Työn ääressä. Kuva: Ilkka Hynninen
HENKILÖ | Auttamisen halu ajaa Ilkka Hynnistä eteenpäin ja sai toimittajan ja televisioviihteen ammattilaisen kirjoittamaan kirjan siitä, kuinka ideat saa jalostettua käytäntöön asti.
”On tosi paljon hyviä ideoita, jotka eivät ole koskaan nähneet päivänvaloa.”
Irmeli Heliö, teksti
Tarinankertoja Ilkka Hynnisestä tuli toimittaja, ohjaaja ja liiketoiminnan ammattilainen.
Ilkka tuli nuorena toimittajana Ylen asiaohjelmiin tekemään ympäristöohjelmaa, ja siitä ura urkeni dokumenttien maailmaan. Muistan hyvin sen nuoren, innokkaan ja lahjakkaan kaverin, jota sain silloin mentoroida.
Ensimmäistä yritystään Hynninen oli perustamassa jo vuonna 2001. Aito Media -yhtiötä hän johti toimittajakollegansa Eero Hietalan kanssa vuodesta 2003 alkaen yhden aikuisiän mittaisen rupeaman eli 18 vuotta.
– Aito Median matka kulki kolmessa vaiheessa. Alkuun teimme itse kaikkea, sitten rupesimme tekemään sarjamuotoisia juttuja. Siinä samalla aloin opiskella liikkeenjohtoa ja vuodesta 2013 alkaen se alkoi olla jo päätyö, Hynninen kertoo.
Liiketoimintaa kasvatettiin kansainvälisten sijoittajien ja muiden toimijoiden suuntaan. Siinä rinnalla Hynninen vastasi tuotekehityksestä ja koki läheiseksi draamapuolen, kuten Pirjo-sarjan ja Seppo Jokisen komisariohahmoon perustuvan Koskinen-sarjan.
– Pitchasimme luomiamme formaatteja, kuten Au pairit ja Poliisit, kansainvälisille markkinoille. Poliisit on mennyt ihan mukavasti. Norjassa se taitaa olla pisimpään jatkunut dokumentaarinen reality-sarja.
Aito Mediasta tuli osa Mediawan-konsernia vuonna 2020. Silloin Hynninen jättäytyi siitä pois. Ja perustin uuden yhtiön ICS:n eli Ilkka’s Creative Studion. Yhtiö keskittyy kansainväliseen draamaan ja dokumentteihin.
Uusi aluevaltaus – kirjailija
Hynninen arvioi omaksi vahvuudekseen ja erityisosaamisalueekseen kyvyn auttaa ihmisiä ja yrityksiä toteuttamaan ideansa.
– Uskon, että ideoiden toteuttamisella ja liiketoiminnalla voi myös tehdä maailmaa paremmaksi. Kuten asiaa tutkinut Harvardin professori Rebecca Henderson on sanonut: ”Modernissa maailmassa ’doing well’ ja ’doing good’ mahtuvat samaan lauseeseen.
Hynninen on hallituksen puheenjohtaja Sitomo-nimisessä yhtiössä.
– Roolini on kehittää yritysten liiketoimintaa. Mielelläni olen siinä mukana, kun olen itse nähnyt sen taipaleen. Minua ajaa siihen auttamisen halu.
Ilkka Hynnisen uusi aluevaltaus on kirjailijuus. Syyskuussa ilmestyneen Toteuta ideasi -teoksen (Docendo, 2023) kirjoittaminen kesti kolme vuotta.
Omat kokemukset parinkymmenen vuoden työuralta ideoiden kehittämisestä ja myymisestä sekä matkan varrella vastaan tulleet hyvät neuvot sysäsivät osaltaan kirjan tekemistä eteenpäin. Hynniselle oli tärkeää saada taltioitua kaikki tieto ja kokemus omista onnistumisista ja epäuskosta jonnekin.
– Ahmin tietoa ja käytin paljon itseäni viisaampia neuvonantajia, jotka antoivat hyviä ja toimivia vinkkejä. Olen päässyt ohjaamaan muita ihmisiä ja yrityksiä. Sitä kautta olen oppinut paljon siitä, mitkä asiat toimivat. Minuun on luotettu ja yritykset ovat pyytäneet minua hallitukseensa.
Miksi hyvä idea jää pöytälaatikkoon?
