Kulttuuria voi tehdä vaikka Kauppahallin loossissa – Tampereen kaupunki jatkaa tilojen laittamista hakuun

22.03.2022
thumbnail IMG 9696

Pyynikin uimahallin tyhjä liiketila. Kuva: Jaakko Laurila / Tampereen kaupunki

KAUPUNKIKULTTUURI | Tampereen kaupunki antaa omistamiaan tyhjiä tiloja maksutta kulttuuritoimijoiden käyttöön määräajaksi.

“Kiinnostusta on ollut paljon ja kyselyjä on tullut runsaasti. Selvää on, että tiloja laitetaan jatkossakin avoimeen hakuun.”

Päivi Vasara

Avoimessa haussa ovat ensimmäisinä Kalevan halli piha-alueineen, Kauppahallin loossi ja Pyynikin uimahallin tyhjä liiketila.

Välitila on Tampereen kaupungin omistama ja tyhjä tila. Kulttuuritoimija saa sen maksutta käyttöönsä määräajaksi.

Välitila-malli paikkaa Tampereen pulaa kulttuuritoimijoiden käytettävissä olevista tiloista. Mallia kokeiltiin linja-autoaseman tyhjässä liiketilassa syksyllä, testaajana oli Täsmäteatteri. (Lue lisää hankkeesta täältä.

Avoin haku on kiinnostanut. Maanantaihin 21.3. mennessä hakemuksia oli tullut kymmenen.

– On selvää, että tiloja laitetaan jatkossakin hakuun, sanoo kehittämispäällikkö Jaakko Laurila kaupungilta.

Lähes puoleksi vuodeksi

Kalevan halli, Kauppahallin loossi ja Pyynikin uimahallin tyhjä liiketila luovutetaan kulttuuritoimijoiden käyttöön liki puoleksi vuodeksi huhti-toukokuusta 2022 alkaen.

Tämän ensimmäisen kierroksen haku on auki 3.4.2022 asti. Kuhunkin kolmeen tilaan on erillinen hakemuslomake.

Kaikki nyt haussa olevat Välitilat ovat ratikkareitin varrella.

IMG 20220317 154918

Kalevan halli. Kuva: Ilona Kyykoski / Operaatio Pirkanmaa

Nyt haussa olevista Välitiloista yksi on Kalevan halli piha-alueineen (Sarvijaakonkatu 28). Siihen kuuluu Sarvijaakonkadun puoleisesta päädystä tyhjillään oleva korjaamohalli, toimistotilat sekä osa piha-alueesta. Teollisuushallina toimiva rakennus on menossa purkuun vuonna 2023.

Toinen on Pyynikin uimahallin liiketila numero viisi. Tyhjä tavanomainen liiketila kellareineen tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi monenlaiselle pop-up-toiminnalle.

Kolmas nyt haussa oleva kohde on Tampereen Kauppahallin liiketila 143–145. Hallin loossi sopii esimerkiksi pienelle ja intiimille taidetoiminnalle tai -työskentelylle.

Välitila ei maksa

Välitilat luovutetaan maksutta kulttuuri- ja taidetoimijoiden käyttöön: työskentelyyn ja teosten valmistamiseen, teosten esittämiseen tai näyttelyihin, projektien toteuttamiseen tai avoimeen yhteisölliseen kulttuuritoimintaan. Tilassa tulee järjestää vähintään yksi avoin tilaisuus per käyttökuukausi. Tilaisuuksia ei kuitenkaan tarvitse järjestää joka kuukausi, vaan toimija voi sijoittaa ne haluamallaan tavalla käyttöajalle.

Tapahtumat voivat olla yleisölle maksullisia tai maksuttomia. Myös pienimuotoinen teosten, oheistuotteiden ja tarjoilujen myynti on sallittua, mikäli ne liittyvät tiiviisti Välitilassa toteutettavaan toimintaan. Toimija vastaa itse kaikista toimintaan liittyvistä luvista ja vakuutuksista. Tapahtumiin liittyviin kuluihin voi hakea kaupungin tuotantotukea.

Nyt haussa olevat tilat ovat valittujen toimijoiden käytettävissä 15.10.2022 asti.

Välitila-mallin kehittäminen on osa kulttuuripääkaupunkihakua jatkavaa Operaatio Pirkanmaata ja Tampereen tavoitetta vahvistaa kulttuurin tekemisen mahdollisuuksia ja lisätä alueen monimuotoista kulttuuritarjontaa.

Määräajan päätyttyä tila siirtyy muuhun käyttöön tai vapautuu uudelleen haettavaksi.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua