Elämän suola kertoo Kunkaisten suvusta. Kuva: Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander on sienestänyt, katsellut ysäridraamaa ja oppinut apartheidista.
1
Katsottuani Metsolat loppuun sieluuni ja arki-iltoihini jäi 1990-luvun kotimaisen draaman mentävä aukko. Onneksi löysin Areenasta toisen ysärisarjan, Elämän suolan. Sarjassa seurataan 60 jakson ajan Kunkaisten suvun jännitteitä. Tapahtumapaikkoja ovat suvun omistama ruokafirma Eineshovi ja ravintola Seurahuone.
Sarjalla on mittava käsikirjoitustiimi. Komiikka on arkista, hiukan höpsöä ja ylinäyteltyä, ja draaman lankoja kehrätään maltilla. Rooleissa on tunnettuja näyttelijöitä, kuten Anna-Leena Härkönen, Reidar Palmgren, Ilmari Saarelainen ja Laura Jurkka. Ja mikä ihaninta: sarja on kuvattu Tampereella! Ravintola Seurahuone huokuu lavastemaisuutta, mutta onneksi Pyynikin maisemat ovat aitoja, ja niitä nähdään paljon.
Elämän suola on katsottavissa Yle Areenassa.
2
Trevor Noahin Laiton lapsi (Atena) on kirjavuoden tapaus. Noah asuu nykyään Yhdysvalloissa, ja hän on huippusuosittu koomikko ja poliittisen satiiriohjelman The Daily Show’n kommentaattori. Noah on kuitenkin kotoisin Etelä-Afrikasta, ja hän on elänyt varhaisaikuisuuteen asti apartheidin keskellä.
Noahin omaelämäkerrallinen teos kertoo ennen kaikkea apartheidista, rasismista, köyhyydestä ja ulkopuolisuudesta. Noah kirjoittaa uskomattoman hauskasti ja älykkäästi, mutta hän käyttää itseään sanomansa välineenä, ei sen keskipisteenä.
Kirja sai miettimään, miksi suomalaiset tietävät enemmän jopa Yhdysvaltain sisällissodasta kuin apartheidista, joka oli virallisesti voimassa vuoteen 1991 asti. Kirjan lopussa Noah vastaa tähänkin. En spoilaa, mutta paljastan, että tiedossa on yksi kaikkien aikojen hulvattomimmista tarinoista, joihin liittyy breakdancea tanssiva Hitler. Juttu on niin uskomaton, että se voi olla vain totta.
3
Suomiräpin historian tärkein radio-ohjelma Kultabassokerho palaa – ja vielä videomuodossa! Kultabassokerho oli alun perin Bassoradion ohjelma, joka oli ponnahduslauta monelle aloittelevalle ja vaihtoehtoisemmalle artistille. Ohjelma lopetettiin samalla kuin Basson muutkin erikoismusiikkiohjelmat.
Nyt ohjelma on alkanut uudelleen The Formatin tuottamana videopodcastina, joka löytyy The Formatin Youtube-kanavalta, Spotifysta ja Apple Podcasts -palvelusta. Kultabassokerhoa juontavat radio-ohjelmasta tutut Jari-Pekka Hietsilta alias MC JiiPee, Tuomas Rinne alias HC Tuomas ja Julius Blomfelt alias DJ Blublo.
4
Marjoja keräillään, mutta sienet pitää löytää, tiesi Pentti Saarikoski. Juuri tässä piilee sienestyksen taika.
Suosikkini on suppilovahvero, joka piileskelee mättäiden alla ja kivenkoloissa. Suppis on sitkeä pirulainen, joka sinnittelee hengissä jopa joulukuuhun asti. Se ei kuitenkaan pidä itsestään melua, vaikka seisoisit sen vieressä. Kun tunnin harhailun päätteeksi onnistuu löytämään suppisapajan, kasvissyöjäkin pääsee tuntemaan metsästyksen kiiman ja hurmoksen.
Suppilovahverot ovat löydettävissä suurin ryppäinä sammaleen seasta.
5
Kansanopistot, partiot, kerhot ja liikuntasalit ovat avanneet ovensa koronakevään jälkeen. Kävin ensimmäisellä live-balettitunnilla lähes puoleen vuoteen, ja kokemus oli paljon voimakkaampi kuin osasin odottaa. Niin käteviä kuin somen kautta striimatut jumpat ovatkin, kasvokkain ja ryhmässä tapahtuva harrastaminen on omaa luokkaansa.
Puuroisesta arkimössöstä alkaa erottua taas helmiä ja huippuja. Harrastushetken odottaminen, välineiden pakkaaminen ja paikkaan kiiruhtaminen tuovat elämään ryhtiä ja tulevaisuusperspektiiviä. Jokainen terveenä tanssittu tunti tuntuu lahjalta, jota arvostan aivan eri tavalla kuin ennen koronaa.
Janica Brander
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.