Roberto Benigni lepää sellissä Jim Jarmuschin elokuvassa Down by Law. Kuva: Island Pictures / Yle
TELEVISIO | Yle Teeman Sodankylän parhaat -dokumenttisarjan rinnalla esitetään elokuvia yöttömän yön festivaalin ohjaajavierailta, kuten Jacques Demyltä ja Jim Jarmuschilta.
Eija Niskanen
Olin Jyväskylän yliopiston opiskelija, innostunut elokuvista Jarmo Valkolan vetämillä elokuvakursseilla, paikallisen elokuvakerhon hallituksen jäsen ja ahkera Kampuskinon vakikävijä. Lappiin oli pari vuotta aiemmin perustettu uusi elokuvafestivaali, jonne jokaisen elokuvaharrastajan oli pakko päästä.
Samanmielisen opiskelukaverini kanssa liftasimme Sodankylään, asuimme joen rannalla kylmässä teltassa itikoita hätistellen ja katsoimme elokuvia yömyöhään. Seuraavana aamuna piti rämpiä ylös koululle kuuntelemaan Peter von Baghin vetämiä legendaarisia aamukeskusteluja, joissa toinen osapuoli oli Michael Powell, Jacques Demy, Juliet Berto tai Jim Jarmusch.
* *
Näihin tunnelmiin pääsee takaisin katsomalla Yle Teeman Sodankylän parhaat. Kuhunkin elokuvantekijävieraaseen keskittyvät 7-minuuttiset klipit sisältävät aikalaiskuvaa ja haastatteluja osallistuneilta. Peteriä ei enää voi haastatella, mutta vieraita muistelevat festivaalilla työskennelleet Erkki Astala ja Timo Malmi, ranskalaisvieraita emännöinyt ja tulkannut Satu Laaksonen sekä heidän kanssaan ryypänneet Kaurismäen veljekset ja muut aikalaiset.
Pätkien kautta tulee jotenkin nostalgisesti se 1980-luvun fiilis, nouseva ja muuttuva elokuva, joka otti klassikot ja uudet nousevat ohjaajat omakseen. Osa Sodankylän menestyksen reseptistä onkin ollut oivaltavat vierasvalinnat ja heidän elokuvataiteensa avaaminen ja esittäminen Suomessa usein ensimmäistä kertaa.
* *
Sodankylän parhaat -sarjassa esitetään luonnollisesti elokuva kultakin tähtivieraalta. Demyn elokuva on Lola, Jarmuschin Down By Law, ja Berto esittää pääosaa Godardin vuoden 1968 Pariisin kevään tunnelmia luotaavassa elokuvassa Kiinatar. Juho Kuosmanen seuraa Powellia ja pohtii tämän elokuvien olemusta.
1980-luku oli innokasta elokuvakerhojen aikaa, mutta se oli myös vuosikymmen, jolloin monet uudet, merkittäviksi elokuvafestivaaleiksi sittemmin vakiintuneet elokuvatapahtumat perustettiin. Jokin ajassa ja elokuvassa yhdistyi juuri elokuvafestivaalilla.
* *
Sodankylän oma, ulkomaita myöten hurmannut charmi tulee yöttömästä yöstä – siitä, kun joskus kello yksi aamuyöstä pujahtaa ulos festivaaliteltasta ja aurinko paistaa taivaanrannalla.
Paikka, jonne kaikkien on tultava muualta, on sopiva ulosheitto arjesta keskelle hektistä 4–5 päivän putkea, johon mahtuu lukemattomia elokuvia, niistä puhumista ja ajanviettoa muiden yhtä elokuvahullujen ihmisten ja porojen kanssa.
Sodankylän elokuvajuhlat 17.–21.6.2021. Sodankylän parhaat -dokumenttisarja Yle Areenassa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.