Parasta juuri nyt (9.10.2020): Kirja vs. leffa, Vanhat lautapeliaarteet, maalaaminen, valkosuklaakaakao

09.10.2020
PÄÄKUVA 1

Pelimuseon Vanhat lautapeliaarteet -näyttelyn pelilautaseinä. Kuva: Petri Hänninen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petri Hänninen on ihastellut Vapriikin vanhoja lautapelejä sekä kuunnellut keskustelua kirjojen ja elokuvien eroista.

1

Löysin Yle Areenasta Kirja vs. leffa -ohjelmasarjan. Mukana on jos ei nyt aivan mielikirjojani, niin ainakin kirjoja joista useat voisivat olla top 100 -listallani, jos minulla olisi sellainen.

Ohjelmissa keskustellaan klassikkoteoksesta ja siitä tehdystä elokuvasta alan asiantuntijoiden kanssa. Johtoajatuksena on, että molemmat versiot ovat omalla tavallaan loistavia.

Sarjassa ei ole jämähdetty ainoastaan korkeakulttuurillisiin teoksiin. Totta kai mukana ovat pakolliset Pimeyden sydämet ja Shakespearet, mutta myös muun muassa David Morrellin Ajojahti eli Rambo, Edgar Rice Burroughsin Apinoiden Tarzan sekä Veera Salmen Puluboi ja Poni.

Tähän mennessä mielenkiintoisinta antia ovat tarjonneet Yksi lensi yli käenpesän sekä 2001: Avaruusseikkailun ruotiminen.

2

Tampereen Museokeskus Vapriikissa sijaitsevassa Pelimuseossa on mielenkiintoinen Vanhat lautapeliaarteet -näyttely.

Nähtävillä on muun muassa sotapelejä, urheilupelejä, kilpa-ajopelejä ja scifipelejä. Pelilautoja esittelevältä seinältä löytyvät esimerkiksi Matti on maailman paras!, Jääkiekkopeli ja James Bond 007 agenttipeli.

Yllättävää kuinka monimutkaisia pelejä on tehty jo varhaisina aikoina, vaikkakin tässä tapauksessa monimutkaisuus usein tarkoittaa ristiriitaisuuksia, epäselvyyksiä ja turhia sääntöjä, toisin kuin nykyisissä raskaissa tai keskiraskaissa lautapeleissä.

Näyttely on avoinna 4.1.2021 saakka.

3

Maalaaminen on nautinnollisen meditatiivista. Siitä tulee energinen, raikas ja puhdistautunut olo, kuin nokka-unista tai reippaasta liikunnasta.

Instagram tarjoaa teoksille maailmanlaajuisen foorumin, ja miten upeita taideteoksia siellä näkeekään, ja millaisia lahjakkuuksia maailma on pullollaan! Omat vaatimattomat työni löytyvät täältä.

Yli puolet akryylimaaleistani selvisi kohtuullisesti 15 vuoden seisonnasta, ja tarvitsin täydennykseksi vain muutamia perusvärejä. Hain taideliikkeestä kolmet kiilapuut, pienen purkin gessoa ja kolme maalituubia: 50 euroa, huh! Muistin miksi aikoinaan lopetin maalaamisen.

4

Minulla taitaa olla uusi lempipanimo, nimittäin seinäjokelainen Mallaskosken panimo. Ainakin Tampereen Lautapelikahvila Tavernasta saa Mallaskosken mainiota vehnäolutta hanasta. Myös Puistron hanassa oleva Mallaskosken American Lager on mainio.

Lagereilla on maine peruskaljana, vaikka todellisuudessa niitä on moneen makuun. Vieläkin muistelen kaiholla Plevnan Fingerpori III ja IV -lagereita.

American lagerit ovat olleet minulle tämän kesän uusi tuttavuus. Varmaan olen aiemminkin sellaista maistanut, mutta tuotetta ei ole markkinoitu American lagerina.

Stadin panimon ja Tampereen panimon American lagerit ovat olleet myös mitä mainiointa tavaraa.

5

Jos hyvä lager on vaikea valmistaa, niin valkosuklaakaakao sitä vasta onkin. Yleensä se on joko liian makeaa, tai sitten se ei maistu miltään. Fazer on kuitenkin onnistunut tuomaan tuotevalikoimaansa erittäin tasapainoisen valkosuklaakaakaon, jota on vaikea olla hörppimättä aivan liian nopeasti.

Vinkkinä: Finlaysonin Pala Cafessa kahvit ja kaakaot myydään puoleen hintaan arkisin ennen kello kymmentä, myös valkosuklaakaakao!

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua