Parasta juuri nyt – Fantasy Premier League Special!

12.09.2019
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Fantasy Premier League on imaissut syövereihinsä Antti Granlundin.

Harvoin on tamperelaisen jalkapallofanin ollut niin hyvä olla kuin juuri nyt! Veikkausliigassa Ilves taistelee mestaruudesta, Ratinan stadionilla loistanut Suomen jalkapallomaajoukkue taistelee EM-kisapaikasta, Valioliigassa Teemu Pukki taistelee… no okei, ei ehkä maalikuninkuudesta, mutta jostain, vähintään Norwich Cityn sarjapaikasta.

Ja Fantasy Premier Leaguessa meikämandoliini taistelee jälleen kerran paikasta 50 000 parhaan joukossa, tosin neljän peliviikon jälkeen heikoin tuloksin. Tehtävä ei ole helppo 6,6 miljoonan pelaajan liigassa, se on ollut tiedossa alusta saakka, mutta niin kuin urheiluun liittyvissä asioissa on tapana sanoa, viimeisenä kuolee toivo.

Mistä on kysymys?

Fantasy Premier League, tuttavallisesti FPL, on peli, jossa omaan joukkueeseen valitaan viisitoista Englannin Valioliigassa pelaavaa pelaajaa. Parhaat maksavat maltaita, kuten Liverpoolin Mohamed Salah (tätä kirjoittaessa 12,5 miljoonaa) tai Manchester Cityn Raheem Sterling (12,3 miljoonaa). Heikommat saa halvemmalla, mutta he ovat syystä budjettilaarissa. Harva neljän miljoonan puolustaja on joukkueensa avauskokoonpanossa. Toisaalta halpoja ja keskihintaisiakin pallisteja on valittava omaan joukkueeseen, koska budjetti on rajallinen, pelin alussa tasan 100 miljoonaa.

Kunakin peliviikkona pelaajat saavat pisteitä sen mukaan, kuinka he ovat suoriutuneet: maaleista ja syötöistä palkitaan, niin myös nollapeleistä tai vaikkapa torjunnoista.

Vaan mitä tehdä, jos alkukausi on sujunut alle odotusten? Miten nousta kärkikahinoihin, kun kaikki peliin vakavasti suhtautuvat omistavat jo Salahin, Sterlingin ja Pukin?

Tässä viisi pelaajaa, jotka ovat erinomaisia valintoja juuri nyt.

1

Nicolás Otamendi, Manchester City, puolustaja, hinta 5,4 miljoonaa, omistusprosentti 1,7.

Cityn puolustuksen ykkösmies, Aymeric Laporte, loukkaantui pahasti puolitoista viikkoa sitten Brightonia vastaan käydyssä kamppailussa. Polvileikkaukseen joutunut ranskalaispuolustaja lienee kuntoutuksessa kuukausia, joten argentiinalaisella Nicolás Otamendilla pitäisi olla varma paikka joukkueen avauksessa. Tulevien viikkojen aikana Cityn puolustus tulee pitämään monta nollaa, ja lisäksi Otamendi onnistuu silloin tällöin maalinteossa, lähinnä erikoistilanteissa. Hän on hyvä valinta senkin vuoksi, että viimein tervehtynyt Benjamin Mendy saattaa haastaa Oleksandr Zinchenkon laitapuolustajan pelipaikalla.

2

Daniel James, Manchester United, keskikenttä, hinta 6,1 miljoonaa, omistusprosentti 11,0.

Man United on ongelmissa. Puolustus ei pidä, hyökkäys ailahtelee, rankkarit eivät mene sisään. Vielä viime talvena juhlittu valmentaja Ole Gunnar Solskjær ei mitenkään voi olla varma työpaikastaan. Muutamia valonpilkahduksia on silti näkyvissä, yksi heistä walesilainen Daniel James, joka on tehnyt neljässä pelissä kolme maalia. James rakastaa ampua eikä pelkää ottaa isoa roolia Paul Pogban kaltaisten supertähtien rinnalla. Hintakin on mehukas, ainakin vielä.

3

Sébastien Haller, West Ham, hyökkääjä, hinta 7,5 miljoonaa, omistusprosentti 6,3.

Osa FPL-managereista saattoi tehdä virhearvion West Hamin kanssa, koska joukkue joutui Manchester Cityn jyräämäksi kauden ensimmäisessä pelissä. Lukemiin 0–5 päättyneen avauksen jälkeen lontoolaisseura kokosi rivinsä ja on nyt voittanut kolmesta pelistä kaksi ja pelannut yhden tasapelin. West Hamin sijoitus on jo seitsemäs, ei vähiten uutena pelaajana kesällä joukkueeseen ostetun Sébastien Hallerin vuoksi. Viime kaudella erinomaisesti Eintracht Frankfurtissa pelannut ranskalainen on tehnyt kolmessa pelissä kolme maalia ja mikä tärkeintä, näyttänyt kentällä todella hyvältä. Haller saattaa osoittautua ns. pakkohankinnaksi.

4

Kevin De Bruyne, Manchester City, keskikenttäpelaaja, hinta 9,8 miljoonaa, omistusprosentti 33,7.

Oikeastaan Kevin De Bruyne ei kuuluisi tähän joukkoon, koska hän on sangen hintava ja tässä vaiheessa jo hyvin monessa joukkueessa. Mutta siihen nähden, kuinka jumalaisen kovassa pelikunnossa KDB on, hän on halpa kuin leipä ja todellinen pakkohankinta. Ja jos De Bruynen omistusprosentti 33,7 vaikuttaa korkealta, kannattaa huomata, että kaksi kolmasosaa managereista ei ole hankkinut häntä joukkueeseensa. Yhden maalin ja viisi syöttöä neljässä ottelussa saalistanut belgialainen jatkoi dominointiaan maajoukkuetauolla: Skotlantia vastaan käydyssä EM-karsintaottelussa hän syötti kolme ja teki yhden maalin.

5

Mason Mount, Chelsea, keskikenttäpelaaja, hinta 6,4 miljoonaa, omistusprosentti 20,4.

Ja kun nyt vauhtiin päästiin, otetaan mukaan vielä Mason Mount, erinomaisia otteita koko alkukauden esittänyt Chelsea hyökkäyksen moottori. Halvoista tai keskihintaisista FPL-pelaajista Mount on Teemu Pukin ohella se, jonka voi tällä tietoa jättää joukkueeseensa vaikka loppukaudeksi, ainakin ennen kuin pelit osoittavat toisin. Eden Hazardin lähdettyä Real Madridiin moni mietti Chelsean hyökkäyksen tasoa. Mutta kappas vain! Kun Pedro, Willian, uutena pelaajana hankittu Christian Pulisic tai ikuinen pettymys Ross Barkley eivät ole onnistuneet, 20-vuotias englantilaisnuorukainen on näyttänyt, miten jalkapalloa pelataan. Toivottavasti Mountin liito jatkuu yhtä uljaana kuin se on alkanut.

Antti Granlund