Kuva: Helsinki Cine Aasia
ELOKUVA | Anita valottaa käsinkosketeltavalla tavalla laulaja-näyttelijä Anita Muin rakettimaista nousua Aasian megatähdeksi. Helsinki Cine Aasia -festivaalia vietetään 5.–8.5.2022.
Marita Nyrhinen
Anita Mui (1963–2003) oli erittäin suosittu viihdetaiteilija Hongkongissa. Hänen työnsä Hongkongin kultakauden tähtenä, eritoten näyttelijänä, tunnettiin hyvin myös ympäri maailmaa. Mui palkittiin useiden hongkongilaiselokuvien näyttelijänä sekä kantopopin ikonisena laulajana.
Nyt tästä ”Aasian Madonnasta”, Hongkongin tyttärestä on ilmestynyt fiktiivinen elämäkertaelokuva, Lok Man Leungin ohjaama Anita (2021), joka nähdään Helsinki Cine Aasia -festivaalin ohjelmistossa.
Anita Mui aloitti uransa jo pikkutyttönä esiintyen erilaisissa tilaisuuksissa parinaan isosisko Ann. Elokuva alkaa kohtauksella, jossa pienet sisarukset laulavat energisinä ja onnellisina yleisöään viihdyttäen. Siitä käynnistyy supersuosituksi artistiksi nousseen Anitan menestyksestä kertova elokuva. Äiti ja Ann-sisko muodostavat isättömänä kasvaneen tytön perheen, joka on tärkeä tukijoukko kaikissa tilanteissa.
Niille, jotka eivät tunne Anita Muin tarinaa, elokuva valottaa käsinkosketeltavalla tavalla laulaja-näyttelijän rakettimaista nousua Aasian megatähdeksi. Elokuvan kronologinen kerronta tekee tapahtumien seuraamisen helpoksi.
Kultakauden tähti
Anita Muin tähteys sijoittuu Hongkongin elokuvan kultakaudella 1980- ja 1990-luvuille, jolloin paikallinen elokuvatuotanto oli määrällisesti maailman kärkeä Intian ja Hollywoodin rinnalla. Hongkongilaiselokuvissa puhalsivat erikoisella tavalla uudet tuulet ja ne muodostivat oman genrensä. Erityisesti John Woon ja Tsui Harkin toiminnalliset sekä Wong Kar-wain romanttiset draamaelokuvat menestyivät hyvin kansainvälisesti.
Hongkongissa tehtyjä elokuvia tuotiin jonkin verran myös Suomeen, ja niitä näytettiin erityisesti Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla. Anita Mui teki roolin monissa meillä nähdyissä elokuvissa. Sellaisia ovat muun muassa Rouge (1988, ohj. Stanley Kwan), A Better Tomorrow 3: Love & Death in Saigon (1989, ohj. Tsui Hark), Idän soturit (The Heroic Trio, 1993, ohj. Johnnie To), Executioners (1993, ohj. Johnnie To) ja The Legend of Drunken Master (1994, ohj. Lau Kar-leung). Lentävien tikarien talo (2004, ohj. Zhang Yimou), jossa Muin oli tarkoitus näytellä mutta josta hän jäi sairautensa takia pois, on omistettu hänen muistolleen.
Elokuvan Anita
Fiktiivisen Anita-elokuvan tapahtumat noudattavat Anita Muin elämän kaarta. Pääosassa on lähes esikuvansa kaltainen Louise Wong. Kansainvälisenä mallina hänellä on sopivasti karismaa esittää Anitan rooli; hän osaa esiintyä ja luoda hahmon uskottavasti. Elokuvan ilmapiiri on tunteellinen. Katsoja myötäelää Anitan elämän vaiheet noususta tähtiin ja piirtää kuvan sairauden kahlitsemasta naisesta, joka pysyi loppuun asti sinnikkäänä.
Vaikuttaa mahdottomalta tehtävältä välittää Anita Muin kaltaisen näyttelijä- ja kantopop-tähden vetovoimaa. Näyttelijädebyyttinsä tekevä Louise Wong löytyi pitkän työn tuloksena tuhansien kandidaattien joukosta. Valinta osui nappiin.
Anita haluaa jättää jäähyväisensä uskolliselle yleisölleen ainoalla oikealla tavalla: esiintymällä Hongkongin jättimäisen Coliseumin estradilla vain muutama viikko ennen kuolemaansa.
Eddie Laun suunnittelemat esiintymispuvut pääsevät elokuvassa oikeuksiinsa. Anita huipentuu lopun konserttikohtaukseen, jossa Louise Wongin esittämä Anita kantaa muhkeaa hääpukua symbolina siitä, että sinkkuna elänyt taiteilija oli naimisissa esiintymislavansa kanssa. Puku on rekonstruktio Eddie Laun vuoden 2003 marraskuiseen konserttisarjaan suunnittelemasta asusta. Elokuvan kohtaukseen on leikattu otoksia Muin jäähyväiskonsertista.
Konsertin viimeinen kappale, The Song of Sunset, on Muin hittikappale, joka on kantoninkiinalainen versio Koji Makainon japaninkielisestä versiosta. Kappale soi myös tunnuslauluna elokuvassa A Better Tomorrow III: Love & Death In Saigon, jossa Mui näytteli pääosaa Chow Yun Fattin rinnalla.
Anita Mui kuoli kohdunkaulansyöpään 40-vuotiaana joulukuun 30. päivänä vuonna 2003. Hänen siskonsa Ann oli kuollut samaan sairauteen kolme vuotta aikaisemmin ollessaan myös 40-vuotias. Suuri menetys Muille oli myös hyvän ystävän ja työtoverin, Leslie Cheungin itsemurha keväällä 2003, vähän ennen Muin kuolemaa.
Anita Helsingin Kinopalatsissa la 7.5. klo 15 ja su 8.5. klo 13.45 (sali 10). Helsinki Cine Aasian ohjelmistoon pääset tutustumaan täällä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.
Eteläpohjalaiselta Saku Taittoselta sujuvat porilaismurre ja Neumannin lavaelkeet Dingo-elokuvassa Levoton Tuhkimo
ELOKUVA | Dingosta kertova Levoton Tuhkimo saa pohtimaan toden ja keksityn suhdetta. Yksi Mari Rantasilan elokuvan tärkeistä teemoista on nähdyksi tulemisen ja hyväksynnän tarve.
Conclave-elokuva tuo esiin, miten uuden paavin valintaa juonitellaan Vatikaanin suljettujen ovien takana
ELOKUVA | Jos Conclave on jotakin, niin visuaalista herkkua askeettisuuteen tottuneille pohjoismaalaisille, sikäli paljon siinä korostuvat katolisen kirkon suosima prameus ja väriloisto.