Nyt jos koskaan kannattaa ottaa kirjastokortilla käyttöön e-kirjojen, äänikirjojen ja elokuvien lainausmahdollisuudet. Aineistot liikkuvat nopeasti varauslistoilla, joten ei pidä säikähtää, jos haluttu teos onkin jo lainassa. Tarjolla on myös yllätyskasseja!

Kannattaa tarkistaa, onko lähikirjastossasi otettu käyttöön uusia keinoja palvella asiakkaita – etenkin jos kirjasto on itsenäinen, kuten Tampereen Pispalassa. Kirjasto on sielläkin suljettu ja sen tapahtumat peruttu, mutta henkilökunta aikoo jatkaa tukiyhdistyksen jäsenten palvelua.

– Netin kautta varatut kirjat voi noutaa sovitusti ovelta tai jos ei pysty itse tulemaan, me pakkaamme kirjat reppuun ja kävelemme tai pyöräilemme ne perille. Autoa meillä ei täällä ole, Liisa Forsström kertoo.

Valmiin kirjakassin voi tilata valitulla teemalla (jännitys, romantiikka tms.). Yllätyskassikin järjestyy niin toivottaessa yli 12 000 niteen kokoelmasta. Kaikki ohjeet löytyvät kirjaston avoimelta Facebook-sivulta.

Tampereen kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg puolestaan on antanut Kulttuuritoimituksen lukijoille neuvoja, miten kirjastojen verkkopalveluita kannattaa käyttää.

E-kirjoja, musiikkia, elokuvia…

Seppo Jokisen kirjan varaus onnistui perjantaina hetkessä verkossa. Kirjastokortin numeron avulla sai tunnuksen muutamassa minuutissa Piki-chattipalvelusta, joka on auki arkisin kello 10–16. (Piki.verkkokirjasto.fi)

E-kirjojen lainaaminen on helppo ottaa käyttöön kirjastojen palvelutiskeillä missä tahansa Suomessa. Alueittain vaihtelee, kuinka paljon lukuoikeuksia on käytössä. Pirkanmaalla on lainattavissa noin kaksi tuhatta suomenkielistä e-kirjaa.

– On tässä se hyvä puoli, että lukuoikeudet kiertävät nopeasti. Laina-aika on kaksi viikkoa, jono menee aika pian eteenpäin. Lisäksi Piki-kirjastoilla on tuhansia vieraskielisiä aineistoja, joita monet suomalaiset pystyvät lukemaan, Pirkko Lindberg esittelee.

– Onhan meillä myös musiikkia ja elokuvia. Kirjastokinossa voi katsoa omalla kortilla elokuvia, tunnukset saa samalla tavalla kuin e-kirjoihin. Pirkanmaan kirjastoilla on noin 500 elokuvaa lainattavissa.

Marita Salonen

* *

Pirkanmaan kirjastojen sähköisiä palveluja

Tunnuksia saa kirjastojen aukioloaikoina palvelutiskeiltä sekä chatti-palvelusta maanantaista perjantaihin klo 10–16.

Kirjastojen ja kustantajien Koko kansa lukee -kampanja 16.3.–5.4.2020 tarjoaa luettavaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Ideana lukea kolmea e-kirjaa yhdessä ystäväpiirin, luokan tai lukupiirin kanssa 5. huhtikuuta asti. Aineistot löytyvät oman alueen kirjaston verkkosivujen kautta – esimerkiksi Pirkanmaalla tästä linkistä.