Monella ihmisellä on hirveä määrä ideoita minulla, jotka syystä tai toisesta jäävät toteutumatta.
– Rupesin tutkimaan mistä se johtuu, Hynninen kertoo.
– Otin mukaan kokemuksia itseltäni, luin paljon erilaista kirjallisuutta ja haastatteli ihmisiä. Tulin siihen tulokseen, että on kaksi pääasiallista kokonaisuutta, mistä se johtuu.
Ensimmäisenä tulevat päänsisäiset esteet. Onko minusta siihen, pystynkö minä tekemään sen? Toisena tulevat käytännön asiat, kuten suunnitelman tai rahoituksen puute tai tiimin löytämiseen liittyvät vaikeudet.
– Tulin siihen tulokseen, että opaskirjaa tästä aiheesta ei ole. Päätin, että minä sen teen. Toteuta ideasi ei ole varsinaisesti ideakirja vaan nimenomaan kirja niiden toteuttamisesta. Haaveilemisessa ei ole mitään vikaa, mutta jos on ideoita, jotka oikeasti haluaa toteuttaa, niin kannattaa laittaa toimeksi. Elämä on kuitenkin aika lyhyt. Se on se iso ajatus taustalla.
Hynnisen mukaan on olennaista tunnistaa kenen mielipidettä kannattaa kuunnella ja kenen mielipide ohittaa. Mentoreita on kahdenlaisia, kokemusmentoreita ja asiantuntijamentoreita. Hän siteeraa kirjassaan kiinalaista viisautta: jos haluat tietää, millainen tie sinua odottaa, kysy niiltä, jotka siltä tieltä palaavat.
Haaveesta totta
Kirjaprojektin alussa Hynnisestä tuntui, että tuli haukattua liian iso pala. Lisäksi oma deadline jäi määrittelemättä. Hän myös kirjoitti käsikirjoituksen englanniksi, koska se oli silloinen työkieli, ja se toi ison teknisen haasteen.
– Ennen kuin tein kustannussopimusta Docendon kanssa, en määritellyt omaa aikatauluani enkä suhtautunut kirjan kirjoittamiseen tarpeeksi tosissani. Aina tulee kaikenlaista muuta, Hynninen kertoo.
– Olin päättänyt, että kirjoitan viikonloppuaamuisin seitsemästä kymmeneen, mutta sitten nukuttikin. Mutta kun sain kustannussopimuksen ja siihen tuli deadline, alkoi se omakin idea toteutua. Uskon todella paljon aikatauluttamiseen.
Kirja on jaettu kolmeen osaan: esituotantoon, tuotantoon ja jälkituotantoon. Jäsentely teoksessa on selkeä ja se opastaa eteenpäin koko prosessin ajan, riippumatta alasta tai siitä onko idea iso vai pieni. Kirja auttaa elämään omien välttelyajatuksien kanssa ja antaa testatut ja tutkitut työvälineet haasteiden voittamiseen.
– Pitää tunnistaa asiat, joita kohti haluaa mennä. Tehtävät kannattaa jakaa osiin. Ajan saa riittämään priorisoimalla ja erottamalla kiireiset ja tärkeät asiat toisistaan.
– Kiireelliset asiat ovat yleensä niitä, jotka tulevat muualta ja innostavat sillä hetkellä. Ne eivät kuitenkaan vie pitkässä juoksussa omia asioita eteenpäin. Laita tärkeät asiat kalenteriin; kun ne ovat siellä, alkaa vihdoin tapahtua. On turha tehdä pitkiä to-do-listoja. Pitää myös oppia sanomaan ei, eikä miksipä ei.
Ideoiden myyminen
Yksittäisen ihmisen ideoiden myyminen ei poikkea juurikaan muusta liiketoiminnasta. Samat lainalaisuudet pätevät molemmissa.
– Onko tämä huono idea vai onko tämä vain vaihe, joka tulee aina jossain kohtaa prosessia vastaan?Onko tätä järkeä toteuttaa? Ne ovat niitä asioita, joita ihminen käy omassa päässään läpi. On tosi paljon hyviä ideoita, jotka eivät ole koskaan nähneet päivänvaloa. On vaikea tietää, mikä on hyvä tai huono idea. Pitää tuntea markkinat alasta riippumatta, Hynninen kertoo.
Yksi tärkeä asia Hynnisen mielestä on ajoitus. Idea voi tulla liian aikaisin tai se voi olla myöhässä – samankaltaisia ideoita on ehkä ollut jo paljon. Hän rohkaisee kuitenkin työstämään ideaa lisää ja muuttamaan sitä, jotta siitä ei tarvitse luopua kokonaan. Vanhalle idealle voi odottaa parempaa ajankohtaa. Väärää ajoitusta vastaan ei voi taistella.
Seppo Jokisen Komisario Koskisesta kertova televisiotuotanto lienee yksi esimerkki oikeasta ajoituksesta. Sitä ei aikoinaan nähty Nordic Noir -tarinana eikä sillä tavalla kiinnostavana.
Kehittely kuitenkin kannatti; nyt sarjaa on myyty kansainvälisillekin markkinoille.
– Hyvin paikallinenkin juttu voi menestyä, uskon siihen tosi paljon. Koskista kehitti pienempi tuotantoyhtiö ja siinä oli mukana Riku Suokas. Jossain vaiheessa he tulivat kysymään minulta miten ideaa kannattaisi viedä eteenpäin. Yhdistimme voimamme ja matchasimme hienot kirjat kylmänviileästi senhetkiseen markkinatilanteeseen. Pohdimme, millainen sarja siinä ajassa toimisi katsojalle kirjojen perusteella. Sarjasta tuli kansallinen ilmiö.
Mitä seuraavaksi?
Uutena asiana Ilkka Hynnisellä on nyt podcastien tekeminen. Hän tekee kollegansa Nina Rinteen kanssa Työ, Tunteet ja Tekoäly -podcastia sekä Toteuta ideasi -kirjaan perustuvaa podcastia.
– Se on edelleen verrattain uutta ja kiehtovaa. Mediatyö ja tarinankerronta on pitkäikäinen rakas ammatti.
Toimitusjohtajan hatusta luovuttuaan Ilkalle vapautui paljon energiaa. Ison yrityksen johtaminen on ollut kova paikka. Se on vastuullinen tehtävä riippumatta siitä minkä alan yrityksestä on kysymys.
Perheelle, ihmissuhteille ja ystäville on jäänyt nyt paljon enemmän aikaa.
– Pelaan sulkapalloa ja vien tyttäriä tallille ja hengailen siellä perheen hepan luona. Lenkkeilystä huolehtii koira ja kitaran näppäily korvaa välillä läppärin, Hynninen kertoo.
– Kannustuksena haluan sanoa, että lähde rohkeasti kokeilemaan juttuja. Ideoista tulee totta vasta kun lähdet toteuttamaan niitä. Silloin niihin pääsee käsiksi.
* *
Kulttuurigaala lähestyy!
Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!
#kulttuurigaala #kulttuuri
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Näyttelijä Aapo Stavén paljastaa, miten monologi Parikkalan patsaspuiston luojasta Veijo Rönkkösestä syntyi
HENKILÖ | Projektin alkaessa tekstiä oli nolla riviä ja omat tietoni Veijosta rajalliset, Aapo Stavén kertoo Veijo-monologin taustoista.
Eija-Liisa Ahtila etsii ekologista dialogia kaikkien lajien kanssa: ”Metsään tutustuu, kun sitä tunnustelee kaikilla aisteilla”
KUVATAIDE | Serlachius Kartanolla avautui yleisölle 8-kanavainen, vaihtelevien kuvakokojen myötä etenevä, 50-minuuttinen liikkuvan kuvan teos Heijastus metsästä.
”Sormus ei kuulu kenellekään”, sanoo Tampere-talon Ison saliin palaavan Taru Sormusten herrasta -näytelmän ohjaaja Mikko Kanninen
HENKILÖ | Tampereen Teatterin johtajan Mikko Kannisen mukaan draaman kaaret olivat J. R. R. Tolkienille sivuseikka. Siksi juuri yksityiskohtien on oltava hänen ohjauksessaan tarkalleen oikein ja kirjan hengen mukaisesti.
”Kutsukaa meidät kahville!” – Kirsi Kunnas esitti mutkattoman toiveen, joka johti elinikäiseen ystävyyteen
HENKILÖ | Millaista oli kirjoittaa Kirsi Kunnaksesta? Kirjallisuuden professori (emerita) Leena Kirstinä tutustui Kunnakseen 1970-luvulla ja kirjoitti hänestä neljäkymmentä vuotta myöhemmin.