Rakas Oulu ja koko pohjoinen Suomi, kirjoitimme sinulle onnittelukirjeen

KULTTUURIPOLITIIKKA | Nyt se tiedetään: Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026 on Oulu. Uutinen julkistettiin 2.6.2021 noin kello 11.50 suorassa livelähetyksessä. Kulttuuritoimituksen tekijät päättivät kirjoittaa ryhmäonnittelun tärkeän valinnan kunniaksi.

Paljon onnea, Suomen kulttuuripääkaupunki 2026

Hei, me ollaan Kulttuuritoimitus Tampereelta, mutta edustetaan koko Suomen kulttuurielämää sillä tavalla, että meillä julkaistaan joka päivä kritiikkiä ja muuta kulttuurisisältöä vapaasti kaikkien käyttöön.

Tänään meidän toimituksemme iloitsee siitä, että vihdoin tiedämme, kuka voitti pitkän kisan kulttuuripääkaupungin kunniasta. Oikein hyväksi kakkoseksi ja kolmoseksi tulivat Savonlinna ja Tampere.

Me iloitsemme siitäkin, että tämän koko huikean kisan ansiosta näissä kaikissa kolmessa kaupungissa sekä niiden seutukunnilla on normaalia enemmän rahaa käytössä kulttuurin hyväksi.

Kulttuuritoimituksen tekijäkuntaan kuuluu yli sata tekijää: toimittajia, taiteilijoita ja kuvaajia. Heti uutisen tultua osa meistä kokoontui suljettuun FB-ryhmäämme. Tässä on yhteisen kirjoitushetkemme tulos:

* *

Oulu on pohjoisen valon kaupunki! Veikkasin mielessäni aamulla ennen kulttuuripääkaupungin valintaa, että mikä voisi olla voittaja. Kuinka ollakaan, ajattelin, että se on teknologiakaupunki Oulu.

Oulu ei tullut mieleeni siksi, että se on syntymäpaikkani eikä siksi, että se on hoitanut ennakkomarkkinointinsa hyvin. Syyt ovat syvemmällä.

Oululla on oma erityinen paikkansa Pohjois-Suomen pääkaupunkina. Sen tunnelma on erityinen. Ajattelin teininä, että se on erityisen arktinen kaupunki. Tuota arktisuutta näet nostettiin kaupungissa tietoisesti.

Kaupungissa pidettiin esimerkiksi suuria eri alojen ammattilaisten kansainvälisiä konferensseja ja osallistujille esiteltiin pohjoisen valon valkeaa kaupunkia. Se oli kovin eksoottista.

Jonkinlaista hysteriaa Oulussa on, osa on positiivista, osa sellaista, mitä muut eivät tajua.

Aila-Liisa Laurila

* *

Kävin toisen kerran Oulussa vuonna 2019 Never Grow Old -festivaalin merkeissä. Tuolloin sain ensi kertaa kokea Oulun syleilyn ja kaupungin asukkaille ilmeisen ominaisen elämänasenteen, josta toisinaan olen kuullut puhuttavan.

Merkittävintä mielestäni oli huomata, miten oululaiset ottivat festivaalin aikaan vastaan kesän ensimmäiset lämpimät päivät – vilpittömästi. Uskon, että valinta ja sen tuomat mahdollisuudet otetaan vastaan vähintään yhtä vilpittömästi.

Onnittelen sydämeni kyllyydestä vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki Oulua!

Janne Melanen

* *

oulu kulttuuripaakaupunki kulttuuritoimitus by kaarina lehtisalo

Radiopuhelimet Tampereen pääkirjasto Metsossa 29.11.2019. Kuva: Kaarina Lehtisalo

Onnea Oulu! Onnea koko Suomi! Valinta juhlistaa hienosti paitsi suomalaista pohjoista kulttuuria, myös koko maailman mittakaavassa ainutlaatuisen Radiopuhelimet-yhtyeen 40-vuotissynttäreitä vuonna 2026.

Kai on juhlakeikkoja ohjelmistossa luvassa? Varaisin lipun!

Kaarina Lehtisalo

* *

Onnea Oulu, valkoinen ja tuulinen pohjoisen kuningatar. Iloitsen Pohjois-Pohjanmaan ja naapurimaakuntien puolesta.

Jo nyt Oulu on tarjonnut maakuntien väelle loistavan mahdollisuuden virkistäytyä kulttuurin äärellä. Nyt se mahdollisuus vain paranee.

Ei ole mitenkään mahdotonta, että Oulun teatteriin ajetaan 150–200 kilometriä yhteen suuntaan. Sitten virkistyneenä kotiin. Ihanaa, että saitte tittelin!

Marja Aaltio

* *

oulu kulttuuripaakaupunki kulttuuritoimitus by anne valinoro

Oulu, Nallikari. Kuva: Anne Välinoro

Miksi Oulu? Miksei Oulu?

Kun Oulu ei enää haise vain sellutehtaalle, vaan myös pohjoisen teknologian tuomalle rahalle, on vaikea äkkiseltään sanoa, mitä se tekee Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelillä.

Merenkurkussa on lähempää katsoen kuitenkin kaikki. Siellä on oma meri, Perämeri, Nallikarin hiekat, Hailuoto, omaperäistä arkkitehtuuria tuottanut Oulun koulu, kelpo kaupunginteatteri, Suomen tihein kirjastoverkko ja vahva nukketeatterikeskus Akseli Klonk, Oulu Sinfonietta, kulttuurikeskus Valve ja tuleva lastenkulttuurikeskus, mutta ennen kaikkea vastakarvaan uivia kulttuuripersoonia. Ja kunnon talvi.

Ylen Kulttuuricocktailista tuttu kolumnisti ja toimittaja Tuomas Karemo on kotoisin Oulusta. Hän suhtautuu kulttuuriin jo lähtökohtaisesti rehdillä arroganssilla. Sitä lisää! Oulun markkinoima kulttuuri-ilmastonmuutos lähtee ihmeellisistä ihmisistä.

Anne Välinoro

oulu kulttuuripaakaupunki kulttuuritoimitus by anne valinoro 2

Oulu, keskusta. Lumi on Oulussa talven kaunein näky. Se kannattaa valaista. Kuva: Anne Välinoro

* *

Täältä Tampereelta tuulahtaa onnittelut myös paljasjalkaiselta oululaiselta, Tuirassa syntyneeltä, Karjasillan kakaralta ja Madetojan musiikkilukion ylpeältä Blind Channel -alumnilta.

Toripolliisi taitaa seisoa monen meidän mielessä nytkin, ja se tarttuu monen muunkin muistilokeroihin tulevina vuosina.

Mikä lapsuuden viileä, merellinen, rössypotun tuoksuinen tuulahdus tulikaan mieleen. Madetojan sali, meren päällä seisova kirjasto ja teatteri ja Rotuaari!

Sitä paitsi, oli tosi kiva idea viedä raati pyöräilemään. Oulussa on maailman parhaat pyörätiet.

Hanna-Liisa Onnela

* *

oulu kulttuuripaakaupunki kulttuuritoimitus by lari aaltonen

Täysikuu/karaoke, Oulu 2021. Kuva: Lari Aaltonen

Hyvä Oulu! Vaikka aina tuuleekin vastaan, ihmisissä on lämpöä! Vuoden siellä asuneena jäi oululaisesta mentaliteetista jotain omaankin sieluuni asumaan ikiajoiksi. Upeaa pohjoisen kulttuurin esillenostamisen huumaa vuosiksi eteenpäin!

Lari Aaltonen

* *

196083617 10158984420533955 6823224922674839034 n

Ei millään pahalla, Tampere, mutta jumalan kiitos se on Oulu.

Samuli Huttunen

* *

Kaikista tuntemistani ihmisistä oululaisilla on nihkeimmät jutut ja levein hymy.

Jos Suomi olisi buffet-pöytä (ja miksei olisi?), Oulu olisi hapanimeläkastike. Kaikki eivät tykkää hapanimeläkastikkeesta, minä tykkään.

Oulu on jossain hirveän kaukana – eli täsmälleen puolivälissä matkalla Hangosta Nuorgamiin. Se on hyvä muistaa!

Antti Lähde

* *

Mukavia voitonjuhlia jokaiselle yhdessä ja erikseen sinne Ouluun ja koko pohjoiseen Suomeen. Ollaan yhteydessä!

Kulttuuritoimituksen puolesta,

Marita Salonen
päätoimittaja

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua