Elokuvateatteri Laika valloittaa Karkkilan ytimessä – baari näyttää kumman tutulta Kaurismäki-fanin silmään

27.06.2022
2.2 Kino Laikan toinen omistaja ja monitoimimies Mika Lätti myy saman tiskin takana elokuvalippuja ja virvokkeita.

Mika Lätti tiskin takana. Kuva: Marita Nyrhinen

ELOKUVA | Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen ja toiminnanjohtaja Mika Lätin elokuvateatteri Kino Laika on kutsuva kulttuurikeidas Karkkilan Ala-Emalin viehkossa tehdasmiljöössä.

Marita Nyrhinen, teksti ja kuvat

Kävin elokuvissa ja näin iranilaisen Majid Majidin ohjaaman draaman Auringon lapset. Se kertoo 12-vuotiaasta Alista ja hänen kolmesta ystävästään. Nämä katulapset alkavat kaivaa maan syövereihin piilotettua aarretta päivittäisten töittensä ja koulunkäyntinsä ohella. Koskettava ja valtavirrasta poikkeava elokuva otti haltuunsa, eikä pelkästään sen takia, että elokuva on vaikuttava. Katsoin sen erityisen mielenkiintoisessa elokuvateatterissa, uudessa Kino Laikassa Karkkilassa.

Kino Laika sijaitsee Karkkilan ytimessä, vanhalla Högforsin tehdasalueella viehättävän, väkevästi kohisevan Karjaanjoen varrella. Teatteri sijaitsee niin kutsutussa Ala-Emalissa, entisessä tehdasrakennuksessa, jossa emalikattilat ja -ammeet saivat kiiltävän pintansa. Paikka henkii ruukin historiaa.

1 pääovi

Kino Laikan pääsisäänkäynti houkuttelee entiseen tehdaskiinteistöön rakennettuun elokuvateatteriin ja sen baariin. Kuva: Marita Nyrhinen

Kävelymatka alueelle pitkin koskenvartta löi ällikällä, saati kun pääsi varsinaiseen kulttuurikeskukseen, jossa iloinen kävijäkaarti nautti ruuasta ja virvokkeista ja jossa uutuuttaan huokuva elokuvateatteri baareineen houkutteli valloittavasti – tietenkin ensin elokuviin.

Vierailuni aikana kulttuurientusiasti, monitoimimies ja Kino Laikan toimitusjohtaja Mika Lätti oli paikalla. Hän hääräili teatterin baarissa ja istahti hiljaisena hetkenä kertomaan teatterin synnystä ja toiminnasta.

Kino Laikan karkkilalaistuneet ja jo kauan paikkakunnalla asuneet omistajat ja puuhamiehet, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja kulttuurientusiasti Mika Lätti ovat panneet osaamisensa peliin. Heidän yhteinen ajatuksensa oli perustaa oikea elokuvateatteri, sillä sellaista ei Karkkilassa ollut. Teatteri syntyi tarpeeseen, sillä aikaisemmin elokuvia katsottiin saleissa, joita ei ollut suunniteltu elokuvanäytöstoimintaa varten. Satunnaisista näytöksistä vastasi elokuvakerho Kino Iglu.

Kun sopiva tila löytyi, oli väistämätöntä rakentaa oikea elokuvateatteri. Mitä muuta voisi odottaa maineikkaalta elokuvaohjaajalta. Elokuva on tarkoitettu katsottavaksi asianmukaisessa teatterissa sosiaalisena tapahtumana muiden katsojien kanssa. Teatteri lienee tervetullut myös monille muille Karkkilassa asuville elokuva-alan ammattilaisille, joita ovat muun muassa ohjaajat Heikki Kujanpää ja Aleksi Salmenperä. Kesäasukkaat tuplaavat asukasmäärän ja samalla potentiaalisen elokuvayleisön.

4 Elokuvakokemus

Elokuvakokemus on ohi. Sali tyhjentyi, kun lopputekstit alkoivat pyöriä. Kuva: Marita Nyrhinen

Kino Laikan avajaisia vietettiin lokakuussa 2021, mahdottomalta tuntuvana aikana, jolloin korona vielä jylläsi. Ei olisi voinut kuvitella, että rajoitusten maassa avattaisiin uusi teatteri. Näin kuitenkin kävi. Juho Kuosmasen palkittu Hytti nro 6 avasi teatterin. Se oli luontevaa, sillä Kuosmanen on Laikan porukan yhteistyökumppani ja kaveri.

Kino Laikan ohjelmistossa nähdään ensi-ilta- ja dokumenttielokuvia sekä paljon niin sanottuja art house -elokuvia. Yhteistyö Sodankylän elokuvafestivaalin kanssa on luontevaa, sillä Kaurismäki on yksi festivaalin kantavista voimista. Niinpä Karkkilassa nähdään syksyllä pienimuotoinen Sodis-katselmus tittelillä Karkkila & Sodankylä Get Together.

Teatteri- ja baariympäristö muistuttavat tavattomasti Aki Kaurismäen elokuvien miljöitä. Se ei ole ihme, sillä tunnettuna nikkarina Kaurismäki on ollut itse suunnittelemassa ja rakentamassa tiloja. Sisustuselementteinä on myös jonkin verran hänen elokuvistaan tuttuja ja käytöstä poistettuja lavasteita sekä toimintansa lopettaneen elokuvateatterin kalustoa.

5.1 toivontuollapuolen7 photo by malla hukkanen sputnik oy

Aki Kaurismäen ohjaamassa elokuvassa Toivon tuolla puolen baarikohtauksessa esiintyvät Nuppu Koivu (vas.), Ilkka Koivula, Janne Hyytiäinen ja Sakari Kuosmanen. Elokuvasta tuttu baaritiski päätyi Kino Laikan teatterisalin sivussa sijaitsevaan baariin. Kuva: Malla Hukkanen / Sputnik

Mika Lätti paljastaa, että 109-paikkaisen Kino Laikan penkit ja äänentoisto ovat Helsingissä toimineen elokuvateatteri Andorran peruja. Se onkin oivallista, sillä sekä Aki että Mika Kaurismäen omistamat elokuvateatteri Andorra ja sen yhteydessä olleet baarit Corona, Dubrovnik ja Kafe Moskova joutuivat lopettamaan kesällä 2019 toimintansa, ja kalusteita jäi jakaa muualle, myös Karkkilaan.

Monet kalusteet ovat Kaurismäen elokuvista tuttuja. Näin myös teatterisalin sivussa sijaitsevan, yksityistilaisuuksille tarkoitetun baarin tiski, jota käytettiin fiktiivisen ravintola Kultaisen tuopin lavasteena Kaurismäen edellisessä elokuvassa Toivon tuolla puolen.

Kino Laikan baaritiskin yläpuolella neonvalossa lukee ”La Moderne” – kyltti vilahtaa Le Havre -elokuvan samannimisessä kahvilassa. Baari ja tänä kesänä avautunut, joenvarteen rajoittuva terassi ovat osa teatterin aulabaaria.

Baarin tuolit tuovat mieleen lapsuuden ajan koululuokan. Ei ihme, sillä googlaamalla löytyi helposti samanlaiset Petri-tuoleiksi osoittautuneet istuimet, joita on käytetty muun muassa kouluissa ja muissa julkisissa tiloissa. Kotoisa kokemus!

6 Paloaseman panimo loi nimikko oluen Roku Laika

Mika Lätti esittelee Kino Laikan nimikko-olutta, Paloaseman Panimon valmistamaa Roku-Laikaa. Kuva: Marita Nyrhinen

Baaritiskiltä myydään leffaliput ja -eväät. Roku-Laika on Kino Laikan oma, saksalaistyyppinen pils-olut. Se on Lohjan Nummella sijaitsevan pienpanimo Paloasema Panimon tuote. Etiketissä komeilee Aki Kaurismäen Leningrad Cowboys Go America -elokuvastakin tuttu Laika-koira tuttuine tukkatötteröineen. Mutta mitä tarkoitta sana ”roku” oluen nimessä? Sitä voi järkeillä seurueen kesken.

Kerrottakoon myös, että Roku-Laika-olutta voi ostaa myös mukaan, vaikka omalle piknikille. Pitääpä muistaa seuraavalla visiitillä.

Heinäkuun aikana Kino Laikan lavalla järjestetään myös live-konsertteja: Markus Allan esiintyy 22.7. ja Maustetytöt 23.7. Suomalaista iskelmäperinnettä kerrakseen!

Mukava istunto Mika Lätin kanssa kulminoitui elokuvalliseen drinkkiin. Hän sekoitti Elina Salon ja Kati Outisen nauttiman cocktailin Honolulu Winter, jota nämä siemailevat elokuvassa Kauas pilvet karkaavat. Siinäpä raikas ja maukas päätös kulttuurintäyteiselle päivälle Karkkilan upeassa kulttuurimaisemassa!

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua