Mikko Innanen Autonomus. Kuva: Maarit Kytöharju
HENKILÖ | Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin jazz-fonisteihin lukeutuva Mikko Innanen pääsi vihdoin Autonomus-yhtyeensä kanssa tien päälle ja lavoille. Keikkoja on lähes päivittäin marraskuun loppuun asti, jolloin kiertue päättyy Liettuaan.
Pekka Ohtokangas, teksti
Mikko Innanen Autonomus soittaa saksofonisti Innasen mukaan jazz-henkistä musiikkia, joka sisältää improvisaatiota ja sävellettyä musiikkia. Määritelmä tempoilee kuin Autonomuksen musiikki. Se on selkeästi jazzia, se sisältää selkeästi improvisaatiota ja selkeästi sävellettyjä osuuksia, mutta se myös välttelee selkeää määritelmää.
Yhtye soittaa Mikko Innasen vuonna 2019 tekemiä sävellyksiä. Sävellykset ovat syntyneet kyllästymisestä tietokoneella pakertamiseen ja tarpeesta uusiutua. Sävellykset ovat nimittäin käsin kirjoitettuja ja graafisia, kuvioita muodostavia nuotinnoksia, oikeastaan kuvataidetta jo itsessään.
– Nuotinnosten taustalla oli monenlaista. Olin varannut studion uudelle kokoonpanolleni ja mietin, minkälaista musiikkia haluaisin sille tehdä. Olin kyllästynyt tietokoneella tekemiseen. Samaan aikaan satuin ostamaan kaupasta nuottiviivastokynän, ja aloin leikkiä sillä. En harrastanut itsesensuuria, vaan tein improvisoivaa sävellystä.
– Olin myös kyllästynyt tapaan, jolla näytin merkkejä lavalla. Halusin, että kaikilla on lupa aloittaa milloin haluavat ilman visuaalisia merkkejä, Innanen kertoo.
Kappaleet syntyivät neljän kuukauden sisällä. Toisinaan Innanen sävelsi useamman kappaleen päivässä, joskus meni viikkoja, ettei mitään tapahtunut.
– Kappaleet ovat päiväkirjamaisia: lounasravintolassa sivukorvalla kuulemani keskustelu, television katsominen kotona tai lentokonematka saattoivat innostaa sävellykseen.
– Usein yllättävänkin vähillä elementeillä voi syntyä vaikka mitä. Yritin olla arvottamatta liikaa näitä sävellyksiä, vaikka jokin idea olisikin tuntunut naiivilta tai hassulta. Yksinkertaisetkin aihiot voivat silti olla sopiva ja toimiva viitekehys improvisoinnille, Innanen sanoo.
Loput löytyvät helposti
Yhtyeen Innanen oli koonnut vuonna 2017, voitettuaan Turun Flame Jazzin Vuoden artisti -palkinnon. Silloin yhtye toimi vielä nimellä Mikko Innanen Nordic Combined. Yhtyeeseen kuuluvat Innasen pitkäaikainen yhteistyökumppani, Suomen ylityöllistetyin basisti Antti Lötjönen, pianisti Håvard Wiik ja rumpali Peter Bruun.
– Kun sain mahdollisuuden koota uuden kokoonpanon, ryhdyin miettimään mahdollisuuksia. Opiskelin Peterin kanssa vuonna 1992 Kööpenhaminassa, ja Håvardiin olin törmännyt usein erinäisillä festivaaleilla. Yhtäkkiä ajatus kokoonpanosta valkeni minulle, ja ensitreeneistä lähtien oli ilmiselvää, että yhtyeellä on potentiaalia.
Yhtyeen saumattomasta yhteispelistä kertoo hauska yksityiskohta:
– Kappaleiden loput tuntuvat löytyvän tällä porukalla helposti. Se on improvisoidussa musiikissa oma taiteenlajinsa, Innanen kertoo.
Innanen yhdistää yhtyeensä soiton jazz-standardien soittoon tutulla poppoolla.
– Tämä on jazz-standardien soittamisen sukua: jos bändi on keskenään samalla aaltopituudella ja tuntee samoja kappaleita, se voi päästä suureen kollektiiviseen vapauteen. Autonomuksella on hieman samanlainen henki, vaikka kappalemateriaali on hieman erilaista kuin 0940–1950-luvun musikaalisävellykset.
Soololla tai ilman
Autonomuksella ei ole sovittuja soolopaikkoja tai solisteja. Soittaja saa itse päättää soittaako vai ei.
– Saksofoni on tietenkin selkeästi melodiasoitin, mutta koitan itse soittaa kuvioita, jotka eivät tuo sooloa mieleen. Kaikilla on mahdollisuus tulla esiin tai olla taustalla.
Innanen ei astu itseoikeutetusti solistin rooliin.
– Itselle tuntuu mieluisimmalta löytää kollektiivinen tekeminen. Olen huomannut, että vaikka haluaisikin soittaa hienon soolon, se onnistuu parhaiten tarttumalla hetkeen ja soittamalla musiikkia muiden kanssa. Aukeaa hetki, jolloin on tarpeen astua esiin tai vaikka jättäytyä pois pianon tieltä. Hetkiä ei varsinaisesti metsästellä, vaan ne ilmaantuvat itsestään.
– Hirveän tärkeää tällaisessa jazz-pohjaisessa improvisoidussa musiikissa, jossa on sävellettyä materiaalia, on soittaa sopivien muusikoiden kanssa. Kun paikka astua esiin ilmaantuu, on tärkeää, että tilanteen pystyy käyttämään, ja on myös tärkeää, että pystyy olemaan soittamatta. Sopivien soittajien kanssa se on helppoa eikä sitä tarvitse miettiä. Terveen egon kanssa se toimii. Yhdessä tekemisestä pitää nauttia, se on se lähtökohta, Innanen sanoo.
– Pitää uskaltaa tietyllä lailla tarttua energiaan, joka on olemassa, ja viedä sitä eteenpäin, viestijuoksutyylisesti.
Yhtye on Vapaat Äänet -agentuurin tuottamalla kiertueella.
– Olen tehnyt tuottaja Charles Gilin kanssa yhteistyötä nyt parisenkymmentä vuotta, enkä voi kyllin korostaa kuinka kiitollinen olen tällaisesta mahdollisuudesta päästä soittamaan suhteellisen pitkä kiertue tällaista musiikkia!
Yhtye soittaa kiertueen Helsingin-keikkansa Hietsun paviljongissa, osana Innasen, Lötjösen ja Petri Kumelan järjestämää Hietsu is Happening! -sarjaa. Sarjalle myönnettiin vastikään musiikin valtionpalkinto, joten tekijät ovat syystäkin innoissaan tapahtumasta.
– Teemme yhteiskonsertin Halo Stringsin kanssa ja keikka myös äänitetään. Siitä tulee toivottavasti yhtyeemme uusin julkaisu.
Mikko Innanen Autonomus kiertueella
- La 20.11. klo 19 Turku, Logomo / Flame Jazz
- Su 21.11. klo 18 Pori, Raatihuone / Validi Karkia -klubi
- Ma 22.11. klo 19 Helsinki, Hietsun Paviljonki / myös Halo Strings / jaZZanti + Hietsu Is Happening
- Ti 23.11. klo 19 Tampere, G Livelab
- Ke 24.11. klo 19 Loviisa, Marilyn / ex Quarantine klubi & Free Okapi
- To 25.11. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari / Olavin Jazz
- Pe 26.11. klo 19 Lieksa, Brahe-sali / Jazzkerho 76 ry
- La 27.11. klo 19 Joensuu, Carelia-sali / Jazzkerho 76 ry
- su 28.11. klo 17 Jokioinen, Tietotalo
- Ti 30.11. Vilnius, Improdimensija (Liettua) / tbc
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Livelevy odotti kahdeksan vuotta miksausta – Wentus Blues Band lupaa olla oma itsensä Tampereen keikalla
MUSIIKKI | Lähes 40 vuotta sitten perustettu bluesbändi syntyi aikana, jolloin nuoret miehet halusivat soittaa hevirokkia. Miten blueskapulan saisi nuoremmille?
Levoton Tuhkimo sai juhlavan vastaanoton, kun Dingon henki palasi päiväksi kotiin Poriin
ELOKUVA | Dingo-huumaa oli mahdollista elää vielä yhden kerran, yhden päivän ajan Porissa. Kulttuuritoimitus seurasi, kun Levoton Tuhkimo -elokuva sai maailmanensi-iltansa.
Petra Poutasen johtama Tuomiokuoro tarjoaa marraskuussa Vastauksia
MUSIIKKI | Tampereen Ihankaikkinen Kuninkaallinen Tuomiokuoro ei pönötä. Kuorolaiset liikkuvat laulaessaan sekä koreografian mukaan että sopivasti improvisoiden.
Mikko Sarvanteen Atte Koskisen runoteokseen säveltämä Silmittömyys soi kantaesityksenä Tampere-talossa
KUUKAUDEN SÄVELTÄJÄ | ”Menen mielelläni kohti sellaista, etten tiedä, mitä teen. Koen, että se on hyvää kaksisuuntaista liikettä: uskaltaa mennä kohti sitä, ettei tiedä, mitä tekee, mutta olla myös kurinalainen.”