Filkkareiden ennakkonäytöstilaisuus järjestettiin Arthouse Cinema Niagarassa. Kuvat: Eli Harju
ELOKUVA | Ympäri Tamperetta levittäytyvillä festivaaleilla lanseerataan tänä vuonna uusi palkinto ja nähdään elokuvia lähes joka mantereelta. Pääasiallinen näytöspaikka on tällä kertaa Cine Atlas.
Eli Harju, teksti ja kuvat
Tampere Film Festival eli Tampereen elokuvajuhlat tapahtuu taas maaliskuussa ympäri kaupunkia. Kaksi vuotta sitten festivaali ehdittiin juuri ja juuri pitää livenä, mutta vuosi 2021 meni etänä. Nyt palataan tavalliseen järjestykseen.
Elokuvajuhlien ohjelmistoon ovat jo pitkään kuuluneet kilpailut kotimaisille lyhytelokuville ja dokumenteille, kansainvälinen kilpailu lyhytelokuville sekä vuosittain vaihtuvia teemoja noudattava erikoisohjelmisto, jossa esitetään sekä suomalaisia että kansainvälisiä teoksia. Viime vuonna mukana aloitti myös Generation XYZ -kilpailu, jossa kisailevat alle 30-minuuttiset genre-elokuvat.
Kilpailusarjoihin haki tänä vuonna yhteensä huikeat 7 456 elokuvaa, joista 117 pääsi mukaan. Festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakson mukaan ohjelmistossa on nähtävää kaikilta mantereilta paitsi Antarktikselta.

Tampereen elokuvajuhlien festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso kertoi tulevasta ohjelmistosta ystävänpäivänä Café & Bar Rainassa.
Tänä vuonna kotimaisessa kilpailussa jaetaan ensimmäistä kertaa myös eettisen tuotannon Vastuullisuuspalkinto Verso, jonka myöntävät Yle, Tampereen kaupunki ja Audiovisual Producers Finland yhteistyössä. Ensimmäisen vuoden palkintokriteereissä painottuu tuotannon ekologisuus.
Toisin kuin moni muu elokuvafestivaali, Tampereen Elokuvajuhlat ei vaadi, että kilpailuihin osallistuvat elokuvat esitetään siellä ensimmäistä kertaa. Ensi-iltojen sijaan tapahtuma haluaa tarjota taiteellisesti korkeatasoisia, eettisiä elokuvia, joita ei muuten välttämättä pääsisi kokemaan. Esimerkiksi kotimaisen kilpailun osallistujiksi ei toivota kokopitkiä fiktioelokuvia lainkaan, koska pitkä kotimainen fiktio saa yleensä katsojia muutenkin.
Skeittausta, tuokiokuvia ja maailmaa toisin silmin
Kilpailuihin kuulumattomassa erikoisohjelmistossa nähdään muun muassa lyhytelokuvia skeittauksesta ja dokumentti Rantojen miehet, joka voitti Tampereen elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon vuonna 1971.
Lisäksi erikoisohjelmiston kattauksessa on elokuvaa Unkarista ja Indonesiasta.
– Indonesia on iso ja monikulttuurinen maa, joka on kuitenkin suomalaisille vieras. Halusimme mahdollisuuden katsoa maailmaa heidän silmillään, eikä vain heitä meidän silmillämme, kertoi festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso ennakkonäytöstilaisuudessa ystävänpäivänä.
Elokuvajuhlien trailerin on tänä vuonna tehnyt Sami Sänpäkkilä, jonka teoksia on myös mukana erikoisohjelmistossa. Häneltä mukana on musiikki- ja taidevideoita ja henkilökuvia.
– Ne ovat usein sellaisia tuokiokuvia, joilla ei ole oikeastaan alkua eikä loppua, luonnehti Sänpäkkilä ennakkonäytöksessä.

Sami Sänpäkkilä teki tämän vuoden elokuvajuhlien trailerivideon, joka pohjana on Inka Hannulan ja Teemu Raudaskosken maalaus.
Aikaisemmin lähinnä Plevnassa esitetyn festivaaliohjelmiston näytöspaikkoina toimivat tänä vuonna Cine Atlas Koskikeskuksessa ja Arthouse Cinema Niagara Kehräsaaressa. Finlaysonin alueella nähdään viime syksyn video jockey -kilpailun voittaneen Konsta Fedin teos goofy-foot. Yksi festivaalin näytöksistä pidetään Tuomiokirkossa, missä Jeanne d’Arcin kärsimys -elokuva säestetään livenä uruilla.
Tampere Film Festival 9.–13.3.2022. Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta.

Kappale viime syksyn video jockey -kisan voittajan Konsta Fedin teosta. Oikealla JP Köykän maalaus.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
CIA:n paras mies on agenttina heiluva perusjamppa, joka toimii sankarillisesti, kun kukaan ei näe – arviossa The Amateur
ELOKUVA | Kellarityöhuoneestaan ihmisten ilmoille kapuavan nörtin mielessä hehkuu kosto vaimon tappajille elokuvassa The Amateur.
Tragedia ja trilleri vanhemmista, joiden lasten väitetään tapelleen – arviossa Vanhempainilta
ELOKUVA | Norjalaisen Halfdann Ullmann Tøndelin ohjaama elokuva on aiheensa puolesta ikuisesti ajankohtainen.
Ranskalaiselokuvan naiset miettivät onko rakkaus parisuhteessa tarpeellista – arviossa Kolme ystävää
ELOKUVA | Kukaan Emmanuel Mouret’n elokuvan henkilöistä ei ole täydellinen ja se viehättää. Jokaisella riittää ongelmia ja ihmissuhteita, jotka antavat ja ottavat.
Rakkautta ja kuolemaa juhlitaan yksin ja yhdessä – arviossa Kahden auringonlaskun välissä
ELOKUVA | Islantilaisen Rúnar Rúnarsson elokuva Kahden auringonlaskun välissä
kertoo kauniisti ja hellästi vakavista asioista.