Kuinka Tampereen Kirjafestarit koki lukemaan opetteleva eskarilainen?

07.12.2023
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: Anna-Kaisa Noki-Helmanen / Tampere-talo

TAPAHTUMA | Tampereen Kirjafestarit markkinoi messuille pystytettyä erillistä lasten aluetta. Johanna Peltola lähti Tampere-talolle kirjaimia tavailevan esikouluikäisen lapsensa kanssa.

”Ennakkoon lupasin hänelle yhden kirjan, mutta lopulta niitä tarttui mukaan pari kappaletta.”

Johanna Peltola

Saimme hyvän startin Tampereen Kirjafestareille Tampere-talon järjestämästä onnenpyörästä ja siitä voitoksi tulleesta pelikorttipakasta. Tämän jälkeen päädyimme Sorsapuistosaliin, jossa kirjoja piisasi, lapsiperspektiivistä katsottuna silmin kantamattomiin.

Sorsapuistosalista löytyi myös Pikku Kakkosesta tutusta Albi-hahmosta tehtyjä lastenkirjoja. Tapasimme Albi-kirjoja kustantavan Kvalitin Hanna Koskisen, joka esitteli niitä tyytyväisenä.

– Albi-sarjasta on tehty pitkä jatkosopimus Ylelle, eli sarjaa tullaan näkemään vielä pitkään televisiossa ja Yle Areenassa, hän kertoi.

Myös ulkomailla esitetty Albi-lumiukosta kertova animaatiosarja on kokonaan kotimaista tuotantoa. Animaatio on Mikko Kunnaksen ja Markus Majaluoman käsialaa. Kaksikko on tehnyt myös Albi-kirjat.

– Olen perustanut kustantamon vuonna 2011, Koskinen kertoi.

– Aluksi profiloiduimme yleiskustantamoksi, mutta tämä on lähinnä yhden hengen yritys, joten aika pian päätin keskittyä lasten- ja nuortenkirjojen kustantamiseen. Myös Noksu-kirjat ovat meidän kustantamiamme.

KUVA2 HANNA JA NOKSUKIRJAT

Hanna Koskinen esittelee Noksu-kirjojen uusinta osaa ”Noksu talviurheilee”. Kuva: Johanna Peltola

Porhalsimme seuraavaan pisteeseen ja päädyimme Lastenkirjainstituutin kojulle, jossa jututimme Lastenkirjainstituutin kirjastonhoitajaa Anna Tiitistä.

– Meidän kokoelmiimme tulevat vuosittain kaikki Suomessa julkaistut kotimaiset ja ulkomaiset lasten- ja nuortenkirjat. Näitä kirjoja voi tulla lukemaan ja katselemaan myös Lastenkirjainstituutin tiloihin Puutarhakadulle.

Kuva3 Lastenkirjainstituutti

Lastenkirjainstituutissa voi käydä lukemassa ja selailemassa lastenkirjauutuuksia sen aukioloaikoina. Kuva: Johanna Peltola

Kyselimme missä erillinen lastenalue sijaitsee ja saimme nopeasti tiedon, että se on toisessa kerroksessa. Sieltä löysimme lukukoirat.

Toinen lukukoira Loke käy tekemässä lukukoiran hommia myös Jyväskylän yliopistolla.

– Kaverikoira Loke käy yliopistolla kampuskoirana. Hänen kanssaan voi harjoitella esimerkiksi vieraskielisten esitelmien pitämistä, kertoo Loken omistaja.

Paakuva ELLI LUKUKOIRA (1)

Lukukoirat Elli ja Loke eivät arvostele eivätkä keskeytä. Kuvat: Johanna Peltola

Lastenalueelta löytyi myös Sastamalassa sijaitsevan Suomalaisen kirjan museon Pukstaavin järjestämä koko perheen työpaja, jossa valmistettiin valloittavia Sivusyöppö-kirjanmerkkejä.

Kirjanmerkki on suunniteltu hyvin, koska se haukkaa kiinni kirjansivusta ja pysyy hyvin paikoillaan.

KUVA5 Kirjasyöppö kirjanmerkki

Sivusyöppö ahmii mielellään kirjansivuja ja kannustaa lukemaan. Kuva: Johanna Peltola

Lastenalueella myös haastateltiin lastenkirjailijoita. Yksi tämän vuoden uusista lastenkirjoista on Meri ja Aleksi Korpelan teos Peloton Peltohiiri ja Lumilabyrintti (Otava, 2023). Teos sai myös lasten- ja nuortenkirjojen Finlandia-ehdokkuuden. Lastenkirjailijoiden haastattelupaikan lavan viereen oli sijoitettu tonttukahvila, josta sai tripit ja pullakahvit.

Lastenkirjailijoiden kuuntelu luonnistui yllättävän hyvin kuusivuotiaalta; hän meni heti eturiviin ja nosti kätensä ylös, kun oli jotain kysyttävää. Näitä taitoja taidetaan opettaa päiväkodissa ja eskarissa. Yleisössä oli muutama muukin lapsi, ja lavallakin Korpeloiden vauva.

Aleksi ja Meri Korpela ovat pariskunta, joka tekee työtä yhdessä. Yllättäen haastattelussa tuli esiin myös parisuhteeseen liittyviä näkökulmia.

– Palautteen vastaanottaminen toiselta läheiseltä ihmiseltä ei ole aina ollut helppoa. Mutta siihen on oppinut ja se helpottaa, kun tietää, että molempien tavoitteena on tehdä mahdollisimman hyvä kirja, Meri Korpela sanoi.

– Pohdimme yhdessä, miten saamme parhaan mahdollisen kirjan aikaiseksi. Paras mahdollinen koulu parisuhteelle on se, että tekee yhdessä jotain vaikeaa, Aleksi Korpela jatkoi.

Meri lisäsi:

– Siinä pystyy katsomaan, missä parisuhteessa mennään. Ongelmakohdat tulevat myös esiin, missä meillä on haasteita ja miten niitä voidaan käsitellä.

– Koin Finlandia-kirjajuhlan todella inspiroivana. Heräsin kerran keskellä yötä juhlan jälkeen kirjoittamaan muistiin Peltohiiren seikkailuiden seuraavia vaiheita.

Kuva6 Meri ja Aleksi Korpela

Meri ja Aleksi Korpela haastattelussa. Kuva: Johanna Peltola

Kirjailijoiden kerrottiin jakavat nimmareita Sorsapuistosalissa kirjamyynnin vieressä. Hörppäsimme loput tripeistämme ja kahveistamme ja lähdimme nimmareiden perään.

Kirjailijoiden omistuskirjoituksella varustettu kirjauutuus mukanamme huomasimme olevan aika lähteä päivän muihin leikkeihin, joten suuntasimme takaisin naulakoille.

Noin kahden tunnin vierailun jälkeen olimme molemmat iloisia ja tyytyväisiä. Lastenalueella olisi ollut muutakin ohjelmaa, kuten Joulupukin vierailu ja ”Lohikäärmeprinsessa Tuulispään ja Hauskiksen Musiikillinen joulushow”. Myös monien muiden lastenkirjailijoiden haastattelut olisivat olleet kiinnostavia, mutta kaikkea ei ehdi yhden päivän aikana – ehkä sitten ensi vuonna!

Kirjafestarien jälkeisenä aamuna kysyin eskarilaiselta, mikä oli parasta messuilla ja hän vastasi, että ”kirjat tietysti!” No, niinpä tietenkin.

Tampereen Kirjafestarit seuraavan kerran 30.11.–1.12.2024.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua