”Vain yksi voi voittaa, mutta kaikki pelaa” – Operaatio Pirkanmaa jatkaa siitä, mihin kisa kulttuuripääkaupungista jäi

23.02.2022

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, apulaispormestari Matti Helimo, projektijohtaja Ilona Kyykoski ja Sean Ricks.

KULTTUURIPOLITIIKKA | Tampereesta ei tullut vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkia, mutta tyhjin käsin täällä ei jäädä. Tiistaina 22.2. julkaistiin kilpailusta syntyneen jatkohankkeen Operaatio Pirkanmaan ensimmäiset projektit.

Eli Harju, teksti ja kuvat

Tampere aloitti kulttuuripääkaupungin nimityksen tavoittelun vuonna 2018. Tapahtuman ohjelmaa varten saatiin kaikkiaan noin 1 500 ehdotusta, joista 150 valittiin varsinaiseen hakukirjaan. Kesäkuussa 2021 kuitenkin selvisi, että kisan kulttuuripääkaupungin tittelistä voitti Oulu.

Pirkanmaalla käynnistyi häviöstä huolimatta suunnitelma B. Kulttuuripääkaupunkia varten suunniteltuja hankkeita alkaa toteuttaa Operaatio Pirkanmaa, jonka ensimmäiset kohdeprojektit julkistettiin kick off -tapahtumassa Tampereen G Livelabissa tiistaina 22. helmikuuta.

Kulttuuripääkaupungiksi pyrkiminen on tavoite, joka kannustaa jatkamaan, kävi kisassa miten tahansa. Myös Oulun ja Tampereen kanssa kärkikolmikossa kilpaillut Saimaa-ilmiö, jossa oli mukana 53 itäsuomalaista kuntaa Savonlinna etulinjassa, jalosti omasta suunnitelmastaan Kulttuurin unelmavuosi -hankkeen.

– Vain yksi voi voittaa, mutta kaikki pelaa, summasi Operaatio Pirkanmaan ohjelmiston julkistustapahtumaa juontanut Sean Ricks.

Ensimmäisissä hankkeissa tavoitteena osallisuus

Kulttuuripääkaupungin budjetiksi oli suunniteltu 50 miljoonaa euroa. Operaatio Pirkanmaalle rahoitusta on 2,6 miljoonaa. Projektien laajuutta joudutaan siis miettimään uudelleen.

Operaatio Pirkanmaa toimii vuosina 2022–2024, mutta sen vaikutuksista toivotaan pitkäaikaisempia.

– Vetovoimaa ja pitovoimaa, kuvasi projektipäällikkö Ilona Kyykoski julkistustilaisuudessa.

Nyt julkaistiin Operaatio Pirkanmaan ensimmäiset projektit. Seuraava julkistus tapahtuu syksyllä.

Tiistaina julkistetuissa projekteissa halutaan lisätä erityisesti osallisuutta ja kulttuurista hyvinvointia. Niitä on yhteensä 23, ja mukana ovat mukana muun muassa Sorin Sirkus, Pirkanmaan Kaarikoirat, Folk Extreme, Taito Pirkanmaa ja SirkusRakkausPumPum. Tavoitteena on ollut myös saada mukaan projekteja mahdollisimman laajasti Pirkanmaalta.

– Kun monta pientä kuntaa toimii yhdessä, olemme enemmän kuin osiemme summa, Mänttä-Vilppulan koordinaattori Sipriina Ritaranta vakuutti julkistustilaisuudessa.

Kaikkiaan Operaatio Pirkanmaassa on mukana 20 kuntaa: Tampere, Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua