Parasta juuri nyt (7.5.2021): Karo Hämäläinen, Weather Station, Haaveet, Otto, Pesi ja Santeri, Metso STUDIO

07.05.2021
IMG 1913

Jukka Nousiainen & Kumpp Metso STUDIOlla. Kuva: Tomi Palsa

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juhani Koivisto on lukenut Väinö Linnasta, kuunnellut uutta musiikkia ja säätänyt kirjastoon livemusiikkia.

1

Karo Hämäläinen julkaisi viime vuonna kirjan Kansalliskirjailija – romaani Väinö Linnasta (WSOY). Vuosi 2020 oli Väinö Linnan juhlavuosi; kirjailijan syntymästä tuli sata vuotta täyteen. Juhlavuosi oli ja meni, mutta Väinö Linnan kirjat ja niiden teemat ovat ajattomia, joten miksikäs en siis olisi lukenut Karo Hämäläisen Linna-kirjaa juuri nyt.

Minulle Väinö Linnan kolmiosainen Täällä Pohjantähden alla (1959–1962) on kaikkien aikojen paras kirja, eikä Tuntematon sotilas (1954) ole yhtään sen huonompi. Ihmisenä Linna on jäänyt minulle aika lailla vieraaksi. Olen toki lukenut hänen esseitään, ja elämänvaiheet ovat tulleet tietoon ihan sillä, että seuraa yleisesti kulttuuriuutisia.

Karo Hämäläisen romaani Kansalliskirjailija sekoittaa harkitun villisti kaikkea mahdollista tarinaan Väinö Linnasta. Välillä tuntuu, että lukee tietokirjaa ja välillä taas ollaan kaunokirjallisen teoksen matkassa ja istutaan kirjoittajan kanssa tuotantopalaverissa, jossa suunnitellaan dokumenttia kirjailijasta. Hämäläinen lainaa kirja-arvosteluja, kotivideoita, vanhoja haastatteluja ja vaikka mitä. Löytyypä teoksesta myös infografiikka, jossa kerrotaan paljonko Tampereen kaupunginkirjaston maanantaisissa uutuuskirjojen esittelytilaisuuksissa vuosina 1946–1955 kävi asiakkaita.

Kirja koukutti heti ensimmäisiltä sivuiltaan ja luin sitä yhdeltä istumalta lähes 200 sivua. Huippu!

2

Kanadalainen Weather Station on perustettu vuonna 2006. Yhtyeen soittajisto on vaihdellut vuosien varrella, mutta laulaja-lauluntekijä Tamara Lindeman on luotsannut yhtyettä näinä vuosina eteenpäin.

Weather Stationin musiikki liikkuu jossain folkin ja popin maailmoissa, jazzillisin sävyin. Tämän vuoden helmikuussa julkaistu albumi Ignorance (Fat Possum) on hienostunutta fiilistelyä syvällisin sanoituksin. Musiikkia on äärimmäisen helppo kuunnella, koska sen voi häivyttää, tai se häipyy omatoimisesti jonnekin mielensopukoiden takanurkkiin muhimaan kuin kehräävä kissa.

Weyes Blood ja The War On Drugs saavatkin minun kuuntelutavoissani ykkösluokan haastajan Weather Stationista, kun haluan vain olla omissa puuhissani ja samaan aikaan leijua jonnekin – tilaan, joka on jossain eikä missään.

3

En tiedä mistä uusi bändi Haaveet tulee ja keitä yhtyeeseen kuuluu, mutta heidän tänä vuonna julkaisemansa Ei mua pelota on paras biisi, jonka olen pieneen hetkeen kuullut. Vaikka kappaleessa on kaikuja Agentsista ja 1980-luvun pateettisesta suomirockista, se ankkuroituu tähän päivään. Kuinka hienolta tämä kuulostaakaan jossain keikalla, kun niille taas päästään!

”Tahdon kanssas nousta laivaan
nousta kannen päälle taivaan
lailla linnun lentää kauas täältä pois
ei mua pelota pommikoneet, eikä jännitä sotatoimet
kun vain oot siinä kanssani mun”

4

Otetaanpa heti tähän perään vähän vastaavaa settiä. En tiedä myöskään bändistä Otto, Pesi ja Santeri yhtään mitään. Se ei tietenkään estä diggaamasta heidän Kun tänään lähdet -biisiään ihan täysillä.

Myös tässä laulussa kuullaan kaikuja nimenomaan Agents-yhtyeeltä. Tuntuu, että Agents, ja nimenomaan Topi Sorsakosken aikainen Agents, on toiminut niin Haaveille kuin Otto, Pesi ja Santeri -yhtyeille välikappaleena jonnekin paljon vanhempaan suomalaiseen viihdemusiikkiin. Käyhän se näinkin.

5

Olemme työpaikallani Tampereen kaupunginkirjastolla kehitelleet alkuvuoden aikana Metso STUDIOta. Metso STUDIO on koko kaupunginkirjaston yhteinen studio tai brändi tai tekemisen muoto, jossa kaikki kirjastolaiset voivat osallistua videoiden tekemiseen. Teemme livestriimejä ja tallenteita.

Toisena koronakeväänä olemme tuottaneet muun muassa kolmen kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan haastattelut sekä Arpan, Ursus Factoryn ja Jukka Nousiainen & Kumpp -kokoonpanon Metso LIVEt. Kaikista näistä jää Youtube-kanavallemme vähintään haastatteluosuus.

Metso STUDIOn haastattelut ja tekniikan ovat hoitaneet osittain tai joissain tapauksissa täysin kirjastolaiset. Olen niin ylpeä siitä, mitä me kirjastolaiset olemme saaneet aikaan. Rakastan kaikkia Tampereen kaupunginkirjaston työntekijöitä!

Jäätävän loistelias Metso LIVE: Jukka Nousiainen & Kumpp on katsottavissa kokonaisuudessaan 13.5.2021 asti.

Juhani Koivisto

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua