Sparks ja Cate Blanchett. Kuvakaappaus musiikkivideosta.
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Tomi Nordlund on hurahtanut muu muassa Cate Blanchettin tanssiin, Kahvila Aniittan tarjontaan ja kanadalaisartistien uutuusjulkaisuihin.
1
Kun Hollywood-tähti Cate Blanchett tanssii keltaisessa puvussaan kummallisen kulttiyhtye Sparksin The Girl Is Crying In Her Latte -musiikkivideolla , ei lopputulos voi olla kuin hillitön! Blancettin hulvatonta liikehdintää voisi tuijottaa loputtomiin, eikä kahviporubiisikaan ole lainkaan hassumpi.
Sparksin Russell ja Ron Mael sekä Blanchett tapasivat reilu vuosi sitten palkintotilaisuudessa Pariisissa, ja kävi ilmi, että näyttelijä sattuu olemaan bändin fani. Tästä käynnistyi yhteistyö, jonka raikkaan visuaalisesta hedelmästä saamme nyt nauttia. Sparks-albumi The Girl Is Crying In Her Latte julkaistaan 26.5.2023.
2
Kahvista puhuttaessa alkaa usein tehdä mieli kahvia – niin nytkin. Olen viime aikoina palannut vanhan luottokahvilani, Tampereen Kauppahallissa sijaitsevan Aniittan hellään huomaan. Sinne on mukava sujahtaa sumpille työpäivän jälkeen.
Sympaattinen paikka tarjoaa erinomaisen maukasta ja yhä edelleen hämmentävän edullista kahvia. Sämpylät ovat maukkaita ja etenkin paikan tavaramerkiksi noussut kääretorttu jopa liian hyvää! Aniitassa tuppaa kuulemaan myös vanhan polven alkuperäistamperelaisten puheenpartta, mikä tarjoaa usein varsin eksoottisen kokemuksen.
3
U2:n Bono on ollut puhuvana päänä aivan liian monessa musiikkidokumentissa, mutta tällaisessa yhteydessä hänen päätään on miellyttävämpää tuijottaa. Bono & The Edge – A Sort of Homecoming with David Letterman -dokumentti nimittäin seuraa Bonon ja kitaristi Edgen paluuta juurilleen Irlantiin. Entinen talk show -juontaja David Letterman vetää ohjelmaa, jututtaa kaksikkoa ja touhuilee välillä omiaan.
Tutuksi tulevat niin dublinilaiset pubit, joissa duo laulaa tavan kansan ja Glen Hansardin kanssa, kuin paikalliset kadut ja rannat. Maanläheisen rehellinen ja vanhojen kotikulmien patinasta ammentava ote toimii, ja vaikka Bonossa on havaittavissa tiettyä väkinäisyyttä, yllättää The Edge sympaattisuudellaan. Hauska on esimerkiksi kohta, jossa Letterman kehottaa Edgeä näyttämään kahdesti, miten Where the Streets Have No Name -kappaleen intro soitetaan – niin mykistävän hienolta se kuulostaa.
Dokumentissa kuullaan myös näytteitä Dublinissa järjestetystä erikoiskonsertista, jossa vanhat U2-hitit saavat Bonon, The Edgen ja ison orkesterin käsissä uuden ilmeen.
Dokumentti nähtävissä Disney Plus -palvelussa.
4
Haikeaan harmonisuuteen ja kuulaasen folk rockiin nojaava kanadalaisyhtye Great Lake Swimmers julkaisi vastikään kahdeksannen albuminsa Uncertain Country (Pheromone, 2023). Levy on yksi eniten odottamistani kevään uutuuksista, ja kuuntelenkin sitä ensimmäistä kertaa tätä kirjoittaessani.
Uutuus kuulostaa aiempaa rouheammalta tapaukselta, sillä kitaroihin on uskallettu iskeä jopa säröä. Muutoin vanhat tutut elementit ovat paikallaan, eikä bändin helisevään soundiin ja yleiseen kaihoiluun viehtynyt joudu pettymään. Ajankohtaan sopii hienosti kappale Promise of Spring, joka kuulostaa kevyen psykedeeliseltä 1970-lukuiselta folk pop -helmeltä. istuu Tätä levyä kelpaa luukuttaa läpi toukokuun.
5
Jatketaan Kanada-linjalla. Maan kansallissankareihin kuuluva Neil Young nappasi suurimman osan tuotannostaan pois Spotifysta, mutta onneksi sieltä löytyy läjäpäin hienoja covereita miehen laajasta repertuaarista. Tuorein taitaa olla sekä Kanadan että Yhdysvaltain kansalaisuuksia Youngin ohella kantavan Rufus Wainwrightin keskiviikkona julkaistu Harvest-single.
Kappalehan tunnetaan Youngin vuoden 1972 hittialbumin nimikkoraitana. Kantripala ei ehkä kuulu Harvest-levyn parhaimmistoon, mutta sen uusi tulkinta toimii vähäeleisyydessään yllättävän hyvin. Raidalla laulavat myös Andrew Bird ja Chris Stills, jotka rakentavat kappaleeseen Wainwrightin kanssa kerrassaan nautinnolliset stemmalaulukerrokset.
Tomi Nordlund
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.