Kenzaburō Ōe. Kuva: Wikimedia Commons
HENKILÖ | Kenzaburō Ōe oli yksi japanin tärkeimmistä nykykirjailijoista. Häneltä on suomennettu kaksi teosta, M/T ja kertomus Metsän ihmeestä (1995) sekä Hikarin perhe (1997).
”Poliittisesti aktiivinen kirjailijan teokset olivat tarkkanäköisiä ja henkilökohtaisia, omien sanojensa mukaan Ōe kirjoitti ihmisarvosta.”
Petri Hänninen
Nobel-palkittu japanilaiskirjailija Kenzaburō Ōe kuoli 13.3.2023. Hän oli 88-vuotias.
Kenzaburō Ōe päätti lopettaa kirjoittamisen 1990-luvun alussa, mutta pyörsi päätöksensä saatuaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1994. Kustantajansa Kodanshan mukaan Ōe kuoli vanhuuteen.
Kenzaburō Ōen esikoisteos Memushiri Kouchi ilmestyi vuonna 1958. Hän on kirjoittanut useita romaaneja, joista on suomennettu ainoastaan kaksi, M/T ja kertomus Metsän ihmeestä (1995) sekä Hikarin perhe (1997). Teosten suomalainen kustantaja on Tammi.
M/T ja kertomus Metsän ihmeestä on suomentanut Kai Nieminen ja Hikarin perheen Jaana Kapari, Stephen Snyderin englanninkielisen käännöksen pohjalta.
M/T ja kertomus Metsän ihmeestä kokoaa Ōen suvussa kulkeneita kertomuksia ja myyttejä hänen kotikylänsä historiasta, joiden eteenpäin kertojaksi hänen isoäitinsä hänet valitsi.
Hikarin perhe on omaelämäkerrallinen esseekokoelma Kenzaburō Ōen kehitysvammaisesta pojasta Hikarista, josta kasvoi klassisen musiikin ihmelapsi. Kenzaburō Ōen mukaan Hikarin levyt myivät paremmin kuin yksikään hänen kirjoistaan.
Allekirjoittanut suosittelee lämpimästi erityisesti Hikarin perhe -teokseen tutustumista.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Sarjakuvan ja muun kaunokirjallisuuden suomentaja Saara Pääkkösen elämässä musiikki ja kirjallisuus kulkevat tiiviisti käsikkäin
SUOMENTAJAN SANOIN | Kääntäminen on kommunikaatiota, kiteyttää suomentaja, sarjakuvaneuvos ja kustannustoimittaja Saara Pääkkönen.
Uusi aikakauskirja Jalokiviä ja kiikareita haastaa lukijaa neljännesvuosittain
KIRJALLISUUS | Karri Kokon toimittama Jalokiviä ja kiikareita hakee inspiraationsa 1970-luvun Parnassoista ja tarjoaa lukijalle kattauksen runoutta, proosaa, esseitä, visuaalista runoutta ja valokuvia.
Jevhenija Kuznjetsovan Kysykää Mialta on kepeä kuvaus kesästä, jolloin asiat muuttuvat
KIRJAT | Ukrainalaiskirjailijan toinen romaani tuo joukon erilaisia ihmisiä viettämään kesää sisarusparin isoäidin huvilalle.
Ruumiin ylittävä ääni puolustaa herkkyyttä – arviossa Tuomas Aitonurmen esikoisesseekokoelma
KIRJAT | Tuomas Aitonurmen Ruumiin ylittävä ääni pureutuu koulukiusaamiseen, taiteeseen ja myrkylliseen maskuliinisuuteen.