Parasta juuri nyt (7.5.2020): Kirjastot, Bernadine Evaristo, Oyinkan Braithwaite, Muumit, Susan Orlean

07.05.2020
6G5A0211 1 1

Nigerialaisen Oyinkan Braithwaiten romaani My Sister, the Serial Killer ilmestyy syksyllä suomeksi nimellä Sisareni, sarjamurhaaja (WSOY).

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Riikka Oksanen kyllästyi korona-karanteenin aikana omien kirjahyllyjensä sisältöön, ja on käyttänyt ahkerasti Piki-kirjaston sähköisiä lainapalveluita Ellibsiä ja Overdrivea.

1

Vaikka omissa kirjahyllyissä olisi vielä metreittäin lukemista odottavia kirjoja, joskus ne kaikki uutuudet ja tuttavien suosittelemat opukset tuntuvat paljon houkuttelevammilta. Valitettavasti kirjastot ovat vielä hetken kiinni ennen kuin turvallinen uloslainaus saadaan toimintaan, eikä kukkaron pohjallakaan ole montaa ylimääräistä ropoa epävarmassa tilanteessa. Mikä avuksi? No kirjastojen e-kirjapalvelut tietysti!

Pirkanmaalla suomenkielisiä e- ja äänikirjoja voi lainata Ellibs-nimisestä palvelusta ja englanninkielisiä Overdrivesta. Kummallakin palvelulla on omat Android- ja iOS-sovelluksensa, joilla voi kätevästi kuunnella tai lukea kirjoja omalla tabletilla tai puhelimella. Tarkemmat ohjeet löytyvät Pikin sivuilta.

Vaikka pidänkin enemmän painettujen kirjojen lukemiseen liittyvästä tunnelmasta kuin kliinisemmistä sähkökirjoista, olen oppinut viime aikoina arvostamaan myös jälkimmäisiä. Kummallakin versiolla on hyvät puolensa. Sähköisiä kirjoja luettaessa on esimerkiksi nopea tarkistaa vieraskielisten sanojen merkitys suoraan lukusovelluksessa, niitä voi lainata “lennosta” vaikka puistonpenkillä istuessa kun äkillinen tekemisen tarve iskee, ja tietysti ne kulkevat mukana älypuhelimessa verrattomasti kevyemmin kuin 500-sivuinen painettu kirja.

2

Bernadine Evaristo voitti romaanillaan Girl, Woman, Other englanninkielisessä maailmassa arvostetun Booker-palkinnon vuonna 2019. Evariston Girl, Woman, Other jakoi ensimmäisen sijan Margaret Atwoodin Testamenttien kanssa, mitä minun on molemmat teokset luettuani vaikea ymmärtää. Evariston romaani on kerta kaikkiaan ylivoimainen.

Romaani koostuu 12 naisen tarinasta, jotka nivoutuvat yhteen tavalla, joka tuntuu harvinaisen luonnolliselta. Aikajanalla sahataan välillä taaksepäin historiaan ja sitten takaisin nykyaikaan, mutta keskiössä on aina yhden, useimmiten rodullistetun ja seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön kokemus elämästä. Näkökulman vaihtuminen tarinoissa, jotka välillä kulkevat limittäin, tuo hienosti esille erilaisten taustojen merkityksen ihmisen elämälle ja ajattelulle, tuntumatta koskaan samojen asioiden toistolta.

Girl, Woman, Other on parasta paitsi juuri nyt, niin minulle myös pitkään aikaan. Toivottavasti saamme siitä pian myös suomennetun version. Sitä odotellessa englanninkielinen versio löytyy muun muassa Piki-kirjastokortilla Overdrivesta.

3

Edelleen toisenlaista näkökulmaa tuttuun tyylilajiin tarjoaa nigerialaisen Oyinkan Braithwaiten My Sister, the Serial Killer, josta on ilahduttavasti tulossa syksyllä myös suomenkielinen laitos nimellä Sisareni, sarjamurhaaja (WSOY).

Korede on sairaanhoitaja lagoslaisessa sairaalassa. Hän on aina jäänyt kauniin pikkusiskonsa Ayoolan varjoon miesasioissa. Vaikka sisaren suosio aiheuttaa Koredessa katkeruutta, hän on silti aina valmiina rientämään apuun, kun Ayoola sitä tarvitsee. Nyt Korede löytää itsensä jo kolmatta kertaa siivoamassa jälkiä, jotka ovat syntyneet Ayoolan puolustautuessa miesten väkivallalta. Kuinka pitkälle verisiteet venyvät?

Braithwaite on toisaalta kääntänyt perinteisen rikosjännärin asetelman, jossa mies murhaa kauniita nuoria naisia päälaelleen, mutta teos ei myöskään jää pelkän sukupuolirooleilla leikittelyn tasolle. Vähitellen sarjamurhaajan siskon näkökulmasta kerrottu tarina laajenee monisyiseksi perhe- ja kolmiodraamaksi, joka pitää otteessaan loppuun asti.

Teoksen englanninkielinen äänikirjaversio on nigerialaissyntyisen Adepero Oduyen lukema, mikä tuo hienolla tavalla Lagosiin sijoittuvaan tarinaan oman paikallisen sävynsä. Mikäli kirjan kuuntelu englanniksi tuntuu luontevalta, suosittelen tätä siis lämpimästi. Saatavissa myös e-kirjana.

4

Moni on kaivannut itse-eristyksessä jotain tuttua ja turvallista viihdykettä murhien ja taiteellisesti kunnianhimoisten tuotosten sijaan. Tällaisena hetkenä kaivoin hyllystä Tove Janssonin Muumi-kirjat ja syvennyin maailmaan, jossa maailmaa uhkaava pyrstötähtikään ei aiheuta kummoista paniikkia. Oletettua tuhoa edeltävänä iltana ehditään hyvin vielä osallistua tansseihin ja nukkua aamulla yli puolenpäivän.

Edellisestä lukukerrasta onkin ehtinyt vierähtää tovi, kun lukijalle tulee yllätyksenä, että suomennetun kirjasarjan ensimmäinen kirja ei olekaan enää Muumipeikko ja pyrstötähti, vaan sen edelle on vuonna 1991 kiilannut Muumit ja suuri tuhotulva. Onneksi Ellibsistä pystyy tämän “uutukaisen” varaamaan, jotta aukon sivistyksessä pääsee vielä korjaamaan. Muutkin sarjan kirjat siellä toki ovat.

5

Mikäli ikävä kirjastoon vaivaa, kannattaa lukea Susan Orleanin kirjastokirjaa, The Library Bookia. Pääosassa on Los Angelesin yleinen kirjasto, jonka palossa tuhoutui valtava määrä kirjoja, arkistomateriaalia ja muuta korvaamatonta, mutta se käsittelee kirjastoja paljon yleisemminkin, ja suunnattomalla rakkaudella.

Orlean vaihtaa rooleja salapoliisin, historioitsijan, antropologin ja kirjaston asiakkaan välillä sujuvasti. Ajoittain tutkitaan Los Angelesin kirjaston tuhopolttoa, syitä mitkä siihen johtivat ja tekijää sen takana, välillä palataan yleisten kirjastojen ja erityisesti tämän yhden kirjaston historiaan ja sen merkitykseen nykypäivänä. Jopa kirjaston arkkitehtuuria perataan perusteellisesti, mutta aina kiinnostavalla tavalla.

Englanninkielinen alkuperäisteos löytyy Overdrivesta. Teosta ei ole ainakaan tähän mennessä suomennettu.

Riikka Oksanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua