Robert Pattinson kertaa kaksi. Kuva: Warner Bros Entertainment
ELOKUVA | Korealaisohjaajan uudessa scifi-elokuvassa Robert Pattinson kuolee ja herää henkiin kerta toisensa jälkeen.
Yksi Berliinin elokuvajuhlien eli Berlinalen (13.–23.2.2025) avausviikonlopun odotetuimpia tapauksia oli tänä vuonna Bong Joon-hon uuden elokuvan Mickey 17:n ensi-ilta. Elokuva esitettiin erityisenä gaala-avauksena kilpailusarjan ulkopuolella.
Parasite-elokuvan Oscar-voitto on nostanut korealaisohjaajan osakkeet korkealle. Bongin Hollywood-ohjauksessa Mickey (Robert Pattinson) ottaa äärimmäisen keikan: hänen tehtävänään on kuolla lukemattomia kertoja, aina uutena kopiona henkiin herätettynä.
Tarina tapahtuu uudella tähdellä, jonne porukkaa on viemässä itseensä rakastunut poliitikonnilkki vaimoineen. Matkalla Mickeylle, nyt jo 17. versiossaan, koituu mahdollisuus rakkaussuhteeseen.
Uudella planeetalla ei homma mene aivan putkeen, koska sitä asustaa lauma olioita, jotka näyttävät siltä kuin olisivat karanneet Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta. Ovatko nämä vihamielisen oloiset asukit uhrattavaksi joutavaa roskaa vai planeetan alkuperäiskansaa, joille tulijat ovat tunkeutujia?

Robert Pattinson ja Bong Joon-ho elokuvan lehdistötilaisuudessa. Kuva: Eija Niskanen
Bong Joon-ho on kehittänyt omanlaisensa tyylin sisällyttää yhteiskunnallista kommentointia mustalla huumorilla varustettujen lajityyppielokuvien sekaan. Mickey 17 ei tee tähän poikkeusta. Se on scifiä, mutta täynnä relevantteja pohdintoja nykypäivästä.
– Aihe, miten kolonisoida toinen planeetta, vaikuttaa puhtaalta fantasialta, mutta yritin tehdä siitä realistisen, Bong Hoon-jo sanoo.
– Ihmishahmot ovat realistisia, eivät vain Mickey, vaan kaikki elokuvan henkilöt. En näe tieteiselokuvaa rajoittavana lajityyppiä, vaan yritin tehdä hahmoista mahdollisimman inhimillisiä, jopa arkipäiväisiä.
Erilaisia elokuvia poliisitrilleristä (Memories of Mulder) sosiaalisen perhedraamaan (Parasite) ja fantasiahahmoja sisältäviin tarinoihin (The Host, Okja) työstänyt ohjaaja mainitsee haluavansa kokeilla kaikkia lajityyppejä.
– Seuraavaksi teen musikaalin.
Mickey 17 sijoittuu tulevaisuuteen, mutta voisi Bong Joon-hon mukaan tapahtua nykypäivässä. Elokuvassa matkaa uuteen koloniaan johtaa itseään täynnä olevan narsistinen poliitikko (Mark Ruffalo) ja tämän edustusvaimo (Toni Collette). Tämä tuotti kysymyksen sitä, kuvaako poliitikko jotain nykypäivän johtajaa.
Bong kielsi suoran yhteyden ja sanoi pyrkineensä kuvaamaan kaikkia diktaattoreja kaikkina aikoina.
– Hänellä on kaikkien pahojen poliitikkojen kasvot. Joku voisi väittää korealaisten poliitikkojen. Mutta koska historialla on tapana toistaa itseään, nämä hahmot ovat taas totta aikanamme.
Toisaalla Bong Joon-ho puhui joulukuun alussa tapahtuneesta presidentti Yoon Suk-yeolin yrityksestä julistaa Etelä-Koreaan sotatilalaki. Tilanne kesti vain muutamaan tunnin, koska kansa lähti kadulle ja kansanedustajat äänestivät sotatilalain nurin. Etelä-Korean elokuvateollisuus on omassa julistuksessaan tuominnut vallankaappausyrityksen.
Lehdistötilaisuudessa seurasi tässä kohtaa pitkä keskustelu kastikkeista, liittyen elokuvan poliitikkopariskunnan kastikeintoiluun.
– Vaikka he ovat pahoja, he ovat jotenkin söpöjä kastikkeineen. Koreassa ruokien kastikkeet ovat tärkeitä, ja joka ruualle on se oikea soossinsa, Bong Hoon-jo kertoi.

Mickey 17 saa Suomen-ensi-iltansa maaliskuun alussa. Kuvat: Timo Kuismin
Mickey 17:sta roolitus herätti jo etukäteen kiinnostusta. Robert Pattinson tuli tunnetuksi romanttisen Twilight-elokuvasarjan vampyyritähtenä, mutta on sittemmin siirtynyt ns. aikuisten elokuviin.
Ohjaaja koki hänen sopivan elokuvaansa.
– Robert on jotenkin niin kopioitava.
Robert Pattinsonilta kysyttiin, mitä hän sanoisi omalle kopiolleen,
– Tuntuu, että kulutan suurimman osan aikaani jo nyt puhumalla itselleni, näytteljä vastasi.
– En taitaisi olla kovin kiinnostunut siitä, mitä hänellä olisi sanottavaan. Pitäisin häntä vain kiusankappaleena, vähän niin kuin elokuvassakin. Ehkä kysyisin, miltä takaraivoni puolella on.
Pattinson kertoi roolin olleen yksi hänen uransa vaativimpia, pitihän hänen näytellä oman itsensä vastanäyttelijänä, ilman toista ihmistä. Roolihahmonsa hän kokee puhuvan nykyajan peloista individualismin, minän ja kopioitavuuden aiheillaan.
Berliinin elokuvajuhlat jatkuvat 23.2.2025 asti. Lisätietoa täältä. Mickey 17 Suomen-ensi-illassa 7.3.2025.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Nuori saamelaisnainen yllättyy alkuperästään – arviossa ensi-iltaelokuva Biru Unjárga: Fucking Uuniemi
ELOKUVA | Egil Pedersenin esikoiselokuva on saamelainen nuorisoelokuva, jossa jokainen etsii ja löytää itsensä.
Nuorukaisen yksitoikkoiseen elämään saapuu räväkkä nainen, joka elää täysillä – arviossa June and John
ELOKUVA | Luc Bessonin ensi-iltaelokuva kuvattiin korona-aikana iPhonella. Kahden rakkaudesta hullun matka on hauska ja komeasti kuvitettu.
Hiljaisen miehen matka Meksikoon elämään ja rakastamaan – arviossa Luca Guadagninon Queer
ELOKUVA | Luga Guadagninon ohjaama Queer on hitaasti etenevä samankaltaisten kohtausten jatkumo.
Steven Soderberghin kevyt vakoiludraama Black Bag usuttaa ihmettelemään kuka petkuttaa ammattivalehtelijoita
ELOKUVA | Tällaisia kevyehköjä komediaan taipuvaisia huolettomuuden rikostrillereitä Steven Soderbergh osaisi tehdä unissaankin.