Tiina ”Toni” Lähteenmäki. Kuvat: Ulla-Maija Svärd
HENKILÖ | Toni Lähteenmäki tunnetaan etenkin 1980-luvun lopun Ilona-yhtyeestä. Tässä jutussa kerrotaan kuitenkin hänen asumisestaan taidealan tekijöiden Jallukka-talossa ja työstä tamperelaisen taiteilija Tuula Lehtinen apulaisena. Toni on itsekin tehnyt grafiikkaa, mutta nyt ei ole työtilaa siihen.
”Voisin keikkailla, mutta tässä iässä sitä toivoo, että keikat päättyisivät mahdollisimman varhain ja olisivat mahdollisimman lähellä kotoa, että pääsee ajoissa nukkumaan.”
Päivi Vasara, teksti
Ulla-Maija Svärd, kuvat
Tässä jutussa on monta juonenkäännettä, mutta aloitetaan musiikista, sillä siitä Tiina ”Toni” Lähteenmäki tunnetaan tällä kylällä parhaiten.
Musiikin tekee ajankohtaiseksi se, että pian häneltä ilmestyy uusi single.
Toni Lähteenmäki kertoo, että Ilonan jäsenille kolmas sijoitus vuoden 1986 Rock SM -kilpailussa oli yllätys. Saavutukseen liittyi keikka Tavastialla, eikä biisejä ollut tarpeeksi. Niitä Toni sitten raapi kiireellä kasaan. Kaunisääninen Toni oli Ilonan laulaja ja kitaristi.
Toisille otti koville, että naiset soittavat rockia ja toisille otti vielä kovemmille. Lähinnä miehet huutelivat, että te soitatte paskasti. Vähän myöhemmin epäiltiin, ovatkohan ne naiset edes soittaneet itse.
Ironiaa molempiin suuntiin
Ilona oli ilmiö, koska se oli Suomen ensimmäisiä pelkästään naisten muodostamia rockbändejä
–Olimme Popedan lämppärinä jossain Pohjanmaan lakeuksilla. Siellä huudeltiin Popeda, Popeda, Popeda käsi pystyssä sätkimässä. Meillä oli täysi työ saada yleisö uskomaan, että kuunnelkaa nyt edes, kun me soitetaan ja että täältä pesee.
Ilona tunnetaan parhaiten vuoden 1988 hitistään Kesäpano. Sanoituksissa oli ironiaa naisia kohtaan ja myös miehiin suunnattua leikkisyyttä.
Ilona oli naisten Popeda
– Halusimme tehdä jotain hullun rohkeaa. Olimme innostuneita ja halusimme kehittyä. Oli radikaalia, että naiset soittivat rockia kuin miehet, eikä mitään pientä kivaa tyttömeininkiä.
– Kun olen kuunnellut Ilonan musiikkia jälkikäteen, olen ollut usein sillä mielialalla, että voi jumaliste mitä me tehtiin. Ilona oli naisten Popeda.
Hän on tehnyt keikkaa soolona sekä kahden bändin kanssa, toisessa laulajana ja komppikitaristina, toisessa kosketinsoittajana ja taustalaulajana.
Sanoituksiakin hän kirjoittaa.
– Koska olen köyhä, olen antanut parillekymmenelle naiselle 50-vuotislahjaksi henkilökohtaisesti muunnellun sanoituksen biisistä Aikuinen nainen. Sanojen vääntely on minulle kohtuullisen helppoa.
Piano tuli, kitara on vähän jäänyt
Pian ilmestyy single, mutta biisit eivät ole tällä kertaa Tonin itsensä tekemiä.
– Sanoitukset ovat Vesa Kietäväisen. Ensimmäinen biisi oli hankala, koska se on tehty miehen äänialalle eli Vesalle. Toinen kappale oli valmiiksi tehty minulle ja sain valita sävellajin, joten se oli helpompi.
Toni Lähteenmäki haluaa tehdä keikkoja, mutta joitakin toiveita on. Hän sanoo, että parasta olisi, jos keikka päättyisi aikaisin ja olisi lähellä kotia. Kun ikää on enemmän, arvostaa hyviä yöunia entistä enemmän ja haluaa nukkua ne omassa sängyssä.
– Pianoa olen opiskellut kaksi vuotta. Kitara on jäänyt huonommalle.
Uusi koti Jallukassa
Tätä juttua tehtiin Tonin kotona Jallukassa, joka on taidealan ihmisten vuokratalo Tampereen Kalevassa.
Kodissa asuu nyt kahdeksan viikon ikäinen koiravauva Suzi. Hauvalla on neljä mustaa täplää selässä, neljä on ”quatro”. Tästä juontui ajatus, että nimi voisi olla Suzi Quatro.
Toni asui yli 20 vuotta Kangasalla omakotitaloissa. On ollut täyttä tuskaa luopua tavaroista, ja mahduttaa pikkukotiin tarvittavat huonekalut. Normaalisti Toni nukkuisi parvella, mutta hän on siirtänyt patjansa alakertaan, jotta Suzille ei tule öisin eroahdistusta.
Maalaistyttö asvalttiviidakkoon
– Entisen mieheni Heikin kanssa meillä oli Saarikylissä vanha kanala, jonka 230 neliön alakerrassa Heikillä oli studio ja minulla työhuone. Yläkerrassa oli 230 neliön koti. Sen jälkeen olen muuttanut aina pienempään taloon. Omakotitalosta kerrostaloasuntoon muuttaminen on ollut kovin urakka.
– Tähän Jallukan kotiin etsin pikkusohvaa ja löysin Nekalan kierrätyksestä kivan, mutta siinä oli varattu-lappu. Kun palasin parin päivän päästä, lappu oli otettu pois. Siinä se sitten oli minua varten.
Itseään Toni nimittää maalaistytöksi, jonka on vaikeaa sopeutua asvalttiviidakkoon ja kerrostaloon. Haikeutta lisää, ettei hän nyt pääse koiralenkeille Kangasalan harjumaastoon. Toisinaan hän ajaa Kangasalle ja ulkoiluttaa harjulla poikansa koiraa.
Vielä Jallukan kodista näkyy Kalevanharju, mutta ikävä kyllä eteen on tulossa korkeita kerrostaloja, joten asvalttiviidakko Tonin ympärillä tiivistyy. Voittopuolia ovat Kaupin metsät, ratikka ja lyhyt matka töihin auttamaan taiteilija Tuula Lehtistä mosaiikkitöiden kanssa.
Talo on hiirenhiljainen
Jallukka on rakennettu niin, että asunnoissa voi soittaa häiritsemättä naapureita. Talo onkin todella hiljainen. Edes palohälytys ei kuulunut, vaan siitä tuli tieto asukkaiden WhatsApp-ryhmän kautta.
Tonilla on alakerran pikkuhuoneessa soittimia ja hän alkaa usein soittaa iltayhdeksältä. Ensin hän arasteli tätä, mutta soitto ei kuulunut naapuriin. Sisääntulokerroksessa on bändikämppiä; pitää mennä ihan oven taakse, jotta kuulee, soitetaanko niissä.
– Naapurit ovat tosi kivoja. Meillä on alkamassa yhteistä toimintaa.
Alakerran kerhohuoneessa piti olla itsenäisyyspäivän vastaanotto, Toni kertoo, mutta Linnan juhlat on tältä vuodelta peruttu.
Tonin asunnossa oli viime kesän helteillä julmetun kuuma, yli 30 astetta sisälläkin. Hän ja hänen miesystävänsä makasivat vain lattianrajassa ja huokailivat. Miesystävä oli ammatiltaan laivakokki, ja he ovat yhdessä, vaikka eivät asukaan yhdessä.
Yhteisiä tiloja Jallukassa on kerhohuoneen lisäksi sauna ja pesutupa. Jallukoita on myös esimerkiksi Helsingissä.
Aleksander-tekniikan opettaja
Tämän monialaosaajan yksi taito on Aleksander-tekniikan ohjaaminen. Koronan vuoksi ei ole vielä ollut harjoitteluohjattavia, koska opettaminen vaatii lähikontaktia.
– Aleksander-tekniikka auttaa muusikkoja, koska se poistaa jännityksiä ja jäykistymisiä. Tekniikan tavoite on tasapainoileva ja vapaa itsensä käyttö, jotta pääsee eroon pitkäaikaisista jännityksistä, jotka johtuvat tavoista tai tottumuksista. Lapset ovat luontaisesti vapautuneesti liikkuvia, joten heistä pitää ottaa mallia.
– Harjoitteluohjattavien puutetta paikkaa se, että miesystäväni diggaa tekniikkaa ja saan harjoitella hänellä. Tämä on hieno laji, jota haluan oppia lisää.
Itse hän on harrastanut tätä jäykkyyttä poistavaa tekniikkaa 1990-luvulta asti ja opiskellut sitä alan taitajien kursseilla. Vuonna 2020 hän valmistui Aleksander-tekniikan opettajaksi.
Tampereella on tätä nykyä oma alan koulu, josta hän hakee lisäoppia. Tonilla onkin kadehdittavan hyvä ryhti, josta kyttyrässä tekstejä kirjoittava voi vain haaveilla.
Tuula Lehtinen opetti vedostajaksi
Toni on kiinnostunut kuvataiteista. Hän haki nuorena Lahden taideoppilaitokseen (nykyisin muotoiluinstituutti), mutta ei päässyt sisään.
– Olin töissä Pispalassa valokuvaajalla, ja taiteilija Tuula Lehtisen kautta syntyi kontakti, jonka ansiosta Tuula pyysi minua töihin työhuoneelleen Tahmelan omakotitalon kellariin. Tuula opetti minut vedostamaan grafiikkaa.
Toni oli vedostajana Grafiikanpaja Himmelblaussa ennen lasten syntymistä. Lapset syntyivät vuosina 1992 ja 1994.
Jokin Tuula Lehtisen moniväristen grafiikoiden parissa työskentelyssä synnytti huippuelämyksen. Tämä on jotain niin hienoa, että haluan tehdä tätä itsekin, Toni ajatteli.
Tonin grafiikat ovat naivistissävyisiä, värikkäitä ja leikkisiä. Omassa tallessa on vain joitain vedoksia. Yhdessä vaiheessa hän teki grafiikan keinoin ikoneita. Sitä edelsi pitkä harkinta siitä, voiko erittäin tarkasti säänneltyä lajia tehdä eri keinoin kuin perinteisesti on tehty.
– Erossa myytiin Saarikylien iso talo pois. Siinä meni työhuone ja myin prässinkin pois, koska sille ei ollut tilaa.
Toni voisi harkita grafiikan tekemisen aloittamista uudelleen, mutta nyt hänellä ei ole sopivaa työtilaa.
Liiallinen kitaransoitto ja grafiikan vedostaminen aiheuttivat ehkä Tonille tenniskyynärpään.
Vihreitä on ziljoona erilaista
Toni on edelleen töissä Tuula Lehtisellä. Nyt valmistumaisillaan on huikean iso mosaiikkitöiden kokonaisuus Iisalmen uimahalliin. Teoksia on kaksi: kumpikin on neljä metriä korkea, toinen 11 metriä ja toinen 19 metriä pitkä. Niissä on koivikkoa ja metsää.
Laatat on värjätty käsin, ja vihreän sävyjä on ääretön määrä. Toni sen tietää, sillä hän värjää laatat. Punainen väri on erityisen haastava. Väreillä on koodit, sillä niitä pitää pystyä toistamaan. Tonilla mosaiikkimaailma on joskus tullut uniin asti.
– Tuula on uskomaton. Hänellä on julmetusti töitä, mutta jossain välissä hän tekee meille tuoretta ruisleipää. Juuri äskettäin Tuula voitti taidekilpailun Göteborgin lastensairaalan taideteosten tekemisestä, näitä sairaaloita on ollut monta. Hän on monipuolinen. Kukka-aiheet olivat joillekin järkytys. Ehkä Tuulan värikkäät grafiikatkin olivat sitä joillekin puhtaasti mustavalkoisesti ajatteleville.
Tonin hyllyllä on yksi Tuulan porsliinikenkä. Presidentti Tarja Halonen on ostanut yhden sellaisen omakseen.
Voi sanoa, että Toni on altis opiskelemaan uutta. Yhdessä välissä hän on ollut töissä Akun tehtaalla ja toisessa myynyt Maaseudun Tulevaisuus -lehteä. Lehtikauppaa hän tekee edelleen silloin tällöin.
Jallukka pähkinänkuoressa
- Elävän musiikin säätiö Elmu sr ja Y-Säätiö rakensivat Kalevaan Jallukka-nimeä kantavan, Tampereen ensimmäisen vuokratalon taidealan toimijoille. Talo on kuusikerroksinen, 35 asuntoa, parkkihallin, treenitiloja, soitinvarastoja ja muita yhteisöllisiä tiloja käsittävä kokonaisuus. Aivan korttelin toisella puolella kulkee raitiovaunulinja. Jallukka valmistui toukokuussa 2021.
- Tampereen Jallukasta voivat hakea asuntoa musiikkialan toimijoiden lisäksi kaikki esittävän taiteen ammattilaiset alasta riippumatta. Työn sisältönä voi olla vaikkapa näytteleminen, esiintyminen, lavastus, av-tekniikka, ohjaus, tuottaminen tai käsikirjoittaminen. Musiikkialan asuntoja talossa on 17 kappaletta ja muita taidealan asuntoja 18. Asuntoja on yksiöistä kolmioihin.
- Kaikki talon asunnot ovat rajatulle kohderyhmälle suunnattuja Ara-vuokra-asuntoja. Elmu Asuntojen asunnoissa hakijan on myös kyettävä osoittamaan, että on musiikkialan ammattilainen tai jos on eläkkeellä, että on työskennellyt alalla. Asuntoihin on muusikkojen lisäksi oikeus myös muilla alan työntekijöillä, kuten roudareilla, dj:llä, ääni- tai valoteknikoilla. Koska asunnot ovat niin sanottuja Ara-vuokra-asuntoja, on hakijan täytettävä Aran kulloinkin asettamat yleiset hakuehdot. Tällä hetkellä Jallukka on täynnä asukkaita.
Lisätietoa: jallukka.fi
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Päivi Lukkarilan Skutsi ei kelvannut isoille kustantajille, nyt se on yksi Finlandia-voittajasuosikeista
HENKILÖ | Finlandia-ehdokkuus tuli kesken koulun ruokatunnin. ”Olin aivan äimän käkenä”, sanoo tamperelainen opettaja-kirjailija.
Kimmo Pohjonen tarjoili kauneutta ja kantaaottavuutta – 60-vuotisjuhlakonsertti Tampere-talossa
HENKILÖ | Kimmo Pohjonen ei päästä helpolla sen paremmin itseään kuin yleisöään. Tinkimätön taiteen tekeminen on nostanut hänet maailmanmaineeseen.
Miia Selinin Marple katselee maailmaa tutkivasti mutta lempeästi – Tuijottava katse valtaa Tampereen Työväen Teatterin
TEATTERI | Työviksen ensi-illassa Agatha Christien rakastettua harrastelijasalapoliisimummelia esittää Miia Selin, joka on pohtinut onko hän viisikymppisenä liian nuori rooliin.
Yli puolet elämästä Tampereella – Pauli Hanhiniemi tiesi tullessaan, että tänne kannattaa jäädä
HENKILÖ | Vastikään 60 vuotta täyttänyt Pauli Hanhiniemi on asunut elämästään yli puolet Tampereella. Millainen on hänen Tampereensa, missä on hyvä asua, missä keikkailla, se selviää nyt.