuoden bileet. Ja kerran hyväksi todetulla kaavalla syntyvät näppärästi myös esimerkiksi talven ja kevään etäsyntymäpäiväjuhlat.

Joulu pelastettu! -verkkokurssi

  • Kurssin pääset ostamaan suoraan kurssisivustolta joulupelastettu.fi tai Kulttuuritoimituksen kaupasta.
  • Kurssin hinta on 29 euroa.
  • Kaikki kurssimateriaalit ovat käytössäsi joulun pyhien yli 27.12. asti.
  • Kurssin pääsee ostamaan myös Kulttuuritoimituksen kaupan kautta osoitteesta kauppa.kulttuuritoimitus.fi. Sieltä löydät myös joulun parhaat lahjat!

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua