Yleiskuva Anish Kapoorin näyttelystä. Kuva: Marja-Liisa Torniainen
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Marja-Liisa Torniainen on tällä hetkellä kuvataidetta täynnä olevassa Venetsiassa.
1
Parasta Venetsiassa on itse kaupunki; autoton ja mainoksista riisuttu. Kaunista ei ole vain talo tai kaksi, vaan esteettinen yltäkylläisyys ruokkii kulkijaa askel askeleelta.

Näkymä Crand Canalista Guggenheim-museon edestä. Kuva: Marja-Liisa Torniainen
2
Canal Granden varrella Dorsodurossa on Gallerie dell’Accademia, jossa historiallisten maalaustaiteen aarteiden lisäksi on tällä hetkellä Anish Kapoorin näyttely, joka on avoinna 9.10. saakka. Kapoorin töitä on esillä myös Palazzo Manfrinissa.

Anish Kapoorin patentoima musta on niin syvä, että se synnyttää aukon seinään. Kuva: Marja-Liisa Torniainen
3
Venetsian 59. kertaa pidettävä biennaali on vallannut koko kaupungin, vaikka pääasialliset näyttelyt sijaitsevatkin Castellon kaupunginosassa, Arsenalin vanhalla telakka-alueella ja Giardinissa, joka on saaren perimmäisessä kärjessä oleva puutarha-alue. Sinne on rakennettu eri maiden näyttelypaviljonkeja.
Kaikilla mukana olevilla mailla ei kuitenkaan ole omaa rakennusta, vaan esimerkiksi Ghana on esillä Arsenalissa. Alla oleva kuva sinne rakennetusta installaatiosta.

Installaatio Ghanan osastolla Arsenalissa. Kuva: Marja-Liisa Torniainen
4
Biennaalin nimi The Milk of Dreams (Unien maito) on lainattu kelttiläis-englantilaisen, Meksikoon muuttaneen surrealistin Leonora Carringtonin lastenkirjasta.
Peggy Guggenheim -museossa on lisää sekä Carringtonin että Remedios Varon maagisia luomuksia näyttelyssä Surrealismo & Magia. Myös Max Ernst on siellä hyvin edustettuna, Guggenheimin omissakin kokoelmissa.

Yleiskuva näyttelystä ”Surrealism and Magic: Enchanted Modernity”. Kuva: ©Peggy Guggenheim Collection / Matteo De Fina
5
Peggy Guggenheim -museon marmoriset portaat johtavat suoraan Canal Grandeen. Erään kanaalille avautuvan ikkunan ääreen on asetettu sininen ryhmä lasitaidetta, joka on syntynyt Pablo Picasson luonnosten pohjalta.
Marja-Liisa Torniainen

Egidio Constantini: Lasiveistoksia Picasson luonnosten pohjalta, 1964. Kuva: Marja-Liisa Torniainen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Vinhan kirjakauppa avaa kesällä pop up -myymälän Finlaysonilla – valikoima on kuratoitu, kuten Ruovedelläkin
KIRJALLISUUS | Vinhan kirjakaupan väki kävi katsastamassa kesäpuodin tilaa Finlaysonilla Galleria Himmelblaun tiloissa. Tulossa on yhtä iso tai ehkä vähän isompikin myymälä kuin emoliike Ruovedellä.
Vahvoja tunteita, metaforia ja symboliikkaa – Vuosisadan maisema Kangasalan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa
KUVATAIDE | OP Ryhmän Taidesäätiön kotimaisen taiteen kokoelmasta koostetussa näyttelyssä on mukana maalauksia ja veistoksia niin kultakauden taiteilijoilta kuin abstrakin taiteen tekijöiltä.
Kuvaamaton valokuvanäyttely ja kysymättömiä kysymyksiä – maistereiden lopputyönäyttely Valokuvataiteen museossa
VALOKUVATAIDE | Aalto-yliopiston päättötyönäyttely Image Being 2025 esittelee 14 nuorta valokuvaajaa ja tutkii mahdollisuuksia käyttää kameraa ilmaisemiseen, todistamiseen ja löytämiseen.
”Euroopan siistein taidefestivaali” – Helsinki Biennaali 2025 antaa tilaa muille elollisille
KUVATAIDE | Ihminen saa jäädä Helsinkin Biennalessa sivuosaan ja tilalle nousevat eläimet, vesi, kasvit, hyönteiset, mineraalit ja muut elolliset.