Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaista suurin osa on palkittuja konkareita

08.11.2023
Finlandia2023 Banneri 1200x630px Lanu scaled

Kuva: Suomen Kirjasäätiö

KIRJALLISUUS | Tamperekin saa osansa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaista, kun Anna Elina Isoaron, ja Meri ja Aleksi Korpelan teokset yltävät kärkikuusikkoon.

”Kisa näyttäytyy kahden suurimman kustantamon, Otavan ja WSOY:n kaksinkamppailuna.”

Petri Hänninen, teksti

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat julkistettiin keskiviikkona 8. marraskuuta 2023. Ehdolla ovat:

Teoksista kolme on nuortenkirjoja ja kolme kuvakirjoja. Kisa näyttäytyy kahden suurimman kustantamon, Otavan ja WSOY:n kaksinkamppailuna, sillä Tammikin kuuluu nykyisin Werner Söderström Osakeyhtiöön. Kiilana isojen välissä ovat vain pieni kuvakirjakustantamo Etana Editions sekä ruotsinkielinen helsinkiläiskustantamo Förlaget.

Tampereelta palkintoehdokkaita on kolme. Entinen Pirkanmaan kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaro on ehdolla, kuten myös kirjailija/kuvittaja-pariskunta Meri ja Aleksi Korpela.

* *

Jukka Behm: Ihmepoika Leon

Jukka Behm ei arkaile sijoittaa tarinoitansa muualle kuin Suomeen. Hänen dekkareissaan on seikkailtu Intiassa, ja Ihmepoika Leon sijoittuu Englantiin. Leon Brown asuu Westonin pikkukaupungissa, kun lontoolaisen Hammersmith United jalkapalloseuran kykyjenetsijä bongaa hänen futisvideonsa.

Behmin Pehmolelutyttö-kirja voitti Werner Söderström Osakeyhtiön ja WSOY:n kirjallisuussäätiön Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta -kirjoituskilpailun vuonna 2017. Teos oli myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana samana vuonna. Vuonna 2007 Behm voitti Bonnierin pohjoismaisen romaanikilpailun teoksellaan Dr. Mumbai.

Jukka Behmin kotisivut täällä.

* *

Ted Forsström & Åsa Lucander: Snälla Stella, sluta skälla! / Hissun kissun, Hilja!

Hissun kissun, Hilja! on lystikäs kuvakirja koiran elämästä. Talossa pitäisi olla hiljaista, kun isä nukuttaa vauvaa, mutta Hilja ei malta olla haukkumatta, sillä mielikuvitus lähtee laukkaamaan aina kun jostain kuuluu pientäkin kolinaa.

Kaj Korkea-ahon ja Ted Forsströmin Zoo – Viraalit nerot oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2017. Kuvittaja Åsa Lucander työskentelee animaatio-ohjaajana Aardman Animationsilla Englannissa. Aardman on tunnettu muun muassa Wallace ja Gromit sekä Late Lammas -animaatiosarjoista.

Suomentaja Johannes Ekholm on myös kirjailija ja graafikko. Hän on käsikirjoittanut Akse Petterssonin ohjaaman näytelmän Kaspar Hauser (2014–2015) ja hän voitti Kalevi Jäntin palkinnon romaanillaan Rakkaus niinku vuonna 2016.

Åsa Lucanderin kotisivut täällä.

* *

Magdalena Hai: Sarvijumala

Nuorille suunnattu kauhuromaani Sarvijumala kertoo Laurista, jonka elämä suistuu raiteiltaan auto-onnettomuuden jälkeen. Lauri toipuu tätinsä hoteissa, mutta oudot unet ja tapahtumat vainoavat häntä.

Magdalena Haille on myönnetty useita kirjallisuuspalkintoja. Muun muassa Royaumen aikakirjat -sarjan avaava Kolmas sisar oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2018, ja Hai sai Kaarina Helakisa -palkinnon vuonna 2020.

Magdalena Hain kotisivut täällä.

* *

Anna Elina Isoaro & Mira Mallius: Kaksi tätiä nimeltä Veera

Kaksi tätiä nimeltä Veera on kuvakirja lapsettomuudesta ja siitä, etteivät lapsettomat ole perheettömiä. Perheiden erilaisia elämäntyylejä käsitellään lapsen näkökulmasta.

Anna Elina Isoaro on voittanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja. Edellisestä kuvakirjastaan Sinä yönä tuli talvi Isoaro ja kuvittaja Mira Mallius palkittiin Oulun kirjailijaseuran Botnia-palkinnolla vuonna 2021.

Mira Malliuksen kotisivut täällä.

* *

Sanna Isto: Näkymättömät

Tylsäksi uumoiltu kesälomareissu saa kummallisen käänteen, kun Pii huomaa näkevänsä asioita, joita muut eivät näe. Onko talossa kuljeksiva vihreäpipoinen poika kummitus?

Sanna Isto on saanut Arvid Lydecken -palkinnon kahdesti ja hänen teoksensa Maan alaiset oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2016.

Lue Marjatta Honkasalon Näkymättömistä Kulttuuritoimitukseen kirjoittama arvio täältä.

* *

Meri & Aleksi Korpela: Peloton Peltohiiri – Lumilabyrintti

Peloton Peltohiiri -kuvakirjasarjan neljännessä teoksessa Peltohiiri ja Päästäinen vaeltavat lumen peittämässä metsässä. Valkoinen peite on muuttanut tutut maisemat oudolla tavalla tunnistamattomiksi. Sitten Päästäinen katoaa ja Pelottoman Peltohiiren on kerättävä kaikki rohkeutensa pelastaakseen ystävänsä.

Tamperelaiset Aleksi ja Meri Korpela esiintyvät muun muassa Ylen Luovia suhteita -tv-sarjassa. Peloton Peltohiiri on tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokasteoksista ainoa, jonka tekijöiltä ei vielä löydy merkittäviä kirjallisuuspalkintoja tai -ehdokkuuksia. Meri Korpela on toki voittanut Heurekan tiedepuisto Galilein ideakilpailun vuonna 2022.

* *

Ehdokkaat valinneen lautakunnan puheenjohtajana toimi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Jäseninä toimivat toiminnanjohtaja Asta Boman sekä koulukirjastonhoitaja Olli Rantala. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee muusikko ja taiteilija Herra Ylppö. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 29. marraskuuta 2023. Yle näyttää palkintojenjakotilaisuuden suorana TV1:ssä ja Areenassa.

Äänestä omaa suosikkiasi kaikista Finlandia-ehdokkaista täällä.

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua