Ohjelmapäällikkö Milla Palovaara esitteli Kirjafestareiden uuden tunnuskuvan. Kuva: Marita Salonen
TAPAHTUMA | Valtakunnallinen mutta ylpeästi paikallinen. Kirjailijoille mieluisa lukijoiden ja kollegoiden kohtaamispaikka. Näin kuvailtiin Tampereen Kirjafestareiden henkeä tämän vuoden ohjelman julkistustilaisuudessa.
Eli Harju, teksti
Tampereen Kirjafestareilla ei ole koskaan ollut selkeää teemaa, toisin kuin monilla muilla vuosittaisilla kirjallisuustapahtumilla.
– Minun mielestäni se on koko kirjavuoden paketoija, sanoi ohjelmapäällikkö Milla Palovaara ohjelman julkistustilaisuudessa tiistaina. Lisäksi Tampereen kirjafestareilla voi joka vuosi tavata tuoreet Finlandia-palkinnon voittajat.
Kirjafestarit järjestetään nyt neljännen kerran Tampere-talossa 30.11. –1.12.2024. Ohjelmassa näkyy tällä kertaa erityisesti viihdekirjallisuus, sillä se on Palovaaran mukaan ollut kovassa nosteessa. Lisäksi puhutaan esimerkiksi äänikirjoista, jotka ovat olleet tänä vuonna kiivaankin keskustelun kohteina.
– Kirjailijavieraista varmasti yksi odotetuimmista on Satu Rämö. Hildur-dekkarisarjan kirjoittaja on festareilla sekä esiintyjänä että haastattelijana, Palovaara kertoo.
Muita kirjailijavieraita ovat esimerkiksi dekkarilauantain Helena Immonen ja Anneli Kanto, tietokirjallisuusohjelman Pauli Hanhiniemi ja julkistustilaisuudessa paikalla olleet Siiri Enoranta, Päivi Alasalmi ja Salla Simukka. Pääohjelmassa kuullaan myös esimerkiksi filosofi Esa Saarista ja näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliusta.
Maksutonta ohjelmaa Aulaklubilla
Maksutonta ja kaikille avointa ohjelmaa Kirjafestareilla on Aulaklubilla. Siellä nähdään aamupäivisin Tammerkosken lukion opiskelijoiden vetämiä kirjailijahaastatteluja, lauantainen cosplay-näytös ja paljon muuta ohjelmaa runoista musiikkiin.
Tänä vuonna Kirjafestareilla on entistä enemmän ohjelmaa myös lapsille. Paikalla vierailevat muun muassa viime vuonnakin mukana olleet Tatun ja Patun luojat, Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Talvipuutarha on omistettu Kirsi Kunnaksen 100-vuotisjuhlavuodelle.
Sopraano-salia hallitsevat aiempien vuosien tapaan Pirkkalaiskirjailijat ja Tampereen yliopisto. Siellä keskustellaan viikonlopun mittaan esimerkiksi ekokriittisestä kirjallisuudesta, selviytymistarinoiden voimasta, sateenkaariaiheista ja pasifismin paikasta kirjallisuudessa militarisoituneessa nykyajassa. Sarjakuvaohjelmasta vastaa tuttuun tapaan Tampere Kuplii -kollektiivi.
Tänä vuonna julkistettiin myös ensimmäinen Tampereen Kirjafestarien oma kirjanmerkki ja kuvituskuva. Ne tullaan tilaamaan tästä lähtien joka vuosi uudelta taiteilijalta.
Vuoden 2024 kirjanmerkin sekä vuoden kuvituskuvan on suunnitellut Kiroilevasta siilistä tunnettu sarjakuvataiteilija Milla Paloniemi.
– Hän sai suunnittelussa vapaat kädet, mutta sorsa-aihe tuli mukaan, koska festarithan pidetään käytännössä Sorsapuistossa, ohjelmapäällikkö Palovaara kertoo.
Kuvassa ovatkin lukuiloa tai ainakin jonkinlaista lukutunnetta kokemassa siili sekä sorsa.
Tampereen Kirjafestarit Tampere-talossa 30.11.–1.12.2024. Tutustu Kirjafestareiden ohjelmaan täällä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Maria Veitolan vaikea valinta – kuka saa Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia palkinnon?
KIRJALLISUUS | Matti Kuusela luki ehdokaskirjat, löysi oman suosikkinsa – mutta uskoo Maria Veitolan valitsevan toisin.
Kielletty rakkaus ja karu luonto – arviossa Ingeborg Arvolan Jäämeren laulu
KIRJAT | Norjalaiskirjailian 1800-luvulle sijoittuvan romaanin päähenkilö kaipaa elämää, jossa voisi tarjoa kahdelle pojalleen edes toisinaan lohisoppaa ja piimää.
Päivi Lukkarilan Skutsi ei kelvannut isoille kustantajille, nyt se on yksi Finlandia-voittajasuosikeista
HENKILÖ | Finlandia-ehdokkuus tuli kesken koulun ruokatunnin. ”Olin aivan äimän käkenä”, sanoo tamperelainen opettaja-kirjailija.
Nyt on Kirsi Kunnaksen juhlavuosi – mikä hänen runoistaan kosketti sinua eniten? Jaa muisto kanssamme
KYSELY | Kulttuuritoimitus kokoaa Kirsi Kunnasta koskevia muistoja kirjailijan joulukuussa koittavan 100-vuotispäivän kunniaksi.