Jussi Syren kertoo olevansa nyt eniten keikkaileva ja levyttävä bluegrass-muusikko Yhdysvaltojen ulkopuolella. Rapakon taakse Syren lähtee yhtyeineen ensi vuonna.
Marita Salonen, teksti ja kuvat
Elämä ei ole harjoittelukierros, vaan kannattaa kuunnella kutsumustaan tässä elämässä ja nyt. Kun Jussi Syren selvisi pahasta kolarista, hän lopetti myynti- ja markkinointityöt rakennusalalla ja teki juurimusiikin harrastuksesta itselleen leipätyön.
– Jaksaa huomattavasti paremmin, kun aamulla herätessä on innostunut siitä, mitä tekee työkseen. Sanon nykyään ihmisille, että ei kannata odottaa kriisiä, ennen kuin tekee muutoksia elämäänsä. Kun vuonna 1995 oli hengenlähtö todella lähellä – siinä oli medihelit ja kaikki pelissä – aloin toivuttuani tehdä asioita oman kutsumukseni eteen.
Jussi Syren, 56, kertoo olevansa nyt eniten keikkaileva ja levyttävä bluegrass-muusikko Yhdysvaltojen ulkopuolella. Arvostetun Bluegrass Unlimited -lehden kriitikot ovat nostaneet suomalaista yhtyettä monta kertaa.
– Me ollaan tehty seitsemässä vuodessa neljä levyä, joista kolme on saanut highlight-statuksen ja neljäskin arvioitiin hyväksi. Se on saavutus, joka on kova yhdysvaltaisellekin bändille. Meidän alallamme status on niin kova referenssi, että kukaan ei kyseenalaista sitä. Lehti on toiminut vuodesta 1966, ja sillä on paperilehtenä kymmeniä tuhansia tilaajia – verkkolukijat tietysti lisäksi.
Yksi kritiikki voi poikia USA:n kiertueen
Koko vuoden 2019 merkittävimmäksi tapahtumaksi Syren nostaa Bluegrass Unlimitedin kritiikin yhtyeen tuoreimmasta levystä Bluegrass Headquarters. Siinä viulussa vierailee tuore Grammy-voittaja Michael Cleveland.
Näin alkuvuonna Jussi Syren buukkaa aina loppuvuotta ja seuraavaa vuotta, mutta nyt työ on erityisen mieluisaa. Vuoden 2021 elokuun lopulla käynnistyy Yhdysvaltain-kiertue, jonka keikoista osa on jo myyty, osa vielä buukkaamatta.
– Iso ja vaativa juttu on työlupien ja viisumien järjestäminen. Kiertueeseen liittyy tietysti myös rahoitusta ja logistisia juttuja.
Groundbreakers lähtee kiertueelle vakikokoonpanollaan Jussi Syren (mandoliini, laulu), Tauri Oksala (banjo, laulu), J.P. Putkonen (kitara, laulu) ja Tero Mäenpää (basso, laulu).
– Minä ja kitaristi ollaan alkuperäisiä, banjon soittaja on ollut sama kaksikymmentä vuotta. Basisti vaihtui pari vuotta sitten. Levyille on mukana myös viulu ja dobro, joskus keikoillakin.
Sastamalan Kiikassa asuva Syren kävi lapsena pianotunneilla Vammalan musiikkiopistossa. Kotona kuunneltiin paljon amerikkalaista juurimusiikkia. Pekka-enon usein soittama Johnny Cashin livelevy teki suuren vaikutuksen, ja 1970-luvun rockabilly-villitys varmisti, että teinipojasta tuli kitaransoittaja.
– Ensimmäisen maniskan ostin 18-vuotiaana.
Vuorossa Kangasala-talo ja Malmitalo
Jussi Syren & The Groundbreakersin keikat on myyty pitkälle ensi syksyyn. Tampereen naapurissa Kangasalla ja Helsingissä yhtye esiintyy ensi viikolla. Näillä keikoilla on mukana lännenballadeistaan tunnettu englantilainen Clint Bradley Band.
– Meillä on sama levy-yhtiö. Clint Bradley on Amerikassa todella suosittu western-musiikin esittäjä. Tämän vuoden toimintasuunnitelmaan kuuluu myös joululaulujen levytys maaliskuussa ja osallistuminen Helsinki Beatles Weekendiin Kulttuuritalolla 8. toukokuuta.
Alkuvuoden aikana on ollut paljon kirkkokonsertteja, muun muassa Tyrväällä ja Eurassa.
– Onhan tämä alun perin kristillinen genre, oleellinen osa musaa. Meilläkin on yksi kokonainen gospel-levy. Jos kirkkokonsertit jatkuvat samaa tahtia kuin mitä viime aikoina on soitettu, puolet keikoista alkaa olla gospelia. Takavuosina on oltu enemmän maallisen musiikin puolella.
Jussi Syren tykkää kirkkokonserteista. Niissä yhtye on tehnyt yleisöennätyksiä ei-teeveestä-tuttujen esiintyjien sarjassa.
– Joulupäivänä Porvoon kirkkoon tuli 200 ihmistä. Järjestäjältä loppuivat käsiohjelmat kesken.
Lähtö on ollut lähellä kaksi kertaa
Aiemmin Jussi Syren kävi ns. oikeissa töissä tehtaissa ja sahoilla viitenä päivänä viikossa kahdeksasta neljään. Hän teki rakennusalalla asiakashankintaa ja opiskeli jopa suoratarjontamyynnin eli myyntitilanteita, joita asiakas ei osaa odottaa.
Sitten rysähti. Risteyksessä oli huono näkyvyys ja toinen auto tuli vasemmalta suoraan Syrenin auton kylkeen Nummi-Pusulassa.
– Mediheli paikalle ja Töölön sairaalaan. Lonkka säpäleinä ja sisäinen verenvuoto syystä että perna hajosi. Nestettä sydän- ja keuhkopussissa, kylkiluita poikki, reisiluu poikki, pallean repeämä.
Jussi Syren oli neljä kuukautta sairauslomalla. Hän nousi pyörätuolista ja lähti liikkeelle pikkuhiljaa keppien avulla.
– Sitähän en voi tietää, olisinko joka tapauksessa jättänyt vanhat työt ja keskittynyt musiikin tekemiseen. Ainakin muutos olisi tapahtunut myöhemmin. Kolarin jälkeen totesin, että nyt all in.
Jussi Syren sai toisen muistutuksen tässä hetkessä täysillä elämisestä vain vuosi sitten, kun umpisuolen puhkeaminen aiheutti verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen, sydämen vajaatoiminnan ja vatsakalvon tulehduksen.
– Oli lähtö taas lähellä.
Luvassa keinoja kulttuurin myymiseen
Jussi Syren on yhdistänyt muusikon ammattiinsa palan vanhaa elämäänsä myyntimiehenä. Hän kouluttaa kulttuurialan toimijoita tapahtumien myynnissä ja markkinoinnissa.
Mitä eroa on sillä, myydäänkö kulttuuria vai rakentamista? Ei periaatteessa mitään, Syren sanoo.
– Kulttuurissa myydään aina mielikuvaa ja usein pelkkää olettamaa. Lopullinen tuote ja/tai palvelu konkretisoituu vasta toimituspäivänä. Esityksen taiteellinen arvo ja laatu sekä yleisömäärä selviävät paikan päällä, vaikka myynti tehdään usein jo kuukausia ennakkoon.
– Rakennusala on konkreettisempaa. Asiakas näkee yleensä tarkasti ennakkoon, mitä on ostamassa. Se ei tosin silti täysin poista mahdollisia ongelmia toimitusvaiheessa.
Kun Kulttuuritoimitus tapasi Jussi Syrenin Tyrvään Pappilassa Sastamalassa, keskustelu kulttuurin markkinoinnista nauhoitettiin videopodcastin muotoon. Kun tämä haastattelun toinen osa ilmestyy, saamme kuulla, miten kritiikki muutetaan rahaksi ja muista kulttuurin markkinoinnin keinoista.
Marita Salonen
Jussi Syren & The Groundbreakers sekä Clint Bradley Band (UK) Kangasala-talossa torstaina 27.2.2020 ja Helsingin Malmitalossa perjantaina 28.2.2020.
KATSO VIDEO: Tässä uusimman levyn tunnuskappale Bluegrass Headquarters. Grammy-palkittu Michael Cleveland soittaa viulua.
Jussi Syren & The Groundbreakers numeroina
- 11 levytettyä albumia
- 9 osavaltiossa Yhdysvalloissa
- 6 maassa esiintymisiä Euroopassa
- 2020 tulossa joululevy keikkojen lisäksi
- 2021 tulossa kiertue Yhdysvalloissa