Ritvalalaiset kollektiivin Sanna Ristaniemi ja Henna Valkeamäki esityksessä Naisten sauna.
PIRKANMAA | Joulukuussa avattu Pirkanmaan Kulttuuripankki on Suomessa ainutlaatuinen kanava, jossa kulttuurin tekijät voivat tehdä itseään näkyviksi ja kulttuuripalveluiden tilaamisesta kiinnostuneet löytää juuri itselleen sopivan tekijän.
Eli Harju, teksti
– Ikinä ei ole keksitty näin konkreettista työkalua, kehuu Ritvalalaiset kollektiivin Sanna Ristaniemi Pirkanmaan kulttuuripankkia. Valkeakoskella perustettu kiertueteatteri saa koko ajan lisääntyvissä määrin tarjouksia Tampereen kaupungin ylläpitämän palvelun kautta.
Verkkopalvelu nimeltä Pirkanmaan kulttuuripankki avattiin joulukuussa 2022, ja lanseeraustilaisuus pidettiin helmikuussa 2023. Palvelu syntyi osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kulttuuri ja taide virtaa -projektia.
– Projektissa kehitettiin useita osa-alueita, mutta Kulttuuripankki oli isoin ponnistus. Tampere oli siitä vetovastuussa, ja yhteistyötä tehtiin 14 muun kunnan, Tampereen ammattikorkeakoulun tuottajapankki-projektin, Operaatio Pirkanmaan sekä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa, kertoo kaupunkikulttuuriyksikön johtava koordinaattori Anna Szalay.
Pirkanmaalla on aikaisemmin toiminut lastenkulttuuripankki, josta oli hyviä kokemuksia. Uudessa kulttuuripankissa ei ole rajoituksia sen suhteen, millaista taidetta tai kulttuuria sinne rekisteröityvä tekee. Vastaavaa kunnan ylläpitämää verkkopalvelua ei ole olemassa muualla, ja Szalayn mukaan se on herättänyt avaamisensa jälkeen kiinnostusta muuallakin Suomessa.
Tekijät näkyviksi
Kulttuuripankkiin voi luoda profiilin kahdella tavalla: tekijänä tai tilaajana. Kulttuurin tekijäksi voivat rekisteröityä yhteisöt tai henkilöt, jotka haluavat tarjota palveluitaan tilattaviksi kulttuuripankin kautta.
– Kun kulttuurin tekijä luo verkkopalveluun profiilin, tarkistamme sen kaupunkikulttuuriyksikössä. Kriteerinä on, että kotikunnan täytyy olla Pirkanmaalla. Esimerkiksi keikan tekeminen täällä ei riitä. Lisäksi tarkastelemme sitä, onko toiminta ammattimaista. Kulttuuripankkiin voivat rekisteröityä laajasti eri alojen taiteilijat ja kulttuurin tuottajat, Szalay kertoo.
Rekisteröityminen ja palvelun käyttäminen on täysin ilmaista. Kun profiili on hyväksytty ja julkaistu, tekijä pääsee lisäämään sivulle myös tilattavissa olevia palveluita. Tekijöiden profiilit ovat julkisia, ja niitä pääsee selaamaan myös ilman rekisteröitymistä.
Tilattavan palvelun tulee olla aineeton, esimerkiksi työpaja, esitys tai asiantuntijapalvelu. Fyysisiä tuotteita, kuten maalauksia tai kirjoja, Kulttuuripankissa ei voi markkinoida.
– Toki omaan profiiliinsa voi lisätä linkin sivulle, jolla esitellään omia teoksia. Se tilattava palvelu voi myös olla esimerkiksi taiteilijavierailu, jossa kuvataiteilija tai kirjailija tulee kertomaan teoksistaan. Suosittelemme aina, että sivustolle luotaisiin profiilin lisäksi myös palveluita, koska ne nousevat sivuilla vahvemmin esiin.
Ritvalalaiset kollektiivilla on Kulttuuripankissa tällä hetkellä neljä palvelua. Kollektiivin tavoitteena on luoda saavutettavaa ja osallistavaa taiteen kokemista, ja se tarjoaa Kulttuuripankissa esityksiään esimerkiksi hoivakoteihin ja päiväkoteihin. Huhtikuussa ensiyleisönsä saanutta Matkan varrella -työpajaa Ritvalalaiset on ehtinyt pitää muutaman viikon aikana jo kymmenkunta kertaa. Kaikista kollektiivin palveluista on tullut kyselyitä, monesta tilauksia.
– Ensimmäinen kysely sitä kautta tuli heti lanseerauspäivänä. Meille on tullut tällainen positiivinen ongelma, että puhelin soi ihan hirveästi ja toukokuun kalenteri on täynnä, Sanna Ristaniemi kertoo.
Kollektiivi on luottanut aikaisemmin näkyvyydessä ja myynnissä omiin nettisivuihinsa, kontakteihinsa ja sosiaaliseen mediaan. Vaikka Pirkanmaalla on paljon tarjontaa kulttuurin tekijöistä, on valkeakoskilainen teatterikollektiivi saanut Kulttuuripankissa toimeksiantoja yli kuntarajojen.
– Ei siitä voi valittaa, että se on näkynyt konkreettisesti palkkapussissa ja tunnettuudessa.
Työt markkinoille
Kulttuuripankkiin rekisteröityvän tilaajan puolestaan ei tarvitse olla Pirkanmaalta. Rekisteröityminen ei sido mihinkään, eikä tilaajan profiili ole julkisesti kaikkien nähtävillä.
Rekisteröitynyt tilaaja pääsee myös luomaan kiinnostavimmista suosikkilistan, jolloin sivuston laajan valikoiman seuraaminen on helpompaa. Vain tilaajana voi jättää tarjouspyyntöjä ja kirjoittaa palveluista suosituksia.
– Tarjouspyynnöt tulevat kaikkien rekisteröityneiden tekijöiden näkyviin, mutta tekijät voivat luoda sivustolle myös tarjouspyyntövahdin. Silloin he saavat valitsemistaan aiheista tiedon sähköpostiin, eikä heidän tarvitse käydä sivustolla joka päivä, kertoo Anna Szalay.
Sanna Ristaniemen mielestä Kulttuuripankin käyttäminen rekisteröityneenä tekijänä on ollut helppoa ja opettanut ajattelemaan omien töiden tuotteistamista. Kun palvelut määrittelee hyvin, sopivan asiakkaan on helppo löytää ne ja innostua.
– Ensimmäisen oman palvelun lisääminen vaati hieman ajatustyötä, mutta kun se lomake käy tutuksi, se on nopea täyttää. Myyntityö on ainakin omasta mielestäni se raskain homma, ja kun palvelut laittaa Kulttuuripankkiin, se tapahtuu siellä vähän huomaamatta.
Tutustu Pirkanmaan Kulttuuripankkiin osoitteessa kulttuuripankki.fi.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Taidetila Ajan kanssa on auki jouluaattona – Pyynikillä on ilmainen kulttuuritila, jossa voi vaikka levätä
KULTTUURITILA | Taidetila Ajan kanssa syntyi tarpeesta luoda maksuton ja kiireetön tila Tampereen keskustaan. Kotoisasti sisustettu paikka on Pyynikin uimahallin rakennuksessa.
Vireä kuvataide uhkaa kadota Etelä-Karjalasta – Lappeenrannan kulttuurin ”unelmavuosi” päättyy ikävissä tunnelmissa
KUVATAIDE | Pääkaupunkiseudun kohonneet näyttelykustannukset houkuttelevat taiteilijoita pitämään näyttelyitä muualla Suomessa, kuten esimerkiksi Lappeenrannassa, vaikka ostajia on vähemmän.
Allekirjoituksille loppukiri: Sakset seis! Suuri kulttuuriadressi sulkeutuu keskiviikkona 4.12.
ADRESSI | Kulttuuritoimitus kannustaa kaikkia loppukiriin, jotta kulttuurin leikkauksia vastustava Sakset seis! -adressi saa mahdollisimman paljon allekirjoituksia.
Tampereen Kirjafestareiden paneeli päättyi siihen, että kulttuurijournalismia tarvitaan
KESKUSTELU | Miksi kulttuurijournalismi on tärkeää? Ketä se kiinnostaa? Tässä keskustelun teemat lauantaina Tampereen kirjafestarien paneelissa.