David Tennant on Phileass Fogg. Kuva: Tudor Cucu / Slim Film + Television & Federation Entertainment / Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aksu Piippo on katsonut Phileass Foggin seikkailuja ja lukenut vastarinnasta Venäjällä.
1
Parasta juuri nyt on tietenkin kesä ja kaikki sen vihreä elämä: puut ja pensaat muuttuvat tekstuuriksi, maa paljain jaloin käveltäväksi.
Kesä tulee aina, eikä kysy lupia. Pohjoisen asukkaalle kesä alkaminen tuntuu aina ihmeeltä, ja sitä se onkin.
2
Viimeisinä kuukausina olen joutunut ponnistelemaan, jotta ymmärtäisin yhtään ihmislajin luonnetta ja ominaisuuksia. Syynä näihin aatoksiin on enimmäkseen ollut naapurimaamme Venäjän hallituksen rikollinen ja halveksuttava sota Ukrainassa. Mieli kaipaa jäsennystä kaaokseen.
Yhtenä lääkkeenä olen käyttänyt venäläisen toimittaja Artemi Troitskin kirjoituksia ja erityisesti hänen kirjaansa Vastarintaa Venäjällä – Puškinista Pussy Riotiin (suom. Anton Nikkilä; Into, 2019), jossa käydään läpi venäläistä ajattelua ja aatehistoriaa 1800-luvun alusta melkein nykyhetkeen, dandyistä ja dekabristeista glamouriin ja punkperformansseihin.
Kirjasta paljastuu esimerkiksi se, miten outoja vastakulttuurin ilmentymät itäisessä naapurissamme ovat, ja että näihin aikoihin asti ne ovat löytäneet väylänsä hyvin ohuista marginaaleista. Ehkä vasta tulevaisuudessa näemme, mitä tämän hetken keinot ovat.
Venäjällä on vielä toisinajattelijoita, mutta maan hallitus ja maalle tyypilliset kulttuuriset tekijät estävät sitä aika ajoin näkymästä.
3
Kesäistä kepeyttä etsivälle, mutta seikkailunnälkäiselle televisiokatsojalle sopii sadepäivän iloksi mainiosti Yle TV1:n torstai-illoissa vielä hetken pyörivä Maailman ympäri 80 päivässä (2021).
Sarja perustuu Jules Vernen kirjaan, mutta 1800-luvun lontoolaisen etuoikeutetun tyhjäntoimittajan matkakertomus on päivitetty nykykatsojalle sopivalla tavalla.
Kasarilla kasvaneille aiheesta tulee väistämättä mieleen espanjalais-japanilainen piirrossarja, jossa päähenkilö oli mitään pelkäämätön leijona. Tässä versiossa kaiken keskellä onkin ihmisaran ja traumatisoituneen Phileas Foggin kasvukertomus.
Fogg kohtaa paitsi eksoottisia ulkomaita ja älyttömiä tilanteita, myös sosiaalisia epäkohtia, kolonialismia ja moraalista rappiota. Pääroolissa on aina mainio David Tennant ja sarjan taustalla ammattitaitoa laadukkaista brittisarjoista.
Maailman ympäri 80 päivässä Yle Areenassa.
4
Toinen tv-seikkailuhelmi on jo neljänteen kauteensa ehättänyt Stranger Things (2016–2022). Päähenkilöt ja näitä esittävät lapsinäyttelijät ovat jo aikuisuuden kynnyksellä, mutta Hawkinsin pikkukaupunkia uhkaavat pahuuden voimat jylläävät yhä vaan. Mikä tai kuka kaiken takana oikein piilee?
Juonen kanssa pärjäilee, kun kaikkea (tai itseään) ei ota liian vakavasti. Neloskausi on tuottanut yllättävän hittibiisin kesälle 2022: sarjassa käytetty Kate Bushin kappale Running Up That Hill (1985) nousi ensi kertaa Yhdysvaltain sinkkulistan kymmenen kärkeen.
Stranger Things on katsottavissa Netflixissä.
5
Ystävät ovat parasta. Elämä ei huonone ystävistä.
Aksu Piippo
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.