Inside Out – Mielen sopukoissa 2 jatkaa jatkaa Rileyn kasvutarinaa teiniyden uusien tunteiden kanssa

17.07.2024
insideyksi

Kuva: Disney/Pixar

ELOKUVA | Pikkutytön tunnemaailmaa kuvanneen Pixar-hitin jatko-osan tapahtumat keskittyvät jääkiekkoleirille, jonne Riley ja kaksi hänen parasta ystäväänsä lähtevät.

”Kakkososa sopii niin nuorille kuin heidän vanhemmilleen opaskirjana varhaisteinin tunnemaailmasta.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Inside Out – Mielen sopukoissa 2

  • Ohjaus: Kelsey Mann
  • Ääninäyttelijät: mm. Amy Poehler, Maya Hawke, Kensington Tallman, Liza Lapira, Diane Lane, Kyle MacLachlan
  • Ensi-ilta: 17.7.2024

Pixarin Inside Out -animaation (2015) idea on nerokas: kasvavan lapsen sisäiset tunteet kuvallistetaan animaatiohahmoiksi, jotka seikkailevat jossain psyyken sisäisen maailman myrskyissä ja rotkoissa ja yrittävät saada kasaan tunteiden paketin, josta muodostuu tyttö nimeltä Riley. Jatko-osassa Inside Out – Mielen sopukoissa 2 Riley on kasvanut vähän isommaksi: hän on varhaisteini ja saa murrosiän haasteiden kautta käsiteltäväkseen neljä uutta tunnetta ja animaationtekijät animoitavakseen neljä uutta hahmoa.

Ennui on se murkun tyypillinen EVVK-tunne. Envy eli Kateus astuu kuvaan tyttöjen välisen kilvoittelun myötä. Ja kun oikein mielestään nolaa itsensä (tai vanhemmat ovat noloja), nousee pöydän alta Nolous, kätkien itseään hupparin sisään. Eikä murkku ole murkku ilman Ahdistusta. Nämä liittyvät entisten hahmojen Surun, Kiukun, Pelon ja Inhon porukkaan. Kekseliäät hahmot ovat Pixarin parhaimmistoa jälleen kerran.

Tapahtumat keskittyvät jääkiekkoleirille, jonne Riley ja kaksi hänen parasta ystäväänsä lähtevät. Leirille lähtiessään Riley saa jo esimakua tunnekuohuista, kun bestikset ilmoittavat olevansa menossa syksyllä eri yläasteelle kuin Riley. Tämä saa Rileyn hakemaan suosiota leirin muilta tytöiltä, etenkin kovisjengiltä, jossa kaikilla on riemunkirjavaksi värjätty tukka.

Teinien elokuvallisissa kasvutarinoissa toistuu usein kaksi tarinaideaa: ensirakastuminen ja/tai kamppailu jonkun haasteen kanssa, joka liittyy usein johonkin urheilulajiin tai musiikkiin. Inside Out 2 saa plussaa siitä, ettei Rileyn kasvukipuihin sisällytetä pakollista poikaihastusta, ellei sellaiseksi lasketa Rileyn ja kavereiden lempparipoikabändiä, jonka ihaileminen ei ehkä olekaan niin kova juttu kiekkoleirin kovimpien mimmien mielestä.

Tunnehaaste liittyy muiden tyttöjen kanssa toimeen tulemiseen, ystävyyteen ja yhteiseen kamppailuun. Rileyn kamppailulaji on lätkä, mikä on ilahduttavan reipas laji; yhtä hyvin tekijät olisivat voineet päätyä perinteisiin ”tyttömäisempiin” lajeihin, kuten taitoluisteluun tai cheerleadingiin. Lätkä sopii hyvin Rileyn kotiseuduksi mainitun Michiganin maisemiin.

Jääkiekko vaatii yhteistoimintaa ja se on taito, joka Rileyn on lopulta opittava. Sitä kautta selviävät myös ystävyyden haasteet.

INSIDE OUT 2

Nolous, Ahdistus, Kateus ja Ennui ovat uudet tunteet Rileyn pään sisällä. Kuva: Disney/Pixar

Inside Out -tarinamaailma toimii oivaltavana keinona oppia ihmispsykologian alkeita. Kakkososa sopii niin nuorille kuin heidän vanhemmilleen opaskirjana varhaisteinin tunnemaailmasta.

Jotain kuitenkin tuntuu kakkososasta uupuvan. Ensimmäinen osa oli riemastuttava ja hymyilyttävä, nyt saman idean jatko ei ihan osu maaliin joka kohtauksessa. Tarina tuntuu hieman simppeliltä, eivätkä tunteet ja kohtaukset osu nappiin joka mailan iskulla. Vai onko vauhti vain niin huimaava, ettei hitaampi katsoja ehdi mukaan?

Joka tapauksessa Pixar viihdyttää, hauskuttaa ja värisyttää katsojan omiakin tunnepallukoita.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua