Parasta juuri nyt: Bukarest-spesiaali!

06.08.2022
image0 4

Parlamenttitaloa rakensi 10 vuoden ajan 20 000 työntekijää ja 12 000 sotilasta. Kuvat: Eija Niskanen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eija Niskanen tutustui itselleen uuteen romanialaiskaupunkiin.

Tein työmatkan Bukarestiin. Siinä ohessa oli aikaa katsastaa tämän minulle uuden kaupunkituttavuuden nähtävyyksiä.

Romania on mielenkiintoinen maa, eikä suomalaisille kovin tuttu. Italialaisia turisteja sen sijaan näkyi maisemissa, ehkäpä yhtenä syynä se, että italian ja romanian kielet ovat sukulaiskieliä ja monet romanian sanat muistuttavat italiaa. Lopputervehdyskin on usein tuttu ”ciao”.

Bukarestissa on helppo liikkua metron, bussien ja raitiovaunujen avulla.

* *

1 Parlamenttitalo: Ceaușescun suuruudenhulluuden muistomerkki

Nicolae Ceaușescu hallitsi Romaniaa 1965–1989, kunnes kansa kyllästyi yhä suuruudenhullummaksi käyneeseen johtajaansa. Ceaușescun pysyväksi muistomerkiksi jäi parlamenttitalo, joka on maailman toiseksi suurin rakennus, heti Pentagonin jälkeen. Valtavassa, aukion keskellä sijaitsevassa pytingissä riittää saleja ja käytäviä, ja pieneen osaan 1 100 huoneesta pääsee opastetulle kierrokselle. Saleihin on tuhlattu marmoria, arvokasta puuta Romanian maakunnista ja kultakoristelua. Aulaan tulevat kahdet kierteiset portaat, joita pitkin Ceaușescu ja vaimonsa Elena laskeutuivat alas ottamaan vastaan vieraita, kumpikin omia portaitaan, kuin kuninkaalliset ikäänsä.

Parlamenttitalon rakennusta varten ei raivattu vain sen aukiota vanhasta rakennuskannasta, vaan sinne viemään rakennettiin valtavia bulevardeja, joiden alta raivattiin pois kreikkalais-armenialais-juutalainen vanha kaupunginosa. Voi vain mietiskellä, miten mielenkiintoinen kaupunginosa siinä kohtaa olisi ilman moista tuhotyötä.

Oppaan mukaan rakennus on 90-prosenttisesti käytössä ja sitä pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon valtavien ylläpitokustannusten kattamiseksi. Romanian parlamentin lisäksi rakennuksessa majailevat pysyvästi Romanian EU-toimisto sekä NATOn toimisto. Romanian lipun lisäksi rakennuksen edessä liehuvatkin EU:n ja NATOn liput – ironinen käänne Ceaușescun monumentiksi tarkoitetulle rakennukselle. Monet yritysdelegaatiot, kansainväliset konferenssit ja tapahtumat hyödyntävät rakennusta, sen yhdessä kulmassa toimii nykytaiteen museo ja sieltä voi vuokrata salin vaikkapa ökyhäihin.

image2 1

Vallankumousaukio ja muistomerkki.

2 Vallankumousaukiolle loppui Ceaușescun taru

Ceaușescu ei pitänyt kuuluisia puheitaan parlamenttitalosta käsin – epäilemättä sen yläparvekkeelta ei ääni kantautuisi alas aukiolle asti. Hän piti niitä toisen hallintorakennuksen parvekkeelta aukiolla, jota nykyisin kutsutaan Vallankumousaukioksi. Se on yksi niitä paikkoja, joissa kansa sai tarpeekseen ”Ajatusten Tonavasta” – tämä kuuluisa termi on Ceaușescun itsensä keksimä. Porukka alkoi rynniä sisälle hallintorakennukseen, josta Ceaușescu pakeni helikopterilla. Myöhemmin hänet ja puoliso Elena teloitettiin.

Vallankumousaukiolla on muistomerkki tapahtuneesta ja kivipaasi, johon on kaiverrettu kansannousun aikana armeijan tappamien nimet. Niitä lie satoja, osa Bukarestissa, osa Timisoarassa, josta levottomuudet alkoivat.

image3 1

Bukarestin luostarit tarjoavat henkistä kauneutta.

3 Stavropoleoksen luostari

Romaniassa on paljon luostareita. Yksi vanha ja viehättävä sijaitsee kävelymatkan päässä Vallankumousaukiolta. Stavropoleus on vuodelta 1724 ja sen kirkko on sisältä uskomattoman kaunis uskonnollisia pyhimyksiä ja Raamatun tapahtumia kuvaavine muraalimaalauksineen. Vilkkaalta kadulta sisälle astuessa käy samalla hämäränviileään tilaan, jossa voi hiljentyä ajattoman kauneuden ja pyhyyden edessä.

image2

Pastila Roz –taiteilijaryhmän teoksissa seikkailevat hassut hahmot.

4 Vanhat rakennukset valtaavat galleriat

Kuten monessa Itä-Euroopan kaupungissa, on Bukarestissakin alettu perustaa taidegallerioita vanhoihin rakennuksiin. Yksi niistä on MNȚRplusC. Se toimii kellarikerroksessa isommassa rakennuskompleksissa, jossa on myös Romanian talonpoikaismuseo ja kahvila. Tilan idea oli antaa nykytaiteilijoille, kuraattoreille ja taidekeskustelulle oma tilansa kompleksissa.

Nykytaiteeseen keskittyvässä MNȚRplusC:ssä oli vieraillessani Pastila Roz -nimisen taiteilijaryhmän näyttely ”things to a void in a blcak hole vacation”. Se koostui hupaisista muovisista ukkeleista ja seinälle heijastetusta animaatio-installaatiosta, jossa samaiset hahmot liikkuivat.

image0 1 1

Romanian tuoretoreilla näkee maan runsasta satoa.

5 Torien runsas tuoretarjonta

Bukarestissa toimii useampi tori, joilla myydään maan tuoretta satoa, vihanneksia ja ihastuttavan voimakkaan makuisia kirsikoita, muita marjoja ja hedelmiä. Niitä voi nauttia myös eri nähtävyyksillä, kuten maakuntien linnoilla, joihin johtavien teidän varsilla romanit ja maanviljelijät kauppaavat turisteille marjatuokkosia.

* *

image1 2

Pelesin linna on suosittu kohde Bukarestin ulkopuolelta.

Bonus! Retki Pelesin linnaan

Bukarestista parin tunnin junamatkan päässä on pieni kaupunki nimeltä Sinaia ja siellä suosittu maakuntakohde Castelul Peles. Uusrenessanssia edustava linna kohoaa viehättävällä mäellä, ja sinne kävellään puistojen ja vehreän metsikön halki Sinaian kaupungista.

Sirorakenteisen näköinen linna on rakennettu vuosien 1873 ja 1914 välillä itsenäisen Romanian ensimmäisten hallitsijoiden kesä- ja metsästyshuvilaksi ja siellä on asunut Romanian kuninkaallisia vuoteen 1947 saakka. Linna on sisältä krumeluurin koristeellinen, joka salin edustaessa erilaista tyylisuuntaa uusrenessanssista jälkigotiikkaan.

Linna edusti aivan uudenlaista eurooppalaista palatsikulttuuria: se oli aikoinaan ensimmäinen eurooppalainen palatsi, jossa oli sähkö ja keskuslämmitys. Sähkön tuotti linnan oma voimala.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